Articol de Ioana Mihalcea - Publicat luni, 09 ianuarie 2023 21:58 / Actualizat marti, 10 ianuarie 2023 00:12
Gareth Bale s-a retras azi dintr-un fotbal care rareori l-a înțeles ca om și ca fotbalist, și în care nici el nu a căutat prea des să schimbe percepția. Într-un fel, se retrăsese de mai mult timp.
Un tip inteligent, extrem de amuzant și plin de viață, care a preferat să trateze cu indiferență toate criticile și zvonurile despre situația lui. Și-a dus până la capăt contractul cu Real Madrid și a semnat pe câteva luni în însorita Californie doar pentru a avea meciuri în picioare în vederea Mondialului, atins cu golul său din play-off, probabil cel mai mare vis pe care și l-a împlinit în carieră.
Ce urmează? Nu știm, dar ne-a anunțat că se pregătește. Aș paria că vine golful, deja i-a scris Joe Rodon în comentarii pe Instagram că-l așteaptă la o partidă, iar casele de pariuri încep să-i dea cote la Masters.
Întotdeauna și pentru totdeauna un superstar
Jucătorul britanic cu cele mai mari performanțe, considerat de mulți cel mai bun din istoria Insulei, și o legendă a lui Real Madrid. Nici nu putea fi altfel.
Câteva borne ale carierei sale:
1. La Southampton a debutat la 16 ani și 275 de zile, cel mai tânăr după Theo Walcott.
2. La Spurs a trecut de la fundaș stânga la extremă. A fost protagonistul celebrului meci cu Inter, „Taxi for Maicon”, în care l-a distrus pe brazilian și a intrat în atenția granzilor Europei.
3. Ulterior, Andre Villas-Boas i-a schimbat cursul carierei, modificând sistemul la Spurs în 4-4-2, după o discuție cu un Bale nemulțumit de propriile prestații și căutând soluții împreună cu antrenorul său. L-a mutat în față, cu Adebayor, și l-a pus pe Sigurdsson pe stânga. Această mișcare l-a ajutat pe Bale, care a început să înscrie pe bandă rulantă.
4. Schimbarea i-a adus și transferul la Real Madrid, pentru 101 milioane de euro, mai mult decât Cristiano Ronaldo, devenind cel mai scump din istorie la acel moment.
5. Golul cu Barcelona din finala Copa del Rey 2014, fabulos și irepetabil.
Și acum, dacă vezi undeva schița acelei reușite, chiar și cel mai simplu desen, știi imediat ce gol este.
6. Golul din prelungirile „La Decima”, cu Atletico Madrid.
7. Prestația de la EURO 2016, unde Țara Galilor a ajuns până în semifinale.
8. Prezența, scurtă ce-i drept, în finala de la Cardiff, când a câștigat Liga Campionilor chiar la el acasă.
9. Golul cu Liverpool, „foarfeca” din finala UCL 2018.
10. În total, 664 de meciuri, 226 de goluri, 161 de assist-uri, 22 de trofee, dintre care 5 Ligi ale Campionilor.
Mai multe trofee decât Zidane, mai multe assist-uri decât Beckham și mai multe goluri decât Ronaldo Nazario, la Real Madrid.
A dus Țara Galilor la EURO, la Mondial, înscriind de 41 de ori în 111 meciuri. Cele mai bune cifre din istoria „dragonilor”.
Gareth Bale și durerile de spate
Gareth Bale este, pentru talentul imens și personalitatea fascinantă, jucătorul meu favorit all time. Nu am mai văzut pe nimeni cu execuțiile, ingeniozitatea, viteza și forța lui.
Am reușit să-l urmăresc live în orașul lui natal, la Cardiff, înscriind pentru Țara Galilor chiar la poarta din fața mea, cu fanii galezi cântându-i la unison melodia - Viva Gareth Bale. Am încercat să-l văd jucând live și pentru Real Madrid, dar s-a accidentat de fiecare dată când am mers la meci și a absentat. Știu, știu, ironia acestui detaliu nu-mi scapă :)))
„Viva Gareth Bale!, Viva Gareth Bale! / He said he had a bad back / F**k the Union Jack / Viva Gareth Bale!”
Apropo de melodie. În versurile acesteia, galezii au strecurat cuvinte dulci dedicate Regatului, dar și o remarcă despre accidentările lui Bale, care își are originea într-o declarație a lui Stuart Pearce, fost selecționer U21.
