Articol de Narcis Drejan - Publicat luni, 08 aprilie 2024 17:57 / Actualizat luni, 08 aprilie 2024 17:57
S-a descoperit un alt secret al acceleratorului de eliminat antrenorii din Superligă, dar nu e complet!
Nu știu dacă ați văzut serialul ăsta de pe Netflix, Problema celor 3 corpuri, care e spectaculos, însă n-are nicio treabă cu prima parte a trilogiei lui Liu Cixin, Amintiri din trecutul Terrei. Așa că mai bine citiți cartea, chiar dacă n-are nicio legătură cu textul de mai jos, însă m-am inspirat în titlul opiniei.
Dacă iei 4, ești dat afară imediat
Conform principiilor fundamentale ale fotbalului românesc, a cărui valoare este undeva la 2 lei și 48 de bani, o echipă are voie să piardă de 3 ori la rând, dar nu cu 4-0 sau 4-1. Exemplele nu sunt tot timpul valabile, așa că ne oprim la Corvinul Hunedoara – CFR Cluj, 4-0, a doua zi antrenorul își dă demisia, și președintele își înaintează demisia.
De cele mai multe ori, dacă se adună la o echipă de tipul CFR Cluj datorii și se investește degeaba de ordinul zecilor de milioane de euro, să știți că următorul antrenor va fi Dan Petrescu. Deci, dragi elevi, am explicat la punctul de mai sus că orice forță gravitațională spre poarta unei echipe care demonstrează cu dosar cu șină că a luat 4-0 duce automat la schimbarea antrenorului.
Al doilea exemplu este de la Ploiești, acolo unde între Petrobrazi și Strejnic se strigă numele lui Copilu. Copilu trebuie să intre la clasă și să explice “problema celor 4 goluri”. Copilu ia creta, începe să deseneze, dă exemplul de la CFR Cluj, scade 2 lei și 48 de bani, iar la final rezultă că și interimarii trebuie să plece, după ce ei oricum dăduseră antrenorul afară.
E simplu, dacă aveți trei antrenori, Pîrvu, Stîngă și Odoroabă, care gravitează unul spre celălalt în conformitate cu legea compensației lui Copilu, atunci se numește Laszlo Balint. Și Balint, la rândul său, poate interveni cu Legea lui Newton, doar pentru a-i explica lui Copilu de ce banii nu cad din cer. Bravo, Copilu, stai jos, 4! Scuze, și Mutu, dar și Balaj!
Excepțiile sunt sus
În ciuda acțiunilor mecanice, câmpurilor electromagnetice și ecuației lui Schrödinger, problema celor 4 goluri nu se aplică peste tot. Ea a început la un Rapid – FCSB 4-0, însă elevul Becali este un rebel. Nu este de acord nici cu legea gravitației, deși golurile primite nu au sfidat nicio lege a fizicii, știe doar că dacă iese Radaslavescu și intră Tavi, iese Luis Phelipe și intră Șut, se anulează orice definiție.
De fapt, elevul Becali a folosit niște cuvinte, referitoare la școală și, implicit, fizică, pe care nu le putem scrie și pe care nu le-am găsit nici în D.O.O.M. (dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române). Tot 4 a luat și Rapidul, după ce dăduse 4, iar elevii prezenți la seminarul de pe Giulești Arena au strigat în cor: “Afară, afară din țară cu italienii cu 4 la fizică!”.
Cum, el nu știe că trebuie să plece când se aplică problema celor 4 goluri? Da, dar dacă nu s-a aplicat la Charalambous, de ce trebuie aplicată și la Bergodi?
Așadar, aflăm că și elevul Dan Șucu nu înțelege foarte bine fizica fotbalului românesc. Poate se va lămuri când i se va explica în powerpoint și excel cum se câștigă titlul cu Izmană Kartalică.
În loc de concluzie
Bergodi spune de multe ori că “baiezii” nu sunt obișnuiți cu presiunea, dar nu cea atmosferică, pentru că am ajunge tot la fizică, dar din tot ce am văzut în play-out-ul și play-off-ul ăsta putem trage concluzia că nicio materie nu e atât de diversificată și de distractivă precum fotbalul nostru cel de 2 lei și 48 de bani.
În problema celor 4 goluri, o echipă FCSB se mișcă sub influența a altor 3 echipe, Rapid, Craiova și CFR Cluj, însă nu se exercită nicio forță și câștigă elevul Becali.