Articol de Alin Buzărin - Publicat joi, 01 iunie 2023 11:56 / Actualizat joi, 01 iunie 2023 12:30
Alex Mitriță a revenit, a semnat deja, Alex Băluță e și el pe-aproape. Universitatea Craiova trăiește din durabile punți sufletești între jucători și patron. E suficient?
După îngrozitorul meci cu Sepsi, oltenii au început să repare edificiul avariat de intemperiile ultimului sezon: trei antrenori, multe transferuri ilogice, bani risipiți, ratarea Europei, niște scandaluri interne, numărul spectatorilor în scădere. Cam acestea ar fi pagubele, la o primă evaluare.
Măsuri imediate
Drumul spre titlul la care se visează de un deceniu e anevoios, iar patronul a transmis, ca măsuri urgente, că trebuie regândit lotul și că trebuie întărit staff-ul tehnic. Nu șeful staff-ului, lui Neagoe i se dă credit în continuare. Probabil vor sosi preparatori fizici, antrenori de portari, kinetoterapeuți. Dar și fotbaliști. Iar primul a și semnat deja. Alexandru Mitriță. Se pregătește Alexandru Băluță, proaspăt despărțit de Puskas Akademia, clubul girat sufletește (și nu numai) de Viktor Orban bacsi. Igen!
Refacerea tripletei Lilliput?
Mitriță și, eventual, Băluță reaprind flacăra acelui spirit de-acum câțiva ani. Din tripleta ofensivă Lilliput lipsește (deocamdată?) Gustavo. Erau anii cu meciuri sold-out, cu visuri de mărire, cu lumea ieșind pe străzi după anumite victorii, cu meciuri contra lui Milan sau Leipzig pierdute la scoruri decente (cu nemții s-a obținut chiar o remiză!) și cam cu atât.
Să nu uităm cele două Cupe!
Ideologii clubului, neobosiți în postările (și contestările) lor pe rețele de socializare vor amenda acest text pentru că nu amintește de cele două Cupe ale României. Îndreptăm neajunsul, dar adăugăm, măcar ca notă de subsol, amănuntul că în ambele finale oltenii au întâlnit adversari care într-un fel sau altul se găseau în conjuncție cu divizia secundă. Hermannstadt 2018 promova de-acolo, în vreme ce Astra 2021 se ducea într-acolo, ca primă stație intermediară în drumu-i spre desființare. Trofeele însă rămân, nu încape vorbă!
Credibilitatea emoției
Așadar, anii de glorie revin, se reface trupa acelor izbânzi. E chiar emoționant că Alex Mitriță renunță la 3 milioane de euro (!!!!!!!) pentru a reveni acasă. Probabil știrea e sensibil ameliorată, tratată cu agenți edulcoranți. Nimeni nu renunță la 3 milioane. Dacă o face Alex Mitriță, e tușant. Dar cifra și zerourile renunțării trebuie luate totuși cu rezerve. Emoția, chiar și creată astfel, trebuie să fie cât de cât credibilă.
Ivan sau Al-Ivan?
La fel de credibilă ca și zvonul că Andrei Ivan ar putea să plece la saudiți pentru trei milioane și ceva. Păi, de ce să plece? Să nu plece, să rămână, să întregească tripleta, alături de vechii tovarăși de arme! Dacă pleacă acolo și ratează penalty în minutul 90 pe cine mai sună noaptea să spună că-i pare rău? Pe șeici? Dumnealor dorm adânc, nu-i trezește decât muezinul pentru rugăciune.
Sfaturile psihologilor
În mod cert, CS Universitatea Craiova e un club sentimental, cu certe punți sufletești între jucători și patron. Un sentimentalism nemaiîntâlnit în lumea fotbalului mare, dar recomandat de psihologii care sfătuiesc patronii să nășească măcar jumătate din lot, să le boteze copiii, grătarul săptămânal să nu lipsească, vedetele nășite să fie duios mângâiate pe creștet de câte ori calcă strâmb, iar clienții rezilierilor de contracte să fie ceilalți, care nu-și fac vacanțele cu șefii. Aceste condiții sunt obligatoriu de îndeplinit în drumul spre marea performanță. Plus aplauzele postacilor, care vor uda tastaturile cu lacrimi de emoție scriind cum au renunțat băieții la milioane de euro, doar ca să fie din nou împreună.