Articol de Cristian Geambașu - Publicat miercuri, 21 iunie 2023 21:26 / Actualizat joi, 22 iunie 2023 08:53
Slabi la fotbal, dar campioni la țâfna cu care răspund unor oameni care au comis greșeala să spună ce au văzut. La tupeu, băieții se califică la toate turneele finale
Cotidianul german Bild a salutat cu o ironie de mare clasă înfrângerea naționalei conduse de Hansi Flick în amicalul contra Columbiei, 0-2. „Cea mai bună acțiune defensivă a noastră a fost atunci când Ter Stegen și Emre Can au împiedicat o activistă de mediu să se lege de stâlpul porții!”, au scris cei de la Bild.
Coada de legende
Bullying!, ar exclama George Ogăraru, apărătorul universal al pudorii. „Limbaj degradant! Nu pot să rămân indiferent, nu pot permite așa ceva!”, aștepți replica din partea selecționerului.
A selecționerului României, Edi Iordănescu, nu Hansi Flick. Ce credeați? Hansi Flick, antrenorul cvadruplei campioane mondiale, are griji mai mari decât să răspundă urzicat sarcasmului ziariștilor sau gloriilor fotbalului german. La ei coada de legende este un pic mai mare.
Ca gâsca prin apele olandeze
Nu despre libertatea cuvântului este vorba, ci despre cum o folosești. După 4 ani sub tricoul Ajaxului (unde totuși nu a jucat foarte mult, 44 de apariții în total) și alți ani ca formator la echipele de juniori/tineret ale "lăncierilor", te așteptai ca George Ogăraru să vină înapoi acasă cu o mentalitate apropiată de valorile liberale ale societății olandeze.
Pe care e bine să nu le confundăm cu aluviunile pe care le comportă. Ogăraru, în schimb, se comportă ca un majur al armatei de odinioară, care dacă ieșeai din rând te punea să speli WC-uri. Amatorii de proverbe ar zice că a trecut ca gâsca prin apă. Cu penele intacte, uscate.
„Limbajul degradant”
Teoretic, Edi Iordănescu acceptă criticile. Practic, nu. Mai mult sau mai puțin, cam ca noi toți. Ritos, bine scris, comunicatul lui alcătuit din 4 puncte se încheie cu un post-scriptum în care își afirmă respectul pentru marele fotbalist Gică Popescu.
Dar condamnă "limbajul degradant" al acestuia. În cauză, acel "Băi băiatule!", cu care Popescu și-a început tirada. Dincolo de observațiile critice la adresa non-fotbalului practicat la Lucerna de naționala antrenată de Iordănescu, "Băi băiatule!" rămâne singura parte presupus licențioasă a discursului.
Mă, măi, băi, hăi
Dicționarul Explicativ al limbii române îl contrazice însă flagrant pe Iordănescu Jr.
Să citim și să ne dumirim. „Mă, măi (interjecție, familiarism), sinonim cu bre, băi, hăi. Cuvânt de adresare către una sau mai multe persoane de sex masculin, mai rar feminin, care marchează între vorbitori un raport de la egal la egal sau de la superior la inferior. Cuvânt folosit pentru a exprima admirație; mirare, nedumerire; neîncredere; nemulțumire; ironie”.
Nu ar mai fi nimic de adăugat, fiindcă nu te cerți cu DEX. Povestea acestui egal cu Elveția nu era completă fără reacțiile de după meci. Aș încheia cu vorbele destabilizatoare rostite de un alt foarte mare fotbalist român, pe numele lui Marcel Răducanu. „Ai noștri violează mingea! Săraca, i-ar înjura dacă ar putea vorbi”.
Las analiza literară pe seama lui George Ogăraru, Edi Iordănescu, Vali Mihăilă și Olimpiu Moruțan.