Articol de Dan Udrea - Publicat duminica, 25 aprilie 2021 14:48 / Actualizat duminica, 25 aprilie 2021 20:01
Dacă la 10 minute după meci, un club care se consideră nedreptățit de arbitraj are deja pregătit un videoclip, cu toate fazele din ultimul an în care îl incriminează pe respectivul „central”, înseamnă că în Liga 1 presiunea pe arbitri a devenit singura strategie câștigătoare. Și pentru cei din management, dar chiar și pentru tactica unui antrenor.
Imaginile CFR-ului, fiindcă despre acest club este vorba, au făcut parte dintr-un montaj profesional, care, chiar și pentru o televiziune de top, ar fi necesitat poate mai mult de 10 minute. Atât cât trecuse de la finalul derby-ului din Gruia, de sâmbătă. Deci, CFR avea deja pregătit acel material. Și dacă Hațegan arbitra mulțumitor pentru campioana ultimelor 3 ediții, atunci videoul rămânea în "sertar". Cum însă CFR a pierdut și s-a considerat dezavantajată, atunci el a fost imediat distribuit.
Motivul? Rezultatul oricum nu mai putea fi schimbat la meciul cu Craiova, dar e nevoie de presiune pentru ceea ce urmează. E modalitatea prin care cluburile încă mai pot accesa arbitraje favorabile: faci scandal, o să ai parte de decizii bune! Taci din gură și te comporți decent, ești luat de prost și arbitrii îți întorc spatele! Așa au mers lucrurile în România, așa cred și cei de acum că funcționează!
În completarea acelui video, lansat de CFR, furia clujenilor a fost susținută și de două voci din interiorul clubului: Marius Bilașco și Edward Iordănescu. Prima îi aparține șefului departamentului de scouting. Un tip extrem de decent și de civilizat. Atât de bine crescut încât postura de a apărea la TV și de a acuza arbitrajul nu-l prinde absolut deloc. Pentru simplu fapt că n-are vocația unui MM Stoica, Dinu Gheorghe, Cristi Borcea. Vocația de a acuza și de a crede că ești chiar destul de credibil și atunci când n-ai dreptate! Bilașco e din alt aluat, indiferent cât l-ar împinge superiorii săi din club pentru a ieși să facă scandal.
A doua voce, ceva mai răgușită, e chiar a antrenorului Edward Iordănescu. Care de ceva timp vorbește doar de arbitraj și puțin sau spre deloc despre fotbal, deși la debutul său în actualul mandat în Gruia ne promitea că nu va comenta deciziilor "centralilor" și asistenților și că sunt alții care trebuie să-i analizeze. A ajuns însă, în ultima perioadă, să fie cel mai vocal pe acest subiect, dar și cel mai avertizat de către arbitri, postură care nu l-a împiedicat să-i propună un pact hazliu lui Gigi Becali: "Să nu mai discutăm deloc despre arbitraj".
De fapt, care e cu adevărat realitatea?
Cât de solidă e argumentația celor de la CFR, care susțin tot mai apăsat că echipa e distrusă de arbitraje în acest sezon și că nu e lăsată să joace fotbalul bun pe care l-ar putea produce?
Cât a fost de dezavantajată CFR în derby-ul cu Craiova de sâmbătă?
Cum arată radiografia lui Edward Iordănescu pe banca CFR-ului în meciurile cu rivalele la titlu comparativ cu perioada Dan Petrescu?
Sunt întrebări necesare, la care trebuie răspuns fiindcă altfel, un montaj profi, prezentat la miez de noapte, poate ține loc de diversiune. Și n-ar fi tocmai OK dacă într-o astfel de analiză luăm de bun și înghițim tot ce ni se aruncă!
Așadar, la CFR - Craiova de sâmbătă, ce i se reproșează lui Hațegan? Că n-ar fi acordat două penalty-uri pentru gazde. Primul la duelul dintre Bancu și Chipciu, al doilea la cel dintre Acka și Debeljuh. Ce au spus specialiștii televiziunilor, Crăciunescu și Balaj? Amândoi au susținut că la al doilea moment nu e penalty, în vreme ce la primul, Crăciunescu a votat penalty în primă fază, dar și-a schimbat părerea duminică la prânz susținând că e fault în atac și henț la Chipciu, iar Balaj că nu e penalty!
Și acum, o părere și din partea unuia care nu e expert. Nu doar că nu cred că n-a fost penalty la Bancu vs Chipciu, dar sunt total de acord cu Sorin Cârțu, care a spus că "mi-ar fi fost rușine, ca fost fotbalist, să cer un penalty la o fază de genul ăsta. Ca jucător, i-aș fi condamnat și pe conducătorii mei dacă cereau penalty". Plus că dacă punem lupa și facem chiar farmacie, e posibil să vedem un henț pe care Chipciu îl produce înainte de a intra în controlul balonului.
