Articol de Marius Mărgărit - Publicat duminica, 01 septembrie 2024 16:50 / Actualizat duminica, 01 septembrie 2024 16:59
Când mai vorbim așa, între noi, comparându-ne cu Vestul, tot spunem că suntem cu 50-100 de ani în urmă. Nu știu dacă e chiar așa sau numai așa, dar hai să ne comparăm cu noi!
Fiindcă sâmbătă am reușit să aducem Bucureștiul 2024 la nivel de 1958, când a fost inaugurat patinoarul "Mihai Flamaropol"! Cel de la Otopeni, făcut de Ion Țiriac (bravo!), nu se pune, e dincolo de frontiera orașului.
Deci, după aproape 7 decenii!!!, Capitala are iar un patinoar. E mai mic, e adevărat, are doar 800 de locuri, un fel de copie în miniatură a celui de la Nurenberg, care are 10.000. Dar e nou, frumos, modern și, cel mai important, ESTE!
Și e un complex multifuncțional, gheața poate fi înlocuită cu alte suprafețe, pentru a se putea juca baschet, handbal, volei sau pentru a se organiza concerte cu 3.000 de oameni. Na, că se poate!
L-a făcut Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță, aflat la al 3-lea mandat la conducerea acelei părți de București, care, în zona noului complex sportiv, are cea mai mare densitate de locuitori din toată țara.
Nu-l cunosc pe primar, azi am vorbit prima dată. Nu știam ce culoare politică are (acum am aflat că e PSD), dar nici nu mă interesează. Nu am făcut și nu voi face niciodată politică. Și oricum n-am încredere în "breasla" asta, care, indiferent de culoare, tot duce România, din '90 încoace, la groapa cu furnici.
Dar omul a început un proiect acum 4 ani, la rugămintea federației de hochei, că nici echipele din București, nici pasionații de patinaj nu mai aveau unde să se dea pe gheață. Și, cu 10 milioane de euro, dintre care 25% de la guvern, a reușit.
"Berceni Arena" a fost inaugurată sâmbătă, 31 august, cu Supercupa României la hochei, meciul dintre CSM Corona Brașov și ACSH Gheorgheni, câștigat de cei din urmă cu 4-3, în prelungiri.
Un meci cu de toate, inclusiv scurte momente de cafteală, cum e tradiția. Un eveniment de care cei 800 de spectatori s-au bucurat din plin. Primul meci de hochei jucat în București, de 12 ani! Nu pare ireal?!
Medic stomatolog de profesie, Băluță nici nu știe să patineze! Dar mi-a spus simplu că "oamenii aveau nevoie de un patinoar și mai ales copiii. Știu cum e, sunt născut aici, în Sectorul 4, și asta e un avantaj, știu cât de mult timp a fost neglijată comunitatea de aici. Și am vrut să le oferim copiilor și alte ocupații, să le dăm șansa să reușească și altfel în viață".
Nu vorbește mult, nu iese prea tare în față. E genul ăla tot mai rar, care tace și face. A mai făcut o stație de metrou din fonduri locale, un spital, un pasaj pietonal, mai face acum unul și se pregătește pentru o lucrare de mare anvergură, consolidarea planșeului Unirii. O să-l înjure mulți că circulația, oricum un haos în București, va fi complet dezmembrată în zonă. Dar vrea să facă. Și face. Și pentru asta, jos pălăria!
Și stați așa, că nu se potolește! A demarat deja discuțiile cu ANS și, împreună cu alte două primării de sector, pregătește un proiect, o nouă sală polivalentă în București, de 10.000 de locuri.
Adică ar fi iar prima de la vechea Polivalenă, de care tot tragem ca de zgârci, de peste 50 de ani. Are un loc de vreo 85 de hectare, tot în zonă, și primarul spune că "în 6-8 luni voi putea veni cu detalii despre proiect. Unul care, dată fiind amploarea lui, ar putea fi gata cam în 5 ani". Adică prin 2029-2030, am putea avea, în sfârșit, o nouă Polivalentă în București.
Între timp, pe locul fostului "Flamaropol", demolat în 2016, zace acum scheletul, aducând a unul de dinozaur, noului patinoar promis, mai ales în campanii, de Primăria Capitalei.
A fost închis în 2012. Demolarea urma să fie finalizată în 70 de zile, iar contractul prevedea că noul patinoar, cu 8.000 de locuri, de fapt un complex multifuncțional, va fi terminat în 36 de luni, adică prin 2019. Ar fi costat la acea vreme vreo 20 de milioane de euro
Edilii care s-au perindat de atunci s-au ținut de cuvânt. Parțial. Nu au finalizat lucrarea, dar patinoarul e terminat. De tot. Din 2019 a fost lăsat în paragină, la nivel de 15-20%, adică s-a ridicat o mare parte din structura de rezistență. Care, după atâția ani prin ger sau caniculă, probabil abia se mai ține. S-au cheltuit, degeaba, și vreo 6 milioane de euro.
Totul s-a derulat în timpul mandatului Gabrielei Firea (2016-2020). După care, de 4 ani, a venit Nicușor Dan. Repet, nu-mi pasă ce culoare politică au sau n-au, că oricum pentru mine sunt toți la fel. Dar tot nu înțeleg. Cine vă credeți voi, ăștia care vă jucați, așa, cu milioanele de euro din bani publici și cu viețile noastre?! Ce, vi se pare că sunt feudele voastre, moșteniri de familie?! Ne-ați câștigat la vreo loterie a destinului și n-am aflat noi?! Au apărut și apar tot felul de explicații, de acuzații. Ei sunt genul care vorbesc. Mult, aiurea și ne iau la mișto. Cu făcutul e mai greu. "Flamaropol" zace, dar nimeni nu răspunde, nimeni nu plătește. Am plătit noi și o să mai plătim înzecit, că, deh!, între timp viața s-a scumpit al dracu\'. Și, normal, proporțional și comisioanele.
La fel și noua sală polivalentă promisă de prin 2010 de Primăria Capitalei, e doar în scrisori. Și, bineînțeles, în promisiuni electorale. Ultima, a lui Nicușor Dan, ar fi a treia variantă. Se lucrează, cică.
Pentru celelalte două s-au făcut studii de fezabilitate, alți bani, altă distracție. S-au războit firme de construcții în instanțe ani la rând, mai rău ca la Troia. Dar nimic. Nu s-a săpat nicio lopată. Dar e bine, nimeni nu are nicio grijă. Așteptăm să o facă primarul de la 4. Doamne-ajută!