Articol de Cristian Geambașu - Publicat vineri, 27 mai 2022 16:44 / Actualizat vineri, 27 mai 2022 18:06
Cu toții suferim atacuri de panică atunci când suntem învinși. Dar, dragă Simona, o asistentă medicală care îți ia tensiunea nu poate vindeca o suferință pe care, de fapt, nu vrei să o recunoști.
Simona Halep versiune 2022. Rezultatele seci temperează și pornirile sentimentale, și tentația de a substitui un tribunal de război. După ce vom parcurge în ordine cronologică meciurile Simonei de anul acesta, vom avea timp și de comentarii/nuanțări.
Relația cu Patrick Mouratoglou nu poate fi cuantificată în numere și cifre. Deși francezul pune mare bază tocmai pe asta. Pe nemiloasa statistică.
Melbourne Summer Set 1, WTA 250, turneu pregătitor pentru Openul Australian. Câștigă finala după o victorie la Veronika Kudermetova. Pe traseul spre ultimul act, Simona trecuse de Destanee Aiava, Gabi Ruse, Viktoria Golubici și Qinwen Zheng, hopa!, în semifinale.
Melbourne, Australian Open. Simona se oprește în optimi de finală, după o înfrângere în 3 seturi în fața franțuzoaicei Alizee Cornet, 4-6, 6-3, 4-6. În primele 3 tururi le învinsese pe Magdalena Frech, Beatriz Haddad Maia și Danka Kovinici. Numai victorii în două seturi.
Dubai, WTA 500. Semifinală pierdută la Jelena Ostapenko, 6-2, 6-7, 0-6. Victorii pe rând la Alison Riske, Gabi Ruse și Ons Jabeur.
Qatar, WTA 1000. Iese în primul tur după o înfrângere în fața Carolinei Garcia, 4-6, 3-6.
Indian Wells, WTA 1000. Cel mai important turneu al circutului după cele 4 Grand Slam-uri. Semifinală pierdută la Iga Swiatek, 6-7, 4-6. Trecuse de Ekaterina Alexandrova, Coco Gauff, Sorana Cîrstea și Petra Martici.
Madrid, WTA 1000. Sfert de finală cu Ons Jabeur, 3-6, 2-6. Le învinsese pe Zhang Shuai, Paula Badosa și Coco Gauff. Numai victorii în două seturi.
Roma, WTA 1000.Trece de Alize Cornet (6-4, 6-4), este învinsă în "16-imi" de Danielle Collins (6-7, 3-6)
Roland Garros, Grand Slam. Iese în turul 2 învinsă de chinezoaica Qinwen Zheng, 6-2, 2-6,1-6, după ce trecuse în primul tur, cu emoții, de nemțoaica Nastasja Schunk (6-2, 1-6, 6-1).
20 de victorii, 7 înfrângeri, două semifinale, un sfert de finală, o finală câștigată. Parcă nu ar fi atât de rău în valoare absolută. Nici la prima vedere, nici la a doua? Și atunci, ce?
Am căzut pradă unei orbiri colective, după meciul de joi contra chinezoaicei Zhang? Am suferit cam toți atacuri de panică? Hai totuși să nu o dăm pe pamflet. Să rămânem la abordarea analitică.
„Așa am simțit eu”
Simona Halep a început anul 2022 alături de antrenorii Daniel Dobre și Adrian Marcu. Colaborarea a fost de scurtă durată pentru că imediat după Melbourne jucătoarea a anunțat despărțirea, ținând să precizeze: „Nu ne-am certat, nimic de genul ăsta. Am rămas prieteni. Așa am simțit eu că este mai bine pentru mine”.
Pe 7 aprilie, Simona anunță că Patrick Mouratoglou este noul antrenor. Francezul confirmă. Se rostesc vorbe frumoase din ambele părți. Așteptările sunt enorme. Dar ce poate face șlefuitorul Serenei cu o jucătoare chiar mai dificilă decât americanca?
Ce să o învețe Mouratoglou mai întâi?
Felul în care arată jocul Simonei acum spune că nu mare lucru. Persoane din anturaj vorbesc, sub anonimat, cum altfel, că antrenamentele sunt departe de intensitatea de odinioară.
Mai țineți minte flotările pe care le executau Patrick și compania sub privirile doamnei Iuruc? Plus că o mai fi și blestemata aia de chimie care nu reușește să dizolve desele ei încruntări.
Dubla câștigătoare de Grand Slam și-a pierdut reperele și înoată contra unui curent dinspre care vin jucătoare mai tinere, mai puternice. Mai tehnice. Mouratoglou nu o poate învăța să pună scurte și să execute loburi. Să rupă ritmul, să acceseze planuri de rezervă.
Compasiunea
Faptul că acum Simona primește mesaje de consolare de la colegele de circuit este trist, pentru că asta înseamnă că provoacă milă. Și cred că momentul despărțirii de Mouratoglou este aproape. Dacă vor fi împreună la Wimbledon este deja o performanță.
Apropo. După ce Simona promisese publicului parizian că va învăța cât de repede franceza, celebrul antrenor a avut o reacție cu tâlc. „Mai întâi hai să ne concentrăm asupra tenisului”. Cum ar zice urmașii muschetarilor, a bon entendeur, salut!