OPINII  »  EDITORIAL

OPINIE În sfârșit, avem patinoar!

Editorial Marius Mărgărit
Editorial Marius Mărgărit

Articol de - Publicat duminica, 01 septembrie 2024 16:50 / Actualizat duminica, 01 septembrie 2024 16:59

Când mai vorbim așa, între noi, comparându-ne cu Vestul, tot spunem că suntem cu 50-100 de ani în urmă. Nu știu dacă e chiar așa sau numai așa, dar hai să ne comparăm cu noi!

Fiindcă sâmbătă am reușit să aducem Bucureștiul 2024 la nivel de 1958, când a fost inaugurat patinoarul "Mihai Flamaropol"! Cel de la Otopeni, făcut de Ion Țiriac (bravo!), nu se pune, e dincolo de frontiera orașului.

Deci, după aproape 7 decenii!!!, Capitala are iar un patinoar. E mai mic, e adevărat, are doar 800 de locuri, un fel de copie în miniatură a celui de la Nurenberg, care are 10.000. Dar e nou, frumos, modern și, cel mai important, ESTE!

Și e un complex multifuncțional, gheața poate fi înlocuită cu alte suprafețe, pentru a se putea juca baschet, handbal, volei sau pentru a se organiza concerte cu 3.000 de oameni. Na, că se poate!

L-a făcut Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță, aflat la al 3-lea mandat la conducerea acelei părți de București, care, în zona noului complex sportiv, are cea mai mare densitate de locuitori din toată țara.

Nu-l cunosc pe primar, azi am vorbit prima dată. Nu știam ce culoare politică are (acum am aflat că e PSD), dar nici nu mă interesează. Nu am făcut și nu voi face niciodată politică. Și oricum n-am încredere în "breasla" asta, care, indiferent de culoare, tot duce România, din '90 încoace, la groapa cu furnici.

Dar omul a început un proiect acum 4 ani, la rugămintea federației de hochei, că nici echipele din București, nici pasionații de patinaj nu mai aveau unde să se dea pe gheață. Și, cu 10 milioane de euro, dintre care 25% de la guvern, a reușit.

"Berceni Arena" a fost inaugurată sâmbătă, 31 august, cu Supercupa României la hochei, meciul dintre CSM Corona Brașov și ACSH Gheorgheni, câștigat de cei din urmă cu 4-3, în prelungiri.

Un meci cu de toate, inclusiv scurte momente de cafteală, cum e tradiția. Un eveniment de care cei 800 de spectatori s-au bucurat din plin. Primul meci de hochei jucat în București, de 12 ani! Nu pare ireal?!

Medic stomatolog de profesie, Băluță nici nu știe să patineze! Dar mi-a spus simplu că "oamenii aveau nevoie de un patinoar și mai ales copiii. Știu cum e, sunt născut aici, în Sectorul 4, și asta e un avantaj, știu cât de mult timp a fost neglijată comunitatea de aici. Și am vrut să le oferim copiilor și alte ocupații, să le dăm șansa să reușească și altfel în viață".

Nu vorbește mult, nu iese prea tare în față. E genul ăla tot mai rar, care tace și face. A mai făcut o stație de metrou din fonduri locale, un spital, un pasaj pietonal, mai face acum unul și se pregătește pentru o lucrare de mare anvergură, consolidarea planșeului Unirii. O să-l înjure mulți că circulația, oricum un haos în București, va fi complet dezmembrată în zonă. Dar vrea să facă. Și face. Și pentru asta, jos pălăria!

Și stați așa, că nu se potolește! A demarat deja discuțiile cu ANS și, împreună cu alte două primării de sector, pregătește un proiect, o nouă sală polivalentă în București, de 10.000 de locuri.

