OPINII  »  EDITORIAL

Naționala, un paradis al greșelilor inexplicabile

Articol de - Publicat sambata, 03 aprilie 2021 09:18 / Actualizat sambata, 03 aprilie 2021 10:23

Indisciplină tactică, ceas rău, alinierea planetelor? Sau nepăsare și spirit de conservare ascunse în spatele unor declarații sforăitoare despre patriotism?

Uite că nu am mai doinit după rușinea de la Erevan. 2-3 după ce până în minutul 86 fusese 2-1. Era și ăsta un reflex național, doinitul mioritic. Tot un fel de joc în apărare. Dimensiunea dezastrului și modul tragicomic în care a sfârșit naționala noastră meciul cu Armenia s-a transformat acum într-un cântec revoluționar, îngânat inclusiv de bacii fotbalului românesc. Dispuși, de regulă, mai degrabă la contemplație și maeștri neîntrecuți ai dublului limbaj.

Părerea lui Iordănescu

Anghel Iordănescu este unul dintre oamenii care odată cu înaintarea în vârstă au început să mai și spună lucruri. Nea Puiu nu renunță complet la mănuși și, pentru că sângele roș-albastru apă nu se face, îi acordă lui Rădoi un bilet de favoare. Fostul selecționer susține că acesta ar trebui să continue (de ce?, nu este prea clar, din spirit comun de autoflagelare?), precizând că actualul selecționer nu a auzit (înțeles?) semnalul de alarmă transmis de partida câștigată norocos cu Macedonia de Nord. Mai departe, generalul care și-a obținut gradele în neuitatele bătălii de pe Rose Bowl are câteva observații concrete. Unele care ne arată că nu și-a pierdut puterea de analiză și că oameni ca el încă ar mai putea fi de folos chiar și celor cu tunsoare pierdută la ceafă.

Haideți să vedem ce spune Iordănescu despre Pușcaș și Răzvan Marin, doi dintre oamenii identificați că au comis greșeli majore contra Armeniei!

  • "Unii dintre jucători au o lipsă de responsabilitate. Gestul lui Pușcaș (n.r. - cartonașul roșu încasat în minutul 77) a fost unul de copil, de jucător fără cea mai elementară responsabilitate"
  • "E greu de acceptat că Răzvan Marin, la 2-1, iese pe un culoar în viteză maximă în condițiile în care te gândeai că orice pierdere a balonului poate însemna un contraatac și un pericol pentru fundașii centrali ai noștri"
Naționala, un paradis al greșelilor inexplicabile
Anghel Iordănescu (foto: Raed Krishan/GSP)

Dincolo de aparențe

Sunt observații simple, dar profesionale, care vizează jucători tineri. Fotbaliști care evoluează deja sau aspiră să ajungă la cluburi importante. Marin a fost la Standard și la Ajax, acum joacă la Cagliari. Man de-abia ce s-a transferat la Parma, încă în Serie A. Pușcaș nu este nici el chiar într-o văgăună a fotbalului la Reading, în Championship. Și atunci? De unde această indisciplină tactică, vecină cu neștiința de fotbal? Sau cu sabotarea indicațiilor antrenorului. Nu cumva este și altceva dincolo de evidența supărătoare că aceste generații cedează la presiune? Este și o formă de nepăsare drapată mincinos în vorbe mari despe patriotism și sacrificiu? Este și ceva instinct de conservare, dacă vreți hai să-l numim sindromul Radu Ștefan – tricoul echipei de club este mai aproape de piele decât al naționalei, care națională cât a avut rol de trambulină a fost foarte bună?

Tabloul din muzeul ororilor

Sunt întrebări/teorii care nu pleacă din imaginația ziaristului. Sunt semnale care vin de la oameni din sistem, care tocmai pentru că aparțin acestuia aleg să le lanseze fără să își asume paternitatea. Logic, deși retras, nici Iordănescu nu merge mai departe. Puse însă cap la cap intervențiile lui Gabi Balint, Ilie Dumitrescu, Anghel Iordănescu, Gică Popescu sau Ionuț Lupescu compun un tablou demn a fi expus într-un muzeu al ororilor. Un selecționer lipsit de practica meseriei pregătește o echipă care nu este echipă, ci numai o sumă de jucători îmbrăcați la fel, dar mânați de interese personale.

Cine-i Kate Winslet?

