OPINII  »  EDITORIAL

Interesul poartă fesul!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat luni, 24 iunie 2024 14:00 / Actualizat luni, 24 iunie 2024 14:03

Deși destui l-au contestat, iată că Edi Iordănescu a făcut ceea ce n-au reușit selecționerii dinaintea lui, chiar mai cunoscuți decât el ca jucători, ca antrenori ori ca amândouă. A izbutit să readucă publicul lângă o echipă națională pe care suporterii o cam părăsiseră, sătui de evoluțiile slabe ale acesteia și, consecință logică, de rezultatele ei dezamăgitoare.

Aici, la Euro 2024, fanii s-au întors către „tricolori", venind în număr foarte mare, neașteptat de mare!, să-i încurajeze. Căci nu-i puțin lucru să te deplasezi de la București tocmai la Koln ca să strigi "Hai, România!". Asta presupune nu doar timp liber, ci și cheltuială.

Veți zice că mulți dintre susținătorii băieților noștri, după calculele mele prezenți vreo 25.000 la Munchen și peste 15.000 la Koln, unde stadionul e mai mic, aparțin comunităților românești din Vest. Compatrioți stabiliți în Germania, dar și în Italia, Franța ori Anglia, pretutindeni. Corect, numai că am întâlnit numeroși alții, de ordinul miilor, sosiți din țară, de la Constanța, Galați ori Iași, adică de la 2.200 de kilometri distanță!

Toți aceștia s-au strâns, evident, din patriotism. Pentru că, indiferent când au plecat și unde trăiesc, continuă să simtă românește. I-a mai atras însă, părerea mea, un motiv. Acela că naționala actuală, preluată de Iordănescu jr., le-a oferit din ce în ce mai des prilejul de a vedea fotbal. În plus, prin atitudinea ei, i-a mulțumit, i-a făcut mândri.

Interesul poartă fesul!

După o lungă perioadă de prestații mohorâte, greu de suportat, echipa României a ieșit la lumină, așa că a devenit o plăcere s-o urmărești. S-a scuturat de complexe și de frici. A căpătat viteză pe benzi și consistență pe centru. A scos autobaza din propriul careu și a îndrăznit în atac.

Și când și-a divulgat limitele, ca-n meciul cu o Belgie net superioară, chiar și atunci a arătat că vrea și știe să lupte, abordare ce i-a încântat pe suporteri. Care au răsplătit-o cu aplauze, cu ovații. În ideea că, admiteți clișeul, e important să câștigi, dar la fel de important e și să lupți. Că nu-i o rușine să pierzi în dispută cu unul mai bun decât tine.

Acum, înaintea duelului hotărâtor cu Slovacia, se discută aprins pe marginea așa-zisului „blat ideal", în ideea că ambele formații s-ar califica în condițiile unui scor egal. Iar una dintre Belgia și Ucraina, în funcție de rezultatul direct dintre ele, ar părăsi competiția. Neîndoios că tema e tentantă și îndeamnă la speculații deși normal ar fi, și fair, să se joace corect și cel mai bun să învingă. Asta și e, din ce am citit, poziția lui Edi Iordănescu și a elevilor săi. „Trebuie să jucăm pentru a câștiga!", a declarat selecționerul.

Sigur că, insist, așa ar fi normal. Numai că numeroase precedente atestă că în situații similare jucătorii s-au înțeles tacit pe teren și partidele s-au terminat cum au convenit ei. Cum și fotbaliștii cunosc că interesul poartă fesul, nu-i exclus ca și miercuri să se întâmple la fel, fără ca la mijloc să existe vreun compromis oficial. Va rămâne calificarea, iar detaliile se vor uita repede, nu-i așa?

Citește și:
Compania americană A-Cap ZDRUNCINĂ afacerea lui Șucu: „Nu deține Genoa! Operațiune clandestină, neaprobată”
Campionate
Compania americană A-Cap ZDRUNCINĂ afacerea lui Șucu: „Nu deține Genoa! Operațiune clandestină, neaprobată”
Radu Drăgușin, integralist într-un thriller cu 7 goluri » Tottenham a trecut de United și e în semifinalele Cupei Ligii
Stranieri
Radu Drăgușin, integralist într-un thriller cu 7 goluri » Tottenham a trecut de United și e în semifinalele Cupei Ligii
Viitorul star al naționalei de handbal feminin a României: „Muncesc! Prefer să îmi fie greu la 20 de ani, decât să-mi pară rău la 30!” + marele vis: „Am o poză!”
Handbal
Viitorul star al naționalei de handbal feminin a României: „Muncesc! Prefer să îmi fie greu la 20 de ani, decât să-mi pară rău la 30!” + marele vis: „Am o poză!”

Comentarii (58)
talpaiadului
talpaiadului  •  25 Iunie 2024, 16:59
Postat de Silv1U pe 24 Iunie 2024, 23:21

Îl cunoști suficient de bine pe Catalynn... să știi că nu intră pe editoriale.

Pacat, rateaza un comentariu care l-ar fi uns la inima, o adevarata capodopera dupa standardele lui Catalynn.

Silv1U
Silv1U  •  25 Iunie 2024, 12:35
Postat de Heiheiargesul1987 pe 25 Iunie 2024, 00:51

Aveti dreptate in tot ce ziceti. Cred insa ca sistemul cu 24 de echipe e foarte bun, e mult mai spectaculos decat cu 16 sau cu 32, tocmai fiindca toate echipele pot avea sansa sa se califice inclusiv in ultimul meci.

Așa e. Cu 24 e mult mai spectaculos... faza grupelor e mai interesantă în acest format. La fel a fost și la mondialele din '90 și '94. La 32 situația în grupe se poate tranșa după primele 2 meciuri... ultima etapă rămânând fără miză. În plus, sistemul ăsta te face să trăiești meciurile din celelalte grupe la aceeași intensitate ca pe cele din grupa ta. De ex. în seara asta... ungurii vor fi 'englezi de mici'. Dar știi cum e: pt noi ar fi o șansă în plus să prindem mai multe turnee finale dacă s-ar modifica la 32. Mai bine cu noi acolo și mai puțin spectaculos... decât spectaculos pt alții... iar noi doar la TV.

bajescu
bajescu  •  25 Iunie 2024, 10:23

Nici nu este nevoie sa discute cele doua echipe pentru ca meciul sa mearga spre un egal comod. Problema e ca, avand acest egal, cel mai probabil Belgia va castiga grupa. Prin urmare, egalul comod ar aduce locul 2 in grupa si un adversar mai dificil in optimi. Eu cred ca cele doua echipe vor juca serios in prima repriza si apoi, in cea de a doua, daca nu se va fi petrecut ceva special pana atunci, se vor menaja.

Vezi toate comentariile (58)
Comentează