Concluzia e că la meciul de sâmbătă, CFR se plânge degeaba. Complet gratuit. La fel de adevărat e că nu același lucru e valabil și pentru meciul precedent, care a închis play-off-ul, disputat în Bănie. Atunci, același Hațegan n-a văzut un penalty clar pentru clujeni și nu l-a eliminat pe Koljici! Atunci, da. Acum, nu! O alternanță cum a existat pe tot parcursul acestui sezon în dreptul clujenilor. Cu meciuri pe care le-au câștigat și în care arbitrii au greșit grav în favoarea lor, dar și în care au pierdut puncte când au fost defavorizați. Câteva exemple:
Jocuri cu erori doar pro-CFR
- Clinceni - CFR 1-2
- arbitrul Cătălin Popa n-a sancționat un fault clar în atac comis la primul gol al oaspeților - Voluntari - CFR 0-1
- arbitrul Lucian Rusandu nu a acordat un penalty pentru gazde, în final de meci, la un fault comis de Debis Ciobotariu - CFR - Astra 1-1
- asistentul Marius Badea a validat eronat golul lui Deac, înscris din ofsaid - Chindia - CFR 0-1
- „centralul” Radu Petrescu n-a dictat un penalty pentru gazde la cotul în gură aplicat de Ben Youssef lui Pițian
Jocuri cu erori doar anti-CFR
- FC Argeș - CFR 0-2
- arbitrul Mladinovici nu a văzut un penalty clar pentru CFR în minutul 5 - CFR - Clinceni 3-1
- Andrei Chivulete nu le-a dat gazdelor două penalty-uri - Sepsi - CFR 0-1
- Hațegan nu a acordat penalty pentru CFR în minutul 90, la hențul comis de Delgiannidis - CFR - Voluntari 0-0
- brigada condusă de Barbu n-a validat un gol pentru CFR, la mingea respinsă de Râmniceanu dincolo de linia porții - Craiova - CFR 0-0
- Hațegan nu a acordat un penalty pentru oaspeți, după ce Camora a fost tras de șort
- „centralul” nu l-a eliminat pe Koljici, pentru un cot aplicat în față lui Burcă
În alte partide, în care adversarul s-a numit Viitorul, Gaz Metan, Dinamo, au existat erori și pro, și contra CFR-ului, în vreme ce faza cu hențul lui Camora din derby-ul cu FCSB a împărțit inclusiv opinile specialiștilor și nu poate fi contabilizată în mod clar ca o greșeală.
Trăgând linie, raportul tuturor acestor erori produse de arbitri indică un bilanț perfect echilibrat în 33 de etape. 12 pro, 12 contra! Cu o specificație extrem de importantă: în toate partidele în care s-au comis greșeli doar în favoarea campioanei, CFR n-a pierdut și a bifat 10 puncte din 12. În cele în care doar a fost dezavantajată, a luat 11 din 15 puncte!
Toate aceste lucruri indică o concluzie clară: e un sezon în care s-au făcut erori mari, cum a fost și în toate cele de dinainte, dar e un an în care, în niciun caz, CFR nu are de ce să se plângă!
În schimb, analiza fotbalului care contează are un rezultat care poate explică de ce CFR nu mai e în acest moment favorită la câștigarea titlului, așa cum se întâmpla sezoanele trecute, la mijlocului play-off-ului. O comparație Edi Iordănescu - Dan Petrescu, exclusiv pe modul în care CFR s-a comportat în fața rivalelor în lupta pentru titlu, poate fi răspunsul pentru decăderea celor din Gruia. Toate derby-urile din acest sezon, cu FCSB și Craiova, au fost disputate de CFR cu Iordănescu pe bancă. Rezultatele:
- 2-0 FCSB
- 0-0 Craiova
- 0-3 FCSB
- 0-0 Craiova
- 1-2 Craiova
33%din punctele puse în joc au fost bifate de CFR cu Iordănescu antrenor, în derby-urile decisive cu contracandidatele la titlu
În primăvara lui 2020, ultimele 5 derby-uri ale sezonului, cu Dan Petrescu pe bancă, mult mai importante fiindcă s-au jucat toate în play-off, arată o cu totul altă linie de clasament:
- 3-1 Craiova
- 2-0 FCSB
- 2-3 Craiova
- 1-0 FCSB
- 2-0 Craiova
80%din punctele puse în joc au fost bifate de CFR cu Dan Petrescu antrenor, în ultimele 5 derby-uri decisive cu contracandidatele la titlu din sezonul trecut
În ambele situații, CFR a jucat câte 3 meciuri acasă și două în deplasare și a întâlnit-o de 3 ori pe Craiova. Iordănescu a bifat un singur succes, Petrescu nu mai puțin de 4. Dan a făcut 12 puncte, Edi numai 5! Petrescu a marcat 10 goluri, punctând cel puțin o dată în fiecare derby. Iordănescu a înscris numai de 3 ori, în 3 jocuri CFR nereușind să marcheze!
Mai degrabă despre această comparație e dator tehnicianul CFR-ului să vorbească, decât să fac analiza arbitrajelor etapă de etapă. Un tip care e atât de pasionat de fotbal și de meseria pe care o face riscă să se abată de la drumul corect pe care trebuie să-l aibă un antrenor de top, doar fiindcă a început să-și ascundă lipsa performanțelor din ultimul timp pe spatele arbitrilor. Dar nu e târziu!
CFR și Edi Iordănescu încă sunt în lupta pentru titlu! Încă pot bifa al 4-lea succes consecutiv în Liga 1. Însă pentru acest lucru e nevoie nu de montaje cu Hațegan și discursuri anti-arbitraje, ci cel puțin de fotbalul lui Dan Petrescu, care rezolva campionatele chiar în disputele directe cu FCSB și Craiova. Cu care CFR mai are de jucat în peste 40% din acest play-off! Altfel, în vitrina acestui sezon nu va fi așezat trofeul de campioană, ci multe alibiuri și scuze. Care în fotbal au zero valoare!