OPINII  »  EDITORIAL CĂTĂLIN TOLONTAN

Băncile pot fi salvate de stat, dar sportul nu merită ajutat?

Editorial Cătălin Tolontan
Editorial Cătălin Tolontan

Articol de - Publicat sambata, 28 octombrie 2023 09:38 / Actualizat sambata, 28 octombrie 2023 09:41

Dezbaterea ”Banilor publici în sport”, lansată de GSP, adună argumente și noi date

Agenția Națională pentru Sport, cu toți oamenii și aparatul său central și cu cele 66 de federații, cheltuiește 116 milioane de euro în 2023. În ciuda inflației, în ultimii patru ani, creșterea bugetului sportului a fost de numai 1,5% pe an.

Colegul meu Remus Răureanu își susține recenta pledoarie mai degrabă critică la adresa banilor publici din sport pe ideea că fondurile de la stat îndeamnă, uneori, la lene și conduc la lipsa de performanță.

GSP a fost întotdeauna un loc de întâlnire a dezacordului civilizat exprimat, ceea ce înseamnă, sincer, o mare bucurie în aceste vremuri. De aceea, da, e adevărat factual ce spune jurnalistul, însă există și cealaltă perspectivă.

Comparația cu orașele, propusă de colegul meu, e atrăgătoare: "Primăriile nu sunt capabile să-și refacă localitățile încât ele să arate decent, dar le e la îndemână să angajeze jucătoare străine". Însă sumele nu sunt comparabile. Dacă ai lua toți banii dați la nivel central sportului românesc de către ANS nu înlocuiești decât aproximativ 10% din rețeaua de termoficare a Bucureștiului. Asta nu înseamnă că nu ar fi nevoie să fie reparată de urgență rețeaua de încălzit lungă de 851 de kilometri a capitalei României, ci doar că sportul costă relativ puțin și i se dă și mai puțin.

Mari succese ale "sportului bugetar"

Și în privința "lenei de la stat" e de discutat. Vlad Enăchescu, președintele CSM București, criticat în articol, nu e un campion al lucrului exclusiv la stat, a trecut și prin poziții la televiziuni private. Nu sunt mulți lideri de redacție din România despre care oamenii lor să discute cu afecțiune și respect, după ani și ani, cum se întâmplă în legătură cu Enăchescu. Statul nu e un loc damnat, aprioric. Există oameni și oameni, sisteme și sisteme.

Octavian Belu și Mariana Bitang au lucrat "la stat" toată viața lor și asta nu i-a împiedicat să fie antrenorii care au semnat, pentru totdeauna, pe cerul sportului mondial, nu doar pe bolta gimnasticii.

Băncile pot fi salvate de stat, dar sportul nu merită ajutat?
Cristina Neagu câștigă peste 20.000 de euro pe lună la CSM București, club finanțat din fonduri publice. Risipă de bani sau atragerea unor modele pentru generațiile mici?

După cum există exemple de mari falimente private. Când Silicon Valley Bank a intrat în incapacitate de plată, unde s-a dus? La stat. Toți antreprenorii geniali sau doar închipuiți din Palo Alto, sute și sute de mici, medii și mari companii care inseminează lumea cu ideile și produsele lor creative din Silicon Valley, toți au bătut la ușa statului. Brusc, statul nu mai era "imobil" și locul puturos unde "oameni plătiți degeaba" lucrează ca să "ne îngreuneze afacerile creative". Statul devenise soluția.

La fel s-a întâmplat și în România. Nu doar cu băncile, care au fost salvate, ci și cu alte domenii.

Sportul înseamnă educație și sănătate

Este sportul o urgență care merită bani publici, fie ei din buget sau de la comunitățile locale? Dar educația și sănătatea sunt urgențe? Aici avem, probabil, un consens național: da, ele sunt.

Numai că sportul nu e de fapt, decât o altă formă de educație, stimulantă, precum și un sprijin pentru politicile de sănătate publică. E ca în principiul vaselor comunicante: țările care investesc în sport pe termen lung sunt cele care investesc și în educație și în sănătate.

De aceea scorurile testelor educaționale din Spania sau Coreea de Sud cresc în același timp cu numărul de performanțe sportive ale sportivilor, echipelor și loturilor lor naționale. Corelația este încurajatoare. Investițiile în sport nu le substituie pe cele în educație și sănătate, însă se completează în mod fericit. Sau nefericit.

Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Comentarii (90)
observer
observer  •  06 Noiembrie 2023, 13:18
Postat de MaxiP pe 29 Octombrie 2023, 10:21

Asa este, salariile ar trebui platite din sponsorizari. Habar nu am, CSM cum plateste salariile? Ca din cate stiu, au si sponsorizare o suma nu tocmai neglijabila. E un aspect important din care parte merg banii la jucatoare.

Din banii primariei. Sponsorii, de altfel, nu se bucur a de niciun respect din partea Neagu&co.

conicor2008
conicor2008  •  31 Octombrie 2023, 20:52

Cum se zice pe romaneste, "tragi spuza pe turta ta!" Creezi in articol un amalgam de asertiuni in care nu mai tii cont de subiectul real al discutiei: destinatia banilor de la stat catre echipe de fotbal profesioniste si incerci sa ne induci ideea ca banii de la stat investiti in sport creeaza prmisele unei educatii de nivel inalt, comparabile si cu legatura directa cu rezultatele din sport. Este real, cu observatia ca banii veniti de la stat nu merg catre fotbalul profesionist. Ori daca vrei sa vorbesti despe dictonul arhicunoscut "mens sana in corpore sano", sunt convins ca acestea potrivesc perfect la nivelul de copii si juniori!

X01Y
X01Y  •  31 Octombrie 2023, 13:57

Un articol excelent. Felicitări, d-le Tolontan ! Vedeți că se poate? Ptr mine, retragerea dvs spre monden și cancan este ceva de neînțeles. Ați fost la un moment dat, unul din cei mai mari ziariști sportivi ai țării, dar schimbarea direcției spre alte domenii, nu vă supărați, a fost o decădere profesională!

Vezi toate comentariile (90)
Comentează