Articol de Cristian Geambașu - Publicat joi, 27 octombrie 2022 19:07 / Actualizat joi, 27 octombrie 2022 19:07
Arbitrul Adrian Cojocaru acuză că la meciul UTA-FCSB 2-2 unii jucători au dat senzația că cerșesc eliminarea. De ce așa, iată un subiect care merită aprofundat.
În vremuri nu foarte îndepărtate, un clișeu fotbalistic se detașa de concurente și făcea epocă în titluri de ziar, în cronici, în comentarii la televizor. Rostit ca o perpetuă revelație, acel "gazdele și-au dorit mai mult victoria" a supraviețuit până aproape de zilele noastre și nu era concurat în operele înaintașilor noștri în meserie decât de alte panseuri celebre ca "oaspeții mai buni după pauză" ori "favoriții au învins, dar n-au convins". Și, ce să vezi?, unii au nostalgia acelui tip de presă.
Un comportament bizar. Odă limbii române!
Andrei Chindriș, încă tânăr fotbalist la 23 de ani, băiat născut la Cluj, dar plămădit în cuptoarele-minune ale performanței de la Botoșani, nu a apucat timpurile acelea cu oaspeți care în mod curios își doreau mai puțin victoria decât gazdele. Totuși, nu cu multe zile în urmă, jucătorul legitimat acum la UTA a fost lovit și el de un comportament bizar în timpul meciului de Cupă la Arad, pe care echipa sa l-a terminat la egalitate, 2-2, cu FCSB.
A fost o partidă cu sămânță de scandal, pe parcursul căreia arbitrul Adrian Cojocaru a împărțit beligeranților nu mai puțin de 4 cartonașe roșii și 14 galbene! Printre cei 4 eliminați și eroul nostru, Chindriș. Ceilalți au fost toți fecesebiști: Bouhenna, Radunovici și Octavian Popescu.
Superliga ironicilor
Bine, și de ce eliminarea lui Chindriș este mai ciudată decât a celorlalți? Sau, ca să fim imparțiali, de ce eliminarea lui și a lui Bouhenna se deosebesc de celelalte? Pentru că amândoi au văzut "roșu" persiflându-l pe Cojocaru și aplaudându-i ironic deciziile. La extrem, poate Octavian Popescu să fi avut motive să procedeze așa, fiindcă a fost trimis pe nedrept la cabine.
Dar Tavi s-a abținut. Mai mult decât aplaudacul Bouhenna, Chindriș, rezervă a UTA la meciul cu pricina, l-a aplaudat batjocoritor pe "centralul" gălățean încă din momentul în care acesta se apropia de bancă să îl avertizeze pentru proteste, continuând apoi gestul și după ce văzuse primul "galben".
Ei și astronauții
Cunosc perfect replica următoare! Era băiatul surescitat din cauza greșelilor de arbitraj și a cedat nervos. Ăsta-i alt tip de explicație-șablon din meniul fotbalului contemporan. Desigur, după cum știm deja nici astronauții care sunt pe punctul să rateze orbita terestră nu suportă presiunea cu care se confruntă fotbaliștii.
Mai țineți minte cazul Bărboianu-Negoiță?
Ce te faci însă cu reacția coechipierilor lui Chindriș succesivă freneziei aplauzelor acestuia? De ce erau ei supărați și i-au reproșat ieșirea?
De ce Adrian Cojocaru le-a spus unor colegi că a avut senzația că unii jucători s-au comportat de parcă își doreau eliminarea cu orice preț? Despre ce preț este vorba? Despre anumite cote la pariuri care cresc substanțial în cazul unor evenimente deosebite?
Evenimente pe care le provoacă uneori chiar domnii arbitri? Că ei au pâinea și cuțitul la cartonașe, pot manevra cum doresc regulamentul. Ați observat, Cojocaru a fost prudent și nu a rostit nume.
Știe că în lipsa dovezilor este vulnerabil în cazul unui proces intentat de "partea vătămată". Vezi celebrul caz Fane Bărboianu versus Ionuț Negoiță, în care fostul dinamovist își acuza patronul de calomnie, după un meci cu FCSB în care reușise performanța rarisimă să facă un dublu penalty la aceeași fază!
D’ale carnavalului
Ca să păstrăm stilul eliptic al lui Cojocaru, au cerșit "unii jucători" eliminarea? Că așa se cam vede. Sunt dovezi imaginile sau sunt doar instrumente decorative? Este capabilă justiția, măcar aceea a fotbalului, să facă un pic de curățenie, astfel încât după oaspeți care își doreau mai puțin victoria să nu mai avem și gazde care au același țel?
Vedeți deznodământul procesului intentat de Bărboianu lui Negoiță, câștigat de jucător în instanțele fotbalistice și civile și încheiat cu un blat comun – scuze publice din partea fostului acționar dinamovist – și veți avea un răspuns.
Nu, nimic nu se va schimba. Așa că noi să fim sănătoși, iar Bouhenna și Chindriș să capete de urgență de la patronii lor un bilet la Teatrul Național, la D’ale carnavalului, unde vor putea aplauda până vor face bășici în palme.