OPINII  »  EDITORIAL

Ar trebui să ne întrebăm de ce Modric e atât de bun și proaspăt la 37-38 de ani. E gena, e știința sau e altceva?

Articol de - Publicat joi, 15 iunie 2023 11:04 / Actualizat joi, 15 iunie 2023 11:43

Nu știu câți dintre voi ați văzut miercuri seară semifinala Nations League, Olanda - Croația. Un meci decis după prelungiri în favoarea croaților. Un meci în care Luka Modric a jucat nu bine, nu foarte bine, nu excelent, ci excepțional. A bifat 119 dintre cele 120 de minute! A creat, a pasat, a marcat, dar mai ales a alergat, a alergat și a tot alergat. A fost fabulos și, evident, a fost desemnat omul meciului.

Maraton de meciuri

Știam că e fotbalist de clasă mondială. Ce nu știam e cum cineva care trece de 30 de ani și se apropie de 40 devine tot mai bun, dar mai ales mai proaspăt, mai bine pregătit fizic și cu mai multă forță în picioare. Cum se poate explica așa ceva? Ar trebui să privim doar esteticul din jocul lui Modric sau ar trebui să ne punem și întrebări?

Știți câte meciuri are Luka în sezonul 2022-2023? În perioada 10 august 2022 - 14 iunie 2023 a jucat, pentru Real și Croația, 65 de partide! 65! Înseamnă o medie, în 10 luni, de un joc la fiecare 4,5 zile! Fără întrerupere, fără vacanță în acest interval. Iar la al 65-lea meci și cu mai puțin de 3 luni înainte de a împlini 38 de ani, Modric calcă în picioare o Olanda cu jucători precum Ake, Dumfries, De Jong, toți cu cel puțin un deceniu mai tineri. 

O comparație cu jucătorii noștri nici nu merită încercată, Cristi Manea (CFR) și Olaru (FCSB) sunt la ani-lumină distanță, undeva în jur de 50 de jocuri, cu un sezon început mai devreme cu o lună, la care se adaugă două minivacanțe, una când a fost Mondialul și alta în decembrie-ianuarie!

35 de meciuria bifat Modric, la Real și Croația, în sezonul dinainte de a împlini 30 de ani, 2014-2015, când a fost accidentat în două rânduri

În schimb, Modric joacă la foc automat. Trec anii peste el, dar acest lucru pare să-l fortifice și să-l facă mai puternic, mai vivace, mai capabil de maratoane cum a fost acest sezon. Să fie oare gena lui cea care îi dă atâta energie? Să fie metodele de refacere pe care Real Madrid le are, fără îndoială? Sau să fie și altceva? Dacă nu putem demonstra, nici noi, nici alții, merită măcar să ne întrebăm. La fel cum probabil că unii se întrebau cum naiba Lance Armstrong putea să pedaleze, cu ușurința cu care dormea, peste munții Franței, în tururile în care Jan Ullrich și ceilalți adversari ai săi se sufocau și rămâneau fără aer încercând să țină ritmul americanului.

Infinit mai bun după 30 de ani

Ni se va explica, verde în față, că Modric e curat și, da, așa e! Foarte probabil că a fost controlat de n ori în toți acești ani. Rezultatele tuturor testelor doping au fost negative, numai că lupta cu dopajul e aproape iremediabil pierdută. De ce? Fiindcă dacă un sportiv apelează acum la substanțe care astăzi sunt permise, dar care vor apărea pe lista celor interzise de WADA peste 5-6-7 ani, atunci tot dopaj se cheamă.

Ar trebui să ne întrebăm de ce Modric e atât de bun și proaspăt la 37-38 de ani. E gena, e știința sau e altceva?
Malen îl trage ușor pe Modric

Privești CV-ul lui Modric și e aproape la fel de greu de explicat ca și prestația lui fenomenală de miercuri, de la Rotterdam. Să analizăm ce a reușit Modric înainte și după ce a împlinit 30 de ani.

Înainte de 30 de ani

  • 11 trofee câștigate, dintre care o dată Champions League
  • o dată desemnat în echipa-tip din UCL
  • 85 de selecții și 10 goluri în echipa națională

După 30 de ani

  • 19 trofee, dintre care 4 Champions League
  • Balonul de Aur câștigat la 33 de ani
  • 3 finale majore, disputate cu echipa națională: finala mare CM (2018), finala mică CM (2022) și finala Nations League (2023)
  • de 5 ori desemnat în echipa-tip din Champions League
  • de 3 ori desemnat în cel mai bun "11" al sezonului în LaLiga
  • 80 de selecții și 14 goluri în națională, va ajunge la 81 de partide în weekend, când va disputa finala Nations League

Privirea lui Koeman și reacția reporterului

Modric își trăiește, practic, a doua tinerețe. Sună ca un clișeu, dar e cea mai soft variantă pentru a explica metamorfoza uluitoare a acestui croat. Până și modul în care Ronald Koeman, selecționerul Olandei, îl privea după ce Luka fusese schimbat, îți spune că ceva e supraomenesc la acest fotbalist. 