Adică ar fi iar prima de la vechea Polivalenă, de care tot tragem ca de zgârci, de peste 50 de ani. Are un loc de vreo 85 de hectare, tot în zonă, și primarul spune că "în 6-8 luni voi putea veni cu detalii despre proiect. Unul care, dată fiind amploarea lui, ar putea fi gata cam în 5 ani". Adică prin 2029-2030, am putea avea, în sfârșit, o nouă Polivalentă în București.

În sfârșit, avem patinoar!
Berceni Arena, noul patinoar din București, a fost inaugurat în această seară // foto: Raed Krishan (GSP)

Între timp, pe locul fostului "Flamaropol", demolat în 2016, zace acum scheletul, aducând a unul de dinozaur, noului patinoar promis, mai ales în campanii, de Primăria Capitalei.

A fost închis în 2012. Demolarea urma să fie finalizată în 70 de zile, iar contractul prevedea că noul patinoar, cu 8.000 de locuri, de fapt un complex multifuncțional, va fi terminat în 36 de luni, adică prin 2019. Ar fi costat la acea vreme vreo 20 de milioane de euro

Edilii care s-au perindat de atunci s-au ținut de cuvânt. Parțial. Nu au finalizat lucrarea, dar patinoarul e terminat. De tot. Din 2019 a fost lăsat în paragină, la nivel de 15-20%, adică s-a ridicat o mare parte din structura de rezistență. Care, după atâția ani prin ger sau caniculă, probabil abia se mai ține. S-au cheltuit, degeaba, și vreo 6 milioane de euro.

Totul s-a derulat în timpul mandatului Gabrielei Firea (2016-2020). După care, de 4 ani, a venit Nicușor Dan. Repet, nu-mi pasă ce culoare politică au sau n-au, că oricum pentru mine sunt toți la fel. Dar tot nu înțeleg. Cine vă credeți voi, ăștia care vă jucați, așa, cu milioanele de euro din bani publici și cu viețile noastre?! Ce, vi se pare că sunt feudele voastre, moșteniri de familie?! Ne-ați câștigat la vreo loterie a destinului și n-am aflat noi?! Au apărut și apar tot felul de explicații, de acuzații. Ei sunt genul care vorbesc. Mult, aiurea și ne iau la mișto. Cu făcutul e mai greu. "Flamaropol" zace, dar nimeni nu răspunde, nimeni nu plătește. Am plătit noi și o să mai plătim înzecit, că, deh!, între timp viața s-a scumpit al dracu\'. Și, normal, proporțional și comisioanele.

La fel și noua sală polivalentă promisă de prin 2010 de Primăria Capitalei, e doar în scrisori. Și, bineînțeles, în promisiuni electorale. Ultima, a lui Nicușor Dan, ar fi a treia variantă. Se lucrează, cică.

Pentru celelalte două s-au făcut studii de fezabilitate, alți bani, altă distracție. S-au războit firme de construcții în instanțe ani la rând, mai rău ca la Troia. Dar nimic. Nu s-a săpat nicio lopată. Dar e bine, nimeni nu are nicio grijă. Așteptăm să o facă primarul de la 4. Doamne-ajută!

Citește și:
Dănuț Lupu a agresat un arbitru la meciul de astăzi » Reacția dinamovistului: „Nu s-a întâmplat nimic. Lumea rea vorbește...”
Liga 3
Dănuț Lupu a agresat un arbitru la meciul de astăzi » Reacția dinamovistului: „Nu s-a întâmplat nimic. Lumea rea vorbește...”
Scene incredibile în Petrolul - Farul » Alibec s-a dus glonț către coechipier! Hagi a privit uimit: „Ce faci?!”
Superliga
Scene incredibile în Petrolul - Farul » Alibec s-a dus glonț către coechipier! Hagi a privit uimit: „Ce faci?!”
„Cea mai modernă bază sportivă din România” a primit undă verde! Va fi al doilea cel mai mare stadion din țară
Liga 3
„Cea mai modernă bază sportivă din România” a primit undă verde! Va fi al doilea cel mai mare stadion din țară

