Articol de Cristian Geambașu - Publicat vineri, 08 martie 2024 16:27 / Actualizat vineri, 08 martie 2024 16:53
Și dacă nu e trădare, ci dezinformare? Scuzați rima. Merită totuși să încercăm să aflăm adevărul în cazul suspendării și verdictului TAS în cazul Halep?
Seara s-a încheiat cu o melodie machedonească, interpretată în dialectul armân de un interpret al amintitei comunități. În ciuda înrudirii de care ne vorbesc lingviștii, nu am înțeles o iotă din ce a cântat domnul în cauză.
Totuși, la cererea amfitrionului emisiunii, ni s-a explicat că era o parabolă despre dreptate și nedreptate. Mă rog, nu chiar cu cuvântul parabolă. Invitata, Simona Halep, nu a părut să guste foarte tare momentul muzical, așa după cum a părut mai degrabă stânjenită decât flatată de rafala lingușirilor lui Mihai Gâdea.
Confesiunile unei campioane care se simte trădată
Mo(n)stra de pseudojurnalism TV profesat de gurul sumbru al Antenelor a lăsat însă ceva important în urmă: acuzațiile frontale ale Simonei Halep la adresa Laboratorului Doping Român referitoare la proba de sânge care semnalează probleme în așa-numitul pașaport biologic al sportivului.
Probă care a ajuns pe masa TAS (și pe care tribunalul de la Lausanne a aruncat-o practic la coș), după ce mai înainte fusese prezentată ca element la dosar (printre multe altele) de ITIA (Agenția Internațională de Integritate a Tenisului).
Dornici de revelații care să le confirme teoria că Simona a fost victima permanentului complot internațional împotriva României și a Românilor, telespectatorii Antenei 3 au putut asculta în direct confesiunile dublei campioane de Grand Slam.
Acum să povestesc cum am descoperit de unde vine treaba cu sângele. La Lausanne, în sală, erau foarte multe ecrane în mijloc, direct în fața mea. Fratele meu era la două scaune de mine, avocații lângă mine. Apare documentul, iar fratele îmi spune că scrie în românește. Atunci am văzut steagul României și București.
Nu înțelegeam cum e posibil ca eu să fiu suspendată 4 ani de zile din cauza unui document venit din România. Și acum am emoții. A fost cel mai mare șoc din viața mea, că proba din București a fost făcută nerespectând regulamentul. Sângele meu a stat două ore și ceva la o temperatură greșită. Proba de sânge a venit oricum în valori normale. (...) Tribunalul a fost surprins, mai ales că eram în același oraș, la câteva minute de laborator. Nu se poate întâmpla așa ceva la un nivel atât de înalt! Am fost dezamăgită și încă sunt foarte dezamăgită. Revenind la capitolul trădare, putem spune asta! De asta mă simțeam trădată.
- Simona Halep la Sinteza zilei de la Antena 3
Cei care ne mușcăm de c..r
Teoria conspirației în direct. Mama lor de occidentali! Oamenii acasă cu venele umflate la tâmple. Care cu un Xanax înghițit cu o bere, care cu făcălețul să dea în televizor. Indignare. Revoltă. Ce scârbe! Așa suntem noi, bă, ne mușcăm de c...r, bă, în loc să ne ajutăm!
Dar stai! Cine mai are nevoie de adevăr când povestea emoțională sună atât de convingător? Mai ales că a fost spusă mai întâi de bunicul Țiriac pentru copiii mari care vor să mai creadă în lupte dintre feți-frumoși și balauri răi care manipulează probe de sânge.
Nici eu nu știu mai mult decât voi, dar proba aia a fost maltratată, zice Țiri. Deci știe, dar se face că nu, hâtrul. Bineînțeles că Simona Halep preia povestea, mai ales că sună atât de mișcător, steagul României, tricolorul, mă-nțelegi, cele câteva sute de metri distanță dintre laborator și casă (clar, nu cea din Dubai), ideea că cineva, o forță ocultă, malefică, un satanist?, a vrut să îi facă rău.
Comunicatul laboratorului care strică povestea și emoția
Apoi, în dimineața următoare apare comunicatul sec al Laboratorului de Control Doping. Asta după ce în urmă cu câteva zile, înainte de verdictul TAS, Cristina Stan, șefa laboratorului, în replică la basmele miliardarului, explicase procedurile, pașii, măsurile luate ca probele să nu fie invalide, temperaturile la care se păstrează eșantioanele (cu totul altele invocate de Țiriac, bunicul care nu știe, dar de fapt ne explică el nouă cum stă treaba).
Pe link-ul lcd.gov.ro/anunturi poate fi citit textul integral al comunicatului. În esență, acesta este plin de vești proaste pentru amatorii de senzațional. Laboratorul nu cunoaște identitatea sportivului, doar analizează o probă cu un cod. Zbang! Acreditat de Agenția Mondială Antidoping (WADA), laboratorul din București nu are autoritate de testare, nici autoritate de recoltare, nici de gestionare a rezultatelor.
"Atribuțiile principale ale Laboratorului de Control Doping includ recepția, analiza probelor de control doping și raportarea rezultatelor conform prevederilor Standardului Internațional pentru Laboratoare.
APMU (Unitate de Management a Pașaportului Sportivului) este responsabilă cu evaluarea datelor analitice furnizate de laborator și a validității probelor pașaportului în numele custodelui pașaportului sportivului;
- Laboratorul de Control Doping din România nu este APMU;
- Laboratoarele de control doping nu au rolul de custode al pașaportului sportivilor;
- Laboratorul de Control Doping din România, conform Codului Mondial Anti-Doping, Standardului Internațional pentru Laboratoare și documentelor complementare, nu este informat cu privire la identitatea sportivilor;
- Laboratorul de Control Doping din România nu a fost informat cu privire la identitatea domnișoarei Simona Halep"
Întrebări
Sigur că fiecare e liber să creadă ce vrea, în pofida evidenței chiar. Dar câteva întrebări trebuie puse, împotriva previzibilului val de ură patriotică pe care îl va provoca acest articol.
De unde știe "domnișoara" Simona Halep că proba ar fi stat două ore la o "temperatură nepotrivită"? Și care era acea temperatură? Și de la cine a aflat? De la Țiriac? Iar Țiriac de unde a aflat? De unde știe Simona că recoltarea a fost făcută nerespectând regulamentul? Iar dacă proba a fost "oricum în valori normale" nu mai era "maltratată"?
Promit să revin cu opinia unui specialist din domeniul industriei medicamentelor, care oferă o versiune de specialitate privind argumentele TAS în reducerea suspendării de la 4 ani la 9 luni. Cred că este o lectură foarte interesantă, dincolo de multitudinea de termeni științifici. Nu îmi fac iluzii că fur din publicul Antenei 3 și al domnului Gâdea.