OPINII  »  EDITORIAL

Ce riscuri își asumă Mircea Lucescu?!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat luni, 05 august 2024 17:46 / Actualizat luni, 05 august 2024 23:53

După ce a cântărit îndelung lucrurile, Mircea Lucescu a acceptat propunerea de a prelua naționala lăsată de Iordănescu jr. A dovedit astfel că s-au înșelat cei care și l-au închipuit deranjat de faptul că FRF a negociat mai întâi cu Gică Hagi, unul dintre elevii săi. Cel mai galonat antrenor român, câștigător a 35 de trofee dobândite în 5 țări, e un tip orgolios, are și de ce, dar nu absurd.

Meticulos, atent la orice detaliu, Mircea Lucescu s-a informat cu privire la "tricolori". Între alții, s-a întâlnit și cu Edi Iordănescu, care nu i-a ascuns că mulți componenți ai lotului deplasat la Euro 2024, Niță, Cicâldău, Ianis Hagi, Pușcaș, Alibec și nu numai, sunt în prezent lipsiți de angajament.

Fără echipe, caută și n-au unde să joace. Ceea ce firește că pune sub semnul întrebării convocarea lor pentru Liga Națiunilor, competiție în care România va disputa primele meciuri chiar luna viitoare, pe 6 și 9 septembrie. Clar că noul selecționer trebuie să se apuce repede de treabă. Repede și eficient.

Deloc încurajatoare, situația amintită și, pe de altă parte, problemele legate de vârstă și de sănătate, s-a operat la un șold, urmează să-l protezeze și pe celălalt, s-ar fi cuvenit să-l determine pe Lucescu să mulțumească pentru ofertă, dar s-o respingă.

Ce riscuri își asumă Mircea Lucescu?!

Să nu zică da în condițiile în care, dacă un tehnician n-are rezultate la noi, suporterii uită tot ce-a reușit respectivul până atunci și nu se sfiesc să-l conteste cu voce tare. Să-l huiduie. Chiar ar fi păcat ca o carieră prodigioasă precum cea a lui Lucescu să se încheie într-un cor de fluierături. Ar fi nedrept și foarte trist.

Și-atunci, avertizat asupra pericolului, ce să-l fi determinat pe Mircea Lucescu să spună totuși da și, implicit, să-și asume un risc vizibil cu ochiul liber? Evident, teama de a nu fi socotit laș. Reproșul că fuge de greu. Apoi, dorința de a trăi mereu în mijlocul evenimentelor, de a participa, nu de a privi de pe margine. De a fi activ și util până și la 79 de ani!

În fine, sigur că i-a făcut plăcere ideea că nu se poate fără Lucescu. Că, după atâtea și atâtea căutări, s-a ajuns la el, apelându-se la serviciile lui la 4 decenii de când, între 1981 și 1986, a mai lucrat la națională. Toți oamenii mari își cunosc valoarea. Li se admite să fie nițel egoiști.

Dacă toate acestea l-au măgulit, argumentul care a înclinat balanța a constat, cred, în obligația sacră pe care Lucescu consideră c-o are față de fotbalul românesc. Căruia îi e dator moral deoarece, formându-l, l-a ajutat să devină ce e azi. Faimos, admirat, bogat. Acestui fotbal, gândește el, îi dă acum ceva înapoi. Îl răsplătește.

Rămâne să vedem în ce măsură a ales bine ori, dimpotrivă, s-a grăbit și a greșit. E și părerea mea, dintre atâtea altele, că n-are prea multe de câștigat din acest demers îndrăzneț, ceea ce nu mă împiedică să-i urez succes! Dacă el nu va reuși, înseamnă că nimeni n-ar fi făcut-o.

Citește și:
Protestul a început din primul minut la România - Lituania » Ce s-a putut auzi în Ghencea, la revenirea „tricolorilor” în fața propriilor fani
Nationala
Protestul a început din primul minut la România - Lituania » Ce s-a putut auzi în Ghencea, la revenirea „tricolorilor” în fața propriilor fani
România - Lituania, în al doilea meci din Liga Națiunilor. Oaspeții au egalat
Nationala
România - Lituania, în al doilea meci din Liga Națiunilor. Oaspeții au egalat
Mihai Rotaru sparge banca! Cât plătește Craiova pentru transferul lui Cicâldău » Mutarea e definitivă, pe 4 ani
Superliga
Mihai Rotaru sparge banca! Cât plătește Craiova pentru transferul lui Cicâldău » Mutarea e definitivă, pe 4 ani

Comentarii (79)
memo
memo  •  11 August 2024, 13:44

Niciun risc. I se va vedea valoarea.

iahim
iahim  •  07 August 2024, 22:05

Pacat, ca GSP ajunge sa publice un asemenea articol, chiar daca este scris de cineva pe care-l tine la conducere de multa, multa vreme, O.Ioanitoaia! Maldarul de trofee la care face referinta, nu este obtinut in vreo competitie cat de cat competitiva, cu exceptia UEFA CUP cu Sahtior! Meritele lui M.Lucescu sunt incontestabile, doar pana la calificarea la CE 84, dupa care a fost condus de orgolii, invidii, aviditate! Este, total, depasit si nu ar fi trebuit sa-si incheie cariera de antrenor pe seama evolutiei echipei nationale! Sunt destule variante plauzibile, Piturca, Mutu, D.Munteanu, Galca, Boloni, evident, o ordine aleatorie! In orice moment demisia este pe masa, iar corul entuziastilor de acum isi va schimba, rapid, repertoriul!

DanKnx
DanKnx  •  07 August 2024, 11:24

de-abia astept meciul din Kosovo. Pronostic scor corect: Kosovo - Romania 1-5. Hai Romania!

Vezi toate comentariile (79)
Comentează