Comentarii (12)
talpaiadului
talpaiadului  •  02 Septembrie 2024, 12:54
Postat de aaxel03 pe 01 Septembrie 2024, 22:08

Nu-l cunosti pe primar, nu faci politica dar vad ca-i canti osanale primarului laudandu-l pentru un patinoar bun pentru competitii de juniori, cel mult. Ca doar nu poti veni la prima liga cu o capacitate de 800 de locuri, intra doar rudele si prietenii jucatorilor. O rusine de ziarist, ti-a dat primaru o chiftea si fomistu sare cu articolu.

Ce echipa visezi, fratele meu? Scrie clar in articol ca patinoarul a fost construit pentru oamenii din zona respectiva a capitalei, in special pentru copii, pentru a li se oferi prilejul sa patineze ei, nu sa mearga acolo pentru a sustine vreo echipa de hochei. Romania are nevoie in primul rand de stadioane, bazine si patinoare pentru cei care practica sportul de placere, nu de giganti cu mii sau zeci de mii de locuri in tribune, ceea ce trimite costurile de constructie la cifre astronomice, sunt foarte greu de intretinut si nici macar nu e nevoie de ele, in conditiile in care asistentele sunt si asa reduse in general, la toate sporturile de performanta. Decat sa faci un stadion cu 30.000 de locuri in tribune, mai bine faci 100 de stadioane fara nici un loc, doar cu un teren sintetic, inconjurat de o pista de alergare si un gard, iesi si mai ieftin si le dai tuturor cetatenilor din oras ocazia sa faca miscare in aer liber, in orice zona ar locui. Mersul la stadion, patinoar sau bazin pentru a sustine niste sportivi de performanta nu e un sport, e o doar o distractie, neaducand nici un beneficiu sanatatii fizice sau mintale a populatiei.

sibelius
sibelius  •  02 Septembrie 2024, 11:07
Postat de romanq pe 01 Septembrie 2024, 19:39

Patinoar cu 800 de locuri ?? hahaha... D-le Mărgărit bine zice, să nu ne comparăm cu alții (Budapesta are un patinoar cu 12500 de locuri plus altele mai mici), dar să nu ne compară nici cu Brașovul care are un patinoar ultra-modern de 2000 de locuri, Galațiul unul de 3000, Miercurea Ciuc 2000. De săli polivalente nu mai zic (Cluj, Oradea, urmează la anul una la Brașov de 10000 de locuri) . Cel mai bine este să vă comparați acolo la București doar cu voi, că față de ZERO orice realizare e măreață. Chiar și un patinoar cu 800 d locuri (hahahha)....

Din text eu înțeleg ca e unul pentru copii, nu unul pentru Sportul Studențesc(care termina liga I cu zero puncte) sau CSA.

lefter_popescu
lefter_popescu  •  02 Septembrie 2024, 10:27
Postat de catalin.palcu pe 02 Septembrie 2024, 01:02

cum-necum, e singurul patinoar din Bucuresti. si eu ma intreb de ce nu au putut sa-l faca mai mare, dar nu cred ca s-a intentionat sa devina un patinoar national in niciun caz. iar hocheyul in Bucuresti e f putin popular, crezi tu ca cele 800 de locuri nu ar ajunge pt suporterii Sportului Studentesc sau ai Stelei??? daca la fotbal vin o mie, cati o sa vina la hockey ? nu mai e echipa aia din anii 90 care dadea lupte contra Ciucului. aia e istorie. macar sa avem cate un patinoar din asta in fiecare sector, plus cate un bazin olimpic, un velodrom samd

Amice, ai punctat bine însă dl ziarist a dat-o subtil pe politica PSD-ului , respectiv primarului din sectorul 4, chiar dacă el ne atrage atenția de la început ca" nu face politica" și nu cunoaște culorile. :))

Vezi toate comentariile (12)
Comentează