Articol de Andrei Niculescu - Publicat duminica, 29 mai 2022 13:59 / Actualizat duminica, 29 mai 2022 14:00
Pe vremuri se zicea că un meci de fotbal durează 90 de minute și-n general e câștigat de nemți. Lineker pare-se că ar fi zis chestia asta. Azi ar trebui să schimbăm teoria asta, mai ales după finala de sâmbătă. Ar trebui să zicem cam așa: unele echipe joacă finale de Champions League, Real Madrid le câștigă.
N-o să mă apuc acum să reiau tema concubinajului dintre Real Madrid și Liga Campionilor, nici aspectele de-a dreptul extraterestre uneori ce conduc gruparea de pe „Santiago Bernabeu” să obțină succese în această competiție. Am făcut-o de câteva ori în această primăvară, am făcut-o în anii trecuți și ceva îmi spune că legătura asta nu s-a terminat. Nici n-o să cad în capcana de a pedala pe tema norocului pe care madrilenii l-au avut în aceste 3 luni și jumătate („încă n-am întâlnit oameni care au obținut ceva semnificativ în viață fără să aibă noroc”, a zis Ancelotti), n-o să abordez nici teoria meritului („dacă ei au dat un gol mai mult ca noi înseamnă că noi am făcut ceva mai puțin decât ei”, a zis Klopp).
O să mă refer la această revoltă a bătrânilor luptători din vestiarul Madridului. Pe care destui îi credeau terminați, îi vedeau expirați și nu-i considerau capabili să concureze cu marile forțe ale acestei competiții. Apropo, cam care erau în ianuarie echipele considerate favorite, așezate așa într-o grilă de start, ca-n Formula 1? Păi aș zice City, apoi Liverpool, apoi PSG, apoi Chelsea, apoi Bayern. 4 din cele 5 amintite au fost eliminate de Real Madrid, iar pe bavarezi i-a scos locul 7 din campionatul câștigat lejer tot de Real Madrid.
Când vorbesc de „bătrâni luptători” trebuie să încep cu Ancelotti („Complimenti, Carletto”, i-a scris Roberto Mancini pe twitter). Aducerea blajinului don Carlo a fost mutarea genială a lui Florentino Perez astă-vară, căci vestiarul de pe „Bernabeu”, după Zidane, exact de asta avea nevoie, de un antrenor care să impună respect fără să impună teamă, care să știe să se joace cu ego-rile unor fotbaliști ce cred de multe ori că totul începe și se termină cu ei. Care să nu aibă niciun stres în a-și aduce băiatul să-i fie asistent, care să nu simtă niciun fel de anxietate când presa îl certa că nu face rotații, care să nu aibă angoase când uita pe banca de rezerve nume precum Hazard, Bale, Jovic, chiar și Marcelo.
Când vorbesc de bătrâni luptători, nu pot să nu privesc cu admirație nedisimulată spre Benzema, Modric, Kroos, Casemiro, chiar Courtois, Alaba ori Carvajal. De fapt, povestea acestui sezon de Champions League se poate rezuma în câteva cuvinte: un grup de bărbați dominați de o uriașă dorință de a arăta că încă mai pot, guvernați de un teribil instinct de supraviețuire, care au găsit, adunând în jurul lor tinerii dornici să-și arate virilitatea, resurse să iasă din cele mai dificile situații, care nu s-au resemnat când totul părea pierdut, care nu s-au conformat cu ceea ce câștigaseră până atunci și care au știut să-și domine adversarii, uneori mai puternici, alteori poate mai valoroși, doar uitându-se în ochii lor, ca un tigru bătrân, dar încă feroce atunci când simte sângele, cu acea privire înghețată ce ar zice cam așa: „băi băieți, noi nu îmbrăcăm chiar degeaba tricoul ăsta!”.
Fotbalul ăsta nu e matematică, dar uite că poate da și lecții de viață. Real Madrid 2022 e cea mai bună dovadă că vârsta e doar un număr atunci când într-adevăr ai argumente s-o dovedești și ești lăsat s-o faci.
P.S. 1 - Și poate că un rol însemnat l-a avut și Kylian Mbappe. S-a vorbit enorm despre el în toate aceste luni, încât se părea că nu mai poate exista viață la Madrid fără el. Uite că există. La fel cum a existat și fără Cristiano, la fel cum va exista, veți vedea, și la Barcelona fără Messi.
P.S. 2 - Cred că s-a închis deja operațiunea de votare a Balonului de Aur 2022. Îl va lua Benzema, dar cred că măcar un pic ar trebui să ne gândim și la Courtois. Fără intervențiile lui, golurile lui Karim n-ar fi avut valoare. Doar pentru că e portar nu înseamnă că un Balon de Aur îi este interzis.
P.S. 3 - Liverpool și-a făcut multe iluzii pentru acest final de sezon (se vorbea de 4 trofee), dar îl închide mai degrabă în zona deziluziilor. Jurgen Klopp zice că deja a început să caute hotel pentru Istanbul, acolo unde se va juca finala anul viitor, însă mai degrabă cred că ar trebui să caute ceva explicații pentru cele 3 finale jucate în care echipa n-a dat gol, dar și pentru faptul că-n sezonul de Premier League ai săi jucători n-au câștigat nici cu City, nici cu Chelsea, nici cu Tottenham.
P.S. 4 - Ceea ce s-a întâmplat, din punct de vedere organizatoric, la Paris poate fi caracterizat printr-un singur cuvânt: jenant. Dacă meciul ăsta se ținea la noi și se întâmpla ce s-a întâmplat, nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi spus și scris. Dar despre francezi, numai de bine, la fel și despre UEFA. Vinovați sunt suporterii, evident, că nu s-au gândit, după ce au dat sute sau mii de euro pe bilete, să ajungă la stadion cu vreo 10 ore înainte. Eventual organizați în grupări paramilitare, ca să evite toate capcanele din zona Saint-Denis, care în ziua de azi nu mai e Franța, e cu totul altceva. Am fost prima dată pe „Stade de France” în 1998, dar diferențele față de azi sunt palpabile și cine a mers măcar o dată în zonă în ultimii ani înțelege ce spun. La fel cum sunt, poate, de înțeles și anumite tendințe electorale în „Hexagon”.
P.S. 5 - Faptul că Real Madrid, clubul inițiator al proiectului Superligii europene, câștigă Champions League e doar marea anecdotă a acestui sezon.