OPINII  »  EDITORIAL

Ecaterina Teodoroiu plătită din bani publici

Articol de - Publicat miercuri, 28 iulie 2021 15:52 / Actualizat miercuri, 28 iulie 2021 16:42

Știați că Federația Română de Scrimă are alocat al 3-lea buget ca mărime dintre toate federațiile sportive din România?

Între timp, fetele de la dublu vâsle au reușit să câștige aurul, în vreme ce băieții din barca de 4 rame au luat argintul. Felicitări și un mare bravo! De ce între timp? Fiindcă în momentul raidului de la aeroportul Otopeni, Ana Maria Popescu era singura medaliată a delegației României la Jocurile Olimpice. Înainte de a comenta semnificațiile acestei descinderi, vreau să vă prezint câteva sume. Ca să știm despre ce vorbim.

Tineret versus sport

Într-un an în care bugetele tuturor ministerelor au suferit ajustări negative, sportul nu a făcut excepție. Totalul sumei primite în 2021 de federațiile sportive din partea Ministerului Tineretului și Sportului este de 97.650.000 de lei, adică aproximativ 20 de milioane de euro. 

Prin comparație, cele 63 de federații eligibile primiseră 26.500.000 de euro în 2020. În condițiile acestui buget de austeritate, câteva federații au ieșit dacă nu pe plus (cazul canotajului), atunci măcar pe un minus nesemnificativ.

De-a dreptul straniu, obscurele programe pentru tineret iau copios fața sportului, fiindcă suma totală alocată MTS este de 543.000.000 lei. O socoteală simplă spune că tineretul (care o fi ăla?!) consumă de 4 ori și jumătate mai mult decât sportul. Poate ne explică totuși dl ministru Novak.

Poftiți la pangration athlima!

Cu 5.3000.000 de lei (aproximativ 1,1 milioane euro) Federația Română de Scrimă deține al 3-lea buget dintre federațiile sportive din România. O devansează canotajul, care a primit 9 milioane de lei și handbalul, marele perdant, căruia i-a fost alocată suma de 5,2 milioane, cu 2,5 milioane mai puțin decât în anul pandemiei. 

Cu doar 100.000 de lei mai săracă decât în 2020, scrima se găsește în topul finanțărilor și lasă în urmă federații cu tradiție și greutate. Gimnastica, atletismul, voleiul, rugbyul, luptele, tenisul de masă, tenisul de camp, toate sunt sub scrimă. 

Anomalia este că deși trebuie să se descurce cu un buget de criză, sportul românesc își permite să întrețină federații exotice cum ar fi modelismul, orientarea turistică, aeronautica, radioamatorismul (!!??), chambara (???), darts, pangration athlima (poftim?), scrabble, go și, țineți-vă bine, sambo. Nu samba, ci sambo, a nu știu câta așa-zisă artă marțială care papă bani de la buget.

Jertfă pe altarul sportului românesc

Așadar, scrima, o federație cu aproximativ 1.600 de practicanți legitimați, dintr-un sport care își recrutează publicul exclusiv din rudele și prietenii sportivilor, consumă al treilea buget ca mărime dintre toate ramurile sportive din România. 

Ecaterina Teodoroiu plătită din bani publici
Ana Maria Popescu (foto: Cristi Preda/GSP)

Nu știu dacă Ana Maria Popescu cunoștea aceste date în momentul desantului la aeroport. Mă îndoiesc. Dar îndrăznesc să spun că și dacă știa, tot ar fi interpretat rolul de Ecaterină Teodoroiu care se jertfește pe altarul sportului românesc. 

Anticipa Ana că în atacul ei, dintr-o finală clar mai ușoară decât la Tokyo, va fi purtată pe valul simpatiei populare și al antipatiei acelorași mase față de clasa politică. Din care face parte și ministrul Eduard Novak. Care ministru, cu o anumită inabilitate lingvistică, spusese totuși adevărul. Popescu ar fi putut pierde finala la tușa de aur cu sau fără 5 milioane în plus la buget.

Cine pleacă după fentă

Căci acolo, în acele momente de încordare imensă, totul s-a decis într-o clipă de inspirație, de luciditate, de curaj. Pe care chinezoaica le-a avut. Spadasina care ceartă însă și microfoanele, și aritmetica potrivit căreia țara nerecunoscătoare care nu îi furnizează nici măcar sparring-partneri urmează să îi pompeze în conturi 75.000 de euro (bani publici, COSR plus Clubul Armatei Steaua), atât aștepta. 

Ce mai conta că Novak spusese și că medalia cucerită de ea valorează sentimental cât un aur. Apăruse pretextul pentru o reprezentație publică din care vicecampioana olimpică nu avea cum să iasă învinsă. Excelentă tacticiană, Popescu a punctat nu numai în contul publicului amator de povești siropoase, ci și în fața analiștilor politici, care asemenea celor despre care vorbesc (de scris mai puțin, că e mai greu), au plecat după fentă. De-aia zic că e bine să ne păstrăm pe cât posibil în domeniul nostru de activitate și să ne aventurăm cu mai multă prudență pe teritorii străine.

Viitorul sună stelist

Simpatic de-a dreptul, respectivii nu s-au ferit de comparația fotbal-sporturi aducătoare de medalii, ignorând în absolut că fotbalul acesta mlăștinos, decăzut, neperformant, se autofinanțează. FRF nu primește bani de la buget! Iar cluburile de primă ligă câștigă cumulat 28,5 milioane de euro din drepturi TV, bani privați. Cum reușesc asta livrând un spectacol îndoielnic, treaba lor. 

Altfel, când va ajunge în structurile de conducere ale Clublui Armatei Steaua, căci sigur va ajunge, sunt convins că Ana Maria Popescu va fi foarte atentă la cheltuirea banului public. Vorba francezului, y compris la echipa de fotbal CSA Steaua.

Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Handbal
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Comentarii (131)
2159270770877021
Marian Hociung  •  31 Iulie 2021, 02:21

Apropo, Ecaterina Teodoroiu era plătită din "bani publici". Era învățătoare.

2159270770877021
Marian Hociung  •  31 Iulie 2021, 02:20

Incultura vă face să nu știți ce sport al minții este Go? Dacă nu știți chiar nimic, întrebați-l pe academicianul Gheorghe Păun, cel care pe la mijlocul anilor '80 publicase "Inițiere în Go".

myers
myers  •  30 Iulie 2021, 04:00

Novak nu a jignit-o absolut deloc pe Ana Maria, omul a spus ca 5 milioane in plus ca si finantare nu ar fi contat intr-o finala olimpica in care valorile au fost asa egale.Ceea ce e perfect adevarat. Nu stiu de ce Ana Maria a fost asa deranjata de aceasta declaratie.Nu e nimic jignitor in aceasta declaratie.Chinezoaica a castigat insa putea foarte usor sa castige Ana Maria!Cand se ajunge aici totul tine de concentrare, de managementul oboselii, de inspiratie, de noroc.Sunt atat de multe mici chestiuni ce determina rezultatul final mai ales intr-un sport de reactie ca si scrima. A saluta un om care iti ofera mana intinsa e un gest de o minima decenta umana si indiferent ce parere avem sau ce simtim despre cel ce face acest gest, niciodata nu trebuie sa refuzam sa raspundem la salut.E o chestiune ce se invata in primele etape ale educatiei personale.Tine de bun simt, de decenta, de o educatie corecta. Din punctul meu de vedere, inainte sa fim sportivi sau orice altceva suntem oameni iar gestul ei a descalificat-o din punct de vedere uman.Pur si simplu nu se face asa ceva!

Vezi toate comentariile (131)
Comentează