Articol de Costin Ștucan - Publicat luni, 10 aprilie 2023 13:52 / Actualizat luni, 10 aprilie 2023 14:50
Duminică seară, pentru o repriză, echipa obosită a lui Dan Petrescu a părut ca un pacient căruia i s-a schimbat complet sângele. Combinațiile - ponosite în jocurile precedente - au avut ritm și imaginație, mingea a ajuns deseori periculos în fața porții lui Târnovanu și altfel decât din faze fixe, iar scorul pauzei putea fi mai clar pentru CFR.
Dar, printr-un paradox specific fotbalului, putea fi și egal dacă David Miculescu nu nimerea umărul lui Scuffet din doi metri la singura ocazie de gol a FCSB.
Adus în vară pentru 1,7 milioane de euro, arădeanul joacă în dreapta, pe postul de pe care George Becali l-a vândut pe Dennis Man în Italia pentru 11 milioane de euro. Ținta finanțatorului din Pipera e și acum aceeași: un profit mare în străinătate după câteva sezoane la FCSB.
La o primă vedere, lucrurile nu merg grozav, iar Miculescu a fost aseară schimbat la pauză și înjurat copios pe rețelele de socializare de fanii echipei sale. În dimineața asta, l-a luat la ochi și Becali: “Acum avem doi pe partea dreaptă, David Miculescu și Cordea, dar nu facem unul bun din ei. Îl bagi pe unul o repriză, pe altul o repriză. Și ăla varză, și ală praf. Miculescu a fost scump, dar degeaba”.
Arădeanul e blamat pentru că a costat mult, nu dă goluri, nu pasează decisiv, nu are o intensitate deosebită în joc și, cumva previzibil, pentru faptul că familia sa a încasat aproape jumătate din suma de transfer, conform unei înțelegeri avute cu UTA.
Considerat de mulți ca un fotbalist care și-a făcut deja „plinul”, Miculescu e aproape de a fi catalogat un transfer ratat, numai bun de făcut pachet și trimis înapoi la Arad. Doar că fotbalul presupune să ai o strategie un pic mai lungă decât durata unui sezon.
Fără o strategie coerentă în plan tactic, Becali pare că are un plan mai așezat din punct de vedere contabil. Dovadă stă și a doua parte a declarației lui de astăzi: „Mai am încredere în Miculescu. E tânăr. A mai mișcat, a avut o ocazie. Dar când a intrat Cordea... A fost varză, praf și pulbere”.
Cifrele îi dau dreptate finanțatorului, dacă le privești dintr-o perspectivă diferită de cea a privitorului înfocat și dezamăgit de ratările și apatia fotbalistului de 21 de ani.
Până acum, Miculescu a jucat în primul său sezon la FCSB în 43 de meciuri interne și internaționale. A marcat 2 goluri și a dat 3 pase de gol, cifre considerate insuficiente pentru un jucător adus tocmai pentru a produce faze de gol.
Acum, să vedem cifrele celuilalt arădean adus de FCSB. În primul său sezon la București, Dennis Man juca în doar 9 meciuri, dădea un gol și o singură pasă de gol. Da, există diferențe - spre exemplu, Man avea 19 ani, Miculescu are 21, pe Man s-au dat la început doar 250.000 de euro, pe Miculescu 1,7 milioane - , dar volumul de joc al ultimului transferat de la UTA e incomparabil mai mare.
La fel ca Man, Miculescu are nevoie de o perioadă de adaptare. Pe baza evoluțiilor de până acum, e clar că timpul lui de joc ar fi fost mult limitat dacă suma de transfer nu era atât de mare și dacă pe postul lui exista un contracandidat constant în evoluții bune.
Doar că în fotbal o situație valabilă în minutul 89 se poate schimba în minutul 90. Cu experiența adunată în acest sezon, Miculescu poate oferi mai mult la anul. E nevoie de un pic de răbdare și de mai multă încredere pe care în acest moment nu o are, lucru destul de evident din limbajul corpului său pe teren.
Singurul handicap serios pe care îl are David Miculescu este lipsa de viteză. E, însă, un handicap major. Pentru un fotbalist de banda dreaptă, deplasarea în teren și viteza de execuție sunt mai lente decât ale lui Dennis Man.
Iar dacă acest lucru este vizibil în meciurile de Liga 1 - unde ritmul e mult inferior celor din primele cinci campionate din Europa -, atunci atacantul lui FCSB are o reală problemă în ce privește viitorul.
Viteza nu se antrenează, iar echipele tari din Europa nu cumpără jucători lenți decât dacă au o inteligență cu adevărat fenomenală în teren. Miculescu e în acest moment la ani lumină de nivelul ăsta, dar mai poate crește după standardele Ligii 1.
La anul, e posibil să vedem un Miculescu mai matur și mai încrezător în fața porților din prima ligă românească. În același timp, există și riscul unei plafonări cauzate de faptul că suma de transfer îl va ține în teren indiferent de randament. Miculescu va juca și dacă-și va da cu stângul în dreptul, iar încrederea îi poate scădea dramatic după criticile tot mai acide ale lui Becali.
Indiferent de scenariu, în cazul fericit al unei revânzări, marja de profit va fi mult mai mică decât la Dennis Man.
Dacă-l va vinde în străinătate pe o sumă un pic mai mare de 1,7 milioane de euro, Becali își va îndeplini obiectivul financiar chiar dacă își va sabota echipa în sezoanele în care-l va forța pe Miculescu.
Fotbalul românesc va câștiga încă un stranier lent în teren, care se maturizează fotbalistic la fel de lent.