Când s-a ocupat de convocările pentru Team Great Britain, la Olimpiada din 2012, acesta a vorbit cu Bale pentru a-l chema. „Am discutat cu el înainte, i-am zis că-l includ în lot și voi publica lista vineri. Joi m-a sunat și mi-a spus că-l doare spatele și nu va putea fi selecționat până la urmă. În aceeași zi a jucat pentru Spurs într-un amical. Cel mai mare talent al Marii Britanii n-a vrut să joace pentru echipa Regatului, la Olimpiadă”. Detaliu pe care galezii, care nu-s mari fani ai monarhiei, l-au apreciat.
O durere de spate l-a ținut departe și de celebrarea titlului cu Real Madrid în 2022, iar fanii campioanei Europei l-au taxat dur la acel moment. Probabil meritat. A fost o despărțire departe de ce i s-ar fi cuvenit unui jucător de calibrul lui, dar alegerea i-a aparținut până la urmă.
La 10 ani după episodul cu Jocurile Olimpice, Bale a acceptat totuși o conexiune importantă cu Regatul Unit: a primit Ordinul Imperiului Britanic pentru munca sa în fotbal și pentru actele de caritate. Abia ce câștigase a 5-a Ligă cu Real Madrid, iar în 2020 donase peste un milion de euro spitalelor din Țara Galilor și Spania, în lupta cu pandemia de Covid. Gareth Frank Bale, MBE.
Frumusețea FA Cup și bucuria reală a fotbalului
L-am urmărit din 2010-2011 peste tot pe unde a jucat, iar una dintre partidele mele din „Top 10 Gareth Bale” trebuie să fie una mai deloc cunoscută: cea dintre Marine (amatori, a 8-a ligă a fotbalului englez) și Spurs, 0-5 în FA Cup. Profesori, angajați de la Sainsbury's și instalatori vs. Bale, Mourinho et Comp. 30.000 de bilete virtuale vândute de Marine pentru cei care voiau să urmărească meciul. Eu, unul dintre ei.
Se întâmpla acum exact 2 ani, în pandemie, când accesul la fotbalul live era încă limitat. Asta nu i-a oprit pe vecinii terenului unde s-a jucat, în Merseyside, să urmărească partida de la margine sau din casele lor, cu mult entuziasm. Am văzut suporteri cu pahare de vin sau de șampanie (cu căpșune în ea!), unul cu un carton uriaș cu silueta lui Klopp, cu care l-a terorizat pe Mourinho, bannere amuzante, mingi șutate peste gard și recuperate din curțile oamenilor... O nebunie totală.
Fotbalul în starea lui cea mai pură. Nu voi uita niciodată acel meci. Mi-a demonstrat a mia oară care e de fapt farmecul fotbalului și ce înseamnă bucuria lui, de la amatori la cel mai înalt nivel. Și rămân la părerea că Bale la Spurs a fost cea mai fericită versiune a lui. Ca om, ca mediu, atmosferă, iubire a fanilor, tot.
În acel comeback, văzut de mulți „specialiști” ca un eșec, a marcat 16 goluri în 34 de meciuri.
I’m still salty that we did not get to see more of Bale during his second stint at #THFC
— The Spurs Web (@thespursweb) January 9, 2023
pic.twitter.com/NDUyPxjVfY
Aceasta a fost mereu problema lui. Nu neapărat că era subapreciat, însă au fost lucruri prin care a deranjat sau le-a influențat multora modul în care l-au privit. Faptul că a fost mereu rezervat, nu și-a „urlat” performanțele pe toate platformele, a corectat rareori nedreptățile scrise despre el, nu a investit în imagine pentru a fi tratat altfel, n-a vrut să dea interviuri în spaniolă (deși vorbește limba) și i-a lăsat pe toți să creadă ce vor, inclusiv despre conflictul cu Zidane...
Dar nu contează. Se retrage cu 5 Ligi ale Campionilor, scriind istorie pentru țara sa și, probabil, cu cel mai frumos gol din UCL și cel mai frumos gol din Cupa Spaniei, all time. Două dintre reușitele memorabile ale fotbalului. Nu-i rău deloc pentru un puști din cartierul Whitchurch, cu un vis și o minge.