Articol de Cristian Geambașu - Publicat duminica, 07 ianuarie 2024 15:00 / Actualizat duminica, 07 ianuarie 2024 19:38
Fiul lui Hagi trăiește într-o realitate virtuală, iar ochelarii care îl transportă într-un univers augmentat îi sunt furnizați de cei care nu vor să îl supere pe tatăl său.
Din dorința de a nu-i provoca indigestie „Regelui”, apropiații îi servesc la mic dejun, prânz și cină numai preparate calde. Dânșii sunt contributorii principali la construirea acestui peisaj neverosimil, în care protejatul lor plutește printre adversari și înscrie goluri de poveste.
O bucurie nelalocul ei
Imaginea cu Ianis în vestiar strigând fericit „Vamoos!” imediat după victoria cu 1-0 a lui Alaves în meciul de Cupă contra lui Betis mi se pare o perfectă mostră de inadecvare.
"Volver a ganar. Volver a celebrar".
— Deportivo Alavés (@Alaves) January 6, 2024
🔥 ¡ESTE ES MI VESTUARIO! 🔥#AlavésRealBetis #LaCopaMola | #GoazenGlorioso ⚪️🔵 pic.twitter.com/6nRKgBKh4I
Numărul 10 al lui Alaves tocmai jucase de 5 și fusese în mod evident jucătorul cel mai slab al gazdelor până la schimbarea din minutul 66. Dar afișa o bucurie și o încredere de parcă ar fi fost cel care a tras echipa după el.
Antrenorul Luis Garcia Plaza îl titularizase din nou după aproape o lună, dar internaționalul român împrumutat de la Rangers a evoluat în nota obișnuită. Nu că nu ar fi vrut mai mult. Nu a putut mai mult. Poate că nu poate mai mult decât să fie un jucător mediu. Aceasta este o propoziție care te duce direct pe eșafod.
Departe de ce ne spun adepții lui
„Hagi a încercat ori de câte ori a avut ocazia, dar este în continuare cu o treaptă sub coechipierii lui. A avut mai puțin impact asupra jocului decât și-ar fi dorit”, au notat cu delicatețe jurnaliștii site-ului local Noticia de Alava.
Meciul a putut fi urmărit în direct pe Digi Sport 2, iar cine a avut răbdare să urmărească o partidă totuși destul de fadă a putut observa că Ianis Hagi este departe de ce vor adepții lui să ne facă să credem.
Este o narațiune care se repetă aproape meci de meci. Tehnic, dar lent, disciplinat, dar fără un dar natural pentru a se lua la trântă cu adversarii, pentru a fi consistent în exprimare.
Jucător care își folosește natural ambele picioare pentru a lovi mingea și devine foarte redutabil cu ea sub control în preajma careului, Ianis este genul de fotbalist în slujba căruia ar trebui să se pună toată echipa. Așa ceva nu este posibil în fotbalul modern. În marele fotbal.
Statutul
Așa ceva era posibil într-o oarecare măsură la Viitorul/Farul. Dar nu la Fiorentina, nu la Rangers. Nici măcar la Alaves, o echipă mică unde toată lumea muncește și nu are nimeni statut de prinț exceptat de la cărat instrumentele muzicale.
Este foarte mare distanța dintre imaginea lui Ianis atent cosmetizată și realitatea la calitate 4K în spatele căreia e clar că nu te poți ascunde. De aceea, statutul lui la națională este una dintre problemele cele mai grele pe care le are de gestionat Edi Iordănescu în vederea strategiei pentru Euro 2024. Din motivele pe care tocmai le-am descris.
Provocarea
Ianis poate avea sclipiri, a arătat-o. Nu și anduranță, a dovedit-o. Ianis nu că nu vrea să fie harnic, nu poate fi harnic. Ianis nu că nu vrea să participe la faza defensivă, dar o face cu riscuri prea mari. Pentru el, iar nu o dată pentru adversar.
În plus, dacă lucrurile respectă dinamica de până acum, Ianis nici nu va avea până la ora marii competiții din Germania un număr semnificativ de meciuri în picioare. Dincolo de problemele curente, de alegerile dificile privind forma de moment a jucătorilor, dincolo de inspirație și de statisticile pe baza cărora Edi Iordănescu va alcătui lotul, situația particulară a lui Ianis va fi una dintre marile provocări.
Se vor da lupte mari!
Cum e mai bine pentru echipă: să îl titularizeze sau să-l folosească pe parcurs? Sunt argumente pro pentru ambele ipostaze. Să țină cont că se va supăra tabăra Hagi dacă nu îl va titulariza?
Sunt destui, suporteri sau oameni din fotbal, și cei care gândesc că fiul lui Hagi beneficiază de tratament preferențial și care nu se omoară să îl vadă printre primii 11. Să plece urechea și la ce zic aceștia?
Este treaba selecționerului să găsească o soluție inteligentă pentru grup și din cât am învățat să îl cunosc nu cred că își va propune să mulțumească pe toată lumea. Dar se vor da lupte mari!