Și dacă ultimul zvon, acela că Mutu urmează să-i ia locul lui Rădoi, e real înseamnă că la Casa Fotbalului cineva se crede James Cameron și vrea să turneze încă o dată Titanicul. Nu are cum. Naționala nu a fost niciodată vreun pachebot de lux al fotbalului mondial, ci cel mult o fregată periculoasă în anumite epoci. Aisbergul este clar Cupa Mondială, unde nu ne mai calificăm de pe timpul lui nea Puiu. Să acceptăm că Mutu, băiat cu vino-ncoace, ar putea fi luat, nu știu cum, drept Leo DiCaprio. Pe cine punem însă să fie Kate Winslet? Vă las imaginația să zburde. Vedeți, tot hazul de necaz ne califică să rămânem întregi la cap!

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Comentarii (21)
scorpyon12
scorpyon12  •  03 Aprilie 2021, 11:03

Nu poti sa-i spui sindromul Radu Stefan pt ca omul macar a fost cinstit si nu perfid, a refuzat sa mai vina la nationala si basta. Cred sincer ca oamenii astia fac doar figuratie in mare parte dar nu inteleg de ce. I-as respecta mai mult daca ar zice la naiba nu vin sa imi rupa careva picioarele acolo si sa pierd contractul de acuma (de parca daca si-ar rupe picioarele altundeva nu ar fi aceeasi consecinta, si avand in vedere ponderea meciurilor nationalei intr-un an competitional e stupid sa gandesti asa, dar sa nu i luam cu statistica... ). Ar fi mai bine sa facem o selectionata exclusiv din liga 1, pt ca baieti care se chinuie pe la UTA si Chindia sunt convins ca ar manca pamantul, pt ca dupa meciuri s-ar intoarce printre oameni si ar trebui sa dea ochii cu ei. Sigur, poate rezultatul ar fi acelasi, ne-am da coate cu Macedonia de Nord si Armenia, dar ai avea alt sentiment ca spectator dupa meci. Ai fi mai linistit, mai impacat sa zici atata s-a putut. Asa, dupa ficeare actiune a nationalei am un sentiment de dezamagire profunda timp de o saptamana. Pt ca stiu ca baietii astia pot mai mult dar nu vor pur si simplu si doare. Cu atat mai tare cu cat iti spui ca daca tu ai avea norocul sa fii acolo ai juca pana la epuizare, si orice ar decalara jucatorii dupa meci simti ca in spate rad de tine ca te doare.

chupac
chupac  •  03 Aprilie 2021, 14:30
Postat de torque07 pe 03 Aprilie 2021, 09:49

Interesant ca ne trezim doar cand cutitul ajunge la os. Spuneti-ne va rog domnule jurnalist. Banii din calificarile echipei nationale din anii 90 pana a venit Burleanu...unde s-au dus? In anii aia se construiau in occident bazele , scolile, infrastructura pt fotbalistii de astazi.DE ASTAZI. Sandel al nostru ce a facut in anii aia? Sunt curios. Pana acum, nu raspuns nimeni. Gazeta nu a facut nici " o investigație în care explica" unde s-au dus banii din calificari. Optimi mondial 1990, sferturi mondial 1994, optimi 1998, Grupe euro 96, optimi euro 2000.. Nici nu e foarte greu de vazut cati bani am primit. ne puteti ajuta cu raspunsuri???? Sau continuam sa cerem demisia lui Radoi ca niste ***?

Foarte adevarat, probabil presa o sa il scoata vinovat pe Burleanu si pentru perioada respectiva. Nu ii iau apararea lui Burleanu, sigur nu face bine ce o face el acolo, dar presa trage numai intr-o directie

florar
florar  •  03 Aprilie 2021, 11:00

Presa vantura intre meciuri multe idei care deja au fost infirmate dar care au avut darul sa destabilizeze atmosfera la Nationala....De ex. de ce sa joace Popescu cand il avem pe Mogos....A jucat Mogos de a rupt stelele...Era sa fie elimint inainte lui Puscas....Sau de ce sa joace Coman sau Tanase si sa nu joace Maxim?A jucat Maxim de a rupt....ce mai era de rupt...Sau vai Romania de abia s-a descurcat cu Macedonia si cu Pandev la 37 de ani....Ce sa vezi Macedonia si Pandev au invins Germania!!!Vai Man a facut o cursa fenomenala dar s-a facut de ras in fata portii cand a incercat sa paseze....Preferatul presarilor Maxim a contribuit la golul doi al macedonenilor cand a pasat in orb la adversar...Sangele anti se vede clar in presa gresit numita a fi sportiva....

Vezi toate comentariile (21)
Comentează