Articol de Alin Buzărin - Publicat luni, 08 aprilie 2024 14:25 / Actualizat luni, 08 aprilie 2024 14:38
„Ați văzut meciul?”, a întrebat antrenorul bulgar al oltenilor după 0-2 cu FCSB. Noi, da, dumnealui se pare că nu....
S-ar putea ca acest text să intre în flagrantă contradicție editorială cu altul, tot de pe www.gsp.ro. Unul în care Ivaylo Petev e declarat „Antrenorul lunii martie”. Explicația vine însă imediat, în alt material, de pe același portal. „Jucătorul lunii martie” e Alex Mitriță, așa că totul e clar. Vedeta echipei (absentă cu FCSB) l-a dimensionat, de fapt, pe antrenor.
Controlor de joc
„Două greșeli în apărare, două goluri primite, am controlat meciul în repriza a doua”, cam așa și-a ticluit vorbele țarul Ivaylo. Această predoslovie (un fel de prefață slavonă a ceasloavelor, via Chiril&Metodiu) ilustrează perfect că antrenorul Craiovei lui Rotaru s-a uitat la meci fără să-l vadă. Ce-ai controlat matale, gospodin? N-ai controlat nimic!
Ai pasat de-a latul, ai făcut un fel de posesie care nu amenința poarta adversă, adică bună de pus la murat, ca legendarii castraveți, ai avut primul șut pe poarta adversă în minutul 73.
Înduioșător control de joc! În fața unui adversar care își suise sacii în căruță, avea 2-0 din minutul 32, se dusese la 10 puncte avans în clasament, iar de la repriza a doua aștepta un singur lucru: să se termine!
Niște titulari inventați
Problema nu e că Petev s-a uitat doar la meciul acesta fără să-l vadă, se pare că nu l-a văzut nici pe cel de joi, din Cupă, cu Oțelul. Șansă mai mare decât să te alături unei triplete Corvinul, Voluntari și „U” Cluj chiar e greu de găsit. Oltenii puteau să șteargă praful din vitrină ca să așeze Cupa pe loc curat.
Dar au încurcat borcanele (zacusca la Cupă, castraveții la campionat, sau invers?) și au crezut că e mai bine să-și cruțe forțele pentru un meci cu FCSB pe care (măcar în virtutea tradiției, vom detalia mai la vale) era greu de crezut că-l vor câștiga.
Atunci l-au inventat pe Soiri, acum, cu FCSB, pe Blesa (adus de la locul 4 în elitistul campionat kosovar), cine știe ce mai urmează? Iar Anzor, gruzinul, e privit ca un titular de neclintit, ca un playmaker de lux. Atât de luxos încât dă o pasă bună cam o dată la trei meciuri!
Întrebări despre apărare
Cum în atac, fără Mitriță, nu s-a jucat absolut nimic, se cuvin câteva nedumeriri și cu privire la defensivă. Deși Petev e populat cu certitudini, întrebările n-au cum să nu-și facă loc. Referitor la primul gol: cine face zidul? Vreo firmă de construcții intrată în insolvență?
Cine-i spune portarului pe ce colț să se așeze? Referitor la golul al doilea, adică la autogol: de ce stătea Vlădoiu la prima bară? S-o țină ca să nu cadă? Dacă stătea acolo, de ce-a plecat spre minge? Dacă tot s-a dus spre ea, de ce n-a lovit-o tare, cu fruntea, s-o dea în aut sau iarăși în corner?
Complexul
Dar la aceste întrebări ni se va răspunde tot cu o întrebare. „Ați văzut meciul?” Da, și pe acesta, și pe celelalte două cu FCSB în campionat, doi de 0-3. În total, din trei „bucăți” e 0-8. Dacă FCSB, o echipă cu un joc destul de economicos, întâlnește Zalăul sau Tunariul, nu-i dă 8-0 din trei meciuri.
Oltenii au dezvoltat în timp un adevărat ”complex FCSB”, ale cărui explicații răutăcioșii le caută în lojă și în trecutul acesteia. E și hazardat, dar și nedrept să gândim așa. Complexul vine doar dintr-o lipsă de valoare antrenată temeinic.