Articol de Dan Udrea - Publicat miercuri, 06 septembrie 2023 16:58 / Actualizat miercuri, 06 septembrie 2023 17:18
Fostul președinte executiv al lui Dinamo, Dorin Șerdean, a fost pus sub acuzare pentru fraudă într-un dosar deschis de către Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi, fost șefă DNA din România. E una dintre știrile zilei de astăzi.
Nu ne mirăm că cineva din fotbal e pus sub acuzare...
Ne mirăm? E ceva surprinzător că un personaj care a lucrat în fotbalul românesc la Dinamo, club plasat la cel mai înalt nivel al prestigiului, e acuzat de lucruri extrem de grave? Răspunsul e "Nu". Fotbalul e vitrină a acestei societăți, ea însăși îmbâcsită de combinații făcute pe sub masă.
Fotbalul și forța lui de promovare
Atrase de sentimentul oglindirii publice a fotbalului, personaje puternice intră în sport. Mobilurile și calitatea acestor oameni sunt, desigur, diferite. Fotbalul l-a atras și pe Dan Șucu, un antreprenor veritabil, uimit în fața forței de promovare a sportului - "Am făcut de 20 de ani afaceri și, după doar un an de fotbal, toată lumea mă numește Șucu-de-la-Rapid".
Însă nu sunt prea mulți precum Șucu. Credincios rolului de a sintetiza societatea, același fotbal atrage și personaje stranii, venite dintr-o obscuritate atent cultivată de stat. Așa a arătat promovarea lui Dorin Șerdean la Dinamo. Cum a început totul?
Scena cu ministrul Vela
În iulie 2020, atunci când spaniolul Pablo Cortacero dorea să cumpere clubul de la Ionuț Negoiță, s-a petrecut o scenă bizară.
Pe terasa Ministerului de Interne, ministrul Marcel Vela i-a primit pe trimișii lui Cortacero, cu care s-a și fotografiat. A fost un moment de certificare. Poate involuntar, însă indiscutabil de puternic. Cortacero a preluat acțiunile majoritare la Dinamo. Printre cei prezenți alături de ministrul Vela era și Dorin Șerdean.
Dimineața, Șerdean era percheziționat de procurori și polițiști, la prânz se întâlnea cu ministrul de interne ca să preia clubul, cândva chiar al poliției.
În mai 2020, Parchetul European îl percheziționa
În comunicatul Parchetului European din 6 septembrie 2023, în care se prezintă acuzațiile care i se aduc lui Șerdean, se precizează că perchezițiile au început în luna mai a anului 2020. Deci înainte ca Vela să-l primească pe Șerdean și să-i pună, chiar direct, ștampila de investitor credibil.
Desigur, cineva percheziționat, nu e inculpat. Iar cineva inculpat nu e vinovat. Judecătorii urmează să se pronunțe. Însă cum de s-a ajuns ca Ministerul de Interne să facă afaceri cu un grup de oameni dintre care omul-cheie e percheziționat de Parchet?
Faptele sunt clare: Șerdean se afla deja pe radarul Parchetului European și era suspectat de fraude de zeci de milioane de euro, iar Ministerul de Interne, prin omul său numărul 1, îl strecura într-un tablou cu glamour al statului român.
De altfel, Șerdean a preluat la un moment dat, singur, acțiunile de la Dinamo, pe care le-a dat mai departe actualilor proprietari.
Haos statal
În cazul Șerdean sunt două variante:
- Vela nu știa la acel moment pe cine primește pe terasa ministerului său ca să-i ofere clubul.
- Vela știa.
Indiferent de variantă, concluzia pentru statul român e aceeași: incompetență.
Dacă Ministerul de Interne nu e în stare să verifice o persoană care urmează să preia chiar clubul Dinamo, atunci înseamnă că România e guvernată haotic.
Dacă, în schimb, Vela știa bine pe cine primește și a făcut-o cu premeditare, atunci e încă un moment ca noi toți să realizăm că statul nu ne mai reprezintă pe noi, cetățenii. Statul califică și îi reprezintă pe urmăriții penal.
Ce fel de guvernare e aceasta?
Statul nu-și face treaba. Sigur că există instituții publice care funcționează. Dar câte?
Administrația nu ne apără de drogații care omoară oameni, ci, pe unii dintre ei, îi trimite liberi în Italia. Statul nu ne apără nici măcar în spitale, ci ne trimite fie la privat, fie în străinătate.
Statul a întors spatele cetățenilor și oferă afaceri dubioșilor, oamenilor care, de fapt, țin captiv acest sistem corupt, de ani și ani de zile.
În alte țări, sistemul de prevenție e activ. Oamenii care vor să înșele, să dribleze legea și să producă pagube astronomice sunt opriți, de multe ori, înainte să-și ducă planul la îndeplinire. În România, justiția ne prezintă discuțiile despre lenjeriile amantei unui primar din Moldova.
La noi, infractorii sunt lăsați să-și facă de cap, eventual și sprijiniți la nivel înalt, după care, când sunt prinși, dacă sunt prinși, ni se prezintă scena ca pe o victorie în lupta împotriva corupției.
Într-un stat decent, Dinamo nu era devalizat de infractori
Ministerul de Interne avea pârghiile prin care putea să blocheze intrarea la Dinamo a lui Cortacero, Șerdean și a celorlalți din gașcă.
S-ar fi evitat distrugerea unui club de mare tradiție, nu s-ar mai fi ajuns la actuala insolvență, în care au fost șterse datorii de peste 5 milioane de euro. Sumă care ar fi generat taxe, impozite și ar fi alimentat bugetul de stat.
Așa s-ar fi întâmplat însă într-un stat de drept, în care cei protejați sunt cetățenii, nu combinatorii trimiși în instanță târziu de către Parchetul European.