Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat luni, 04 octombrie 2021 15:33 / Actualizat luni, 04 octombrie 2021 22:02
În ciuda declarațiilor încinse, unele scăpate de sub control, duelul dintre Craiova lui Mititelu și cea a lui Rotaru n-a oferit derby-ul promis. Acea mare încleștare. Dimpotrivă, evident mai bună, Universitatea (CSU) a dominat meciul cap-coadă și l-a câștigat clar.
S-a întâmplat așa nu pentru că FCU 1948 n-ar fi vrut mai mult. A vrut și s-a străduit, însă n-a putut. Organizarea și disciplina tactică impuse de Mutu au ținut-o în viață o repriză, atât. A ajuns o greșeală de începător a stoperului francez Diallo, care a bâlbâit o minge simplă, pentru ca Nistor să deschidă scorul. El să devină, și grație assist-ului de la golul 2, MVP-ul partidei, iar CSU să obțină un succes incontestabil.
Era însă de anticipat un asemenea scenariu. Pentru că se întâlneau două formații cu poziții și obiective diferite. Universitatea și-a propus să ia titlul și n-a ascuns asta, în vreme ce nou-promovata FCU 1948, în prezent pe locul 13, are ca scop evitarea retrogradării. Faptul că, mai valoroasă și mai experimentată, prima e în avantaj în momentul de față e confirmat și de un alt argument.
Imediat după meci, duminică seara, de la Reghecampf au plecat la loturile naționale Bancu și A. Ivan la A, Screciu, Câmpanu, Markovici și Baiaram la U21, pe când Mutu l-a trimis doar pe D. Albu la tineret. Qed.
Din fericire, rivalitatea despre care s-a tot vorbit, uneori făcându-se din țânțar armăsar, a rămas să se manifeste în oraș