"Ce naiba faci de ești atât de bun și proaspăt?", părea să spună, uitându-se la el secunde bune, dar Koeman s-a limitat doar la felicitări. Nu același lucru l-a făcut reporterul care l-a intervievat după joc. "Este incredibil să ai 37 de ani și să joci și să alergi așa până în minutul 119. Te rog, lasă-mă să-ți văd pașaportul!". Da, e o altă formă de a te întreba și de a te mira de forma lui Modric. Și e bine că mai sunt și alții care se întreabă, așa cum a făcut-o și colegul Cristi Geambașu, într-un editorial pe care nu doar că l-am citit, ci l-am savurat, cel referitor la Novak Djokovic, după triumful de la Roland Garros.

Nea Imi ne-a învățat să nu ne facem iluzii

Să continuăm să ne bucurăm de ceea ce ne oferă acești mari sportivi, dar, mai ales noi, ca ziariști, să nu renunțăm să privim și cu suspiciune forma fizică ilogică a unora dintre ei. Nu de alta, dar Emeric Ienei ne-a învățat ceva de preț: "Nu vă faceți iluzii, ca să nu aveți deziluzii!". Mare dreptate ai, nea Imi! Unul dintre sportivii pe care i-am admirat cândva era Lance Armstrong, fiindcă priveam la acea vreme ceea ce făcea fără să-mi pun și întrebări, doar mi-l formasem aproape ca pe un idol. Și totul s-a dovedit a fi doar o iluzie, care s-a transformat într-o imensă deziluzie!

Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Handbal
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Comentarii (37)
MIRCEAVULCANESCU
MIRCEAVULCANESCU  •  17 Iunie 2023, 10:31

bateti cimpii cu toții. Motrici a fost un copil chinuit. a suferit mult , chinuit dar cu o coloana vertebrală perfect dreapta. citi dintre fotbaliștii romani au trecutul lui care din nimic și fără speranță a ieșit ce a ieșit? pai Motrici iei apăra țară așa cum o face și Djokovici care a dat o lecție lumii întregi prin curaj , speranță, cresdinta , onoare și cinste. la fel și Motrici. mai avem noi oameni de genul asta în țară? avem însoțiți de botoxatele, analfabeți cu pedigree fără vlagă care joaca cind vor. ajung pe afara și nu fac nimic în afara de a lustrui banca de rezerve și a-și controla telefonul de mesaje. educație nu au . romanii actuali nu știu ce înseamnă sa fi independent sa lupți pentru țară ta pentru ca lasă un UE sau o Ucraina sa -și bată joc de trecutul tău de felul de a fi. poziția capra. așa ca pina la fotbaliști priviți în jur la datoriile Tarii la citi romani s-au saturat sa fie umiliți de cei care conduc plecând din țară. nu vom fi Iugoslavia niciodată și pe ăștia i-am trădat. pe cind cumpărați f16? ruginite și expirate? va mai împrumutați? vai de mama voastră!

ciocanbaban
ciocanbaban  •  16 Iunie 2023, 09:46

Dopingul a fost, este si va fi mereu cu un pas in fata antidopingului. Evident, dopingul de ultima generatie, pe care nu-l depisteaza nici dracu', nu si-l permit decat sportivii de top, care dispun de resurse financiare (ei sau cluburile lor). Tre' sa fii naiv sa crezi ca, la varsta lor, Djokovici , Modrici si alti "ici" de diverse nationalitati domina fizic adversari cu 10 ani mai tineri. Nu e de la haleala bio pe care le-o trimite bunica de la tara...

radumatei
radumatei  •  15 Iunie 2023, 22:18
Postat de radumatei pe 15 Iunie 2023, 22:04

Cred că una e să nu-ți faci iluzii și alta e să suspectezi pe oricine fără dovezi.

Uitasem de asta: „dacă un sportiv apelează acum la substanțe care astăzi sunt permise, dar care vor apărea pe lista celor interzise de WADA peste 5-6-7 ani, atunci tot dopaj se cheamă” - fals, doping e folosirea unor substanțe interzise la momentul testării, nu folosirea unor substanțe care vor fi interzise peste 7 ani.

Vezi toate comentariile (37)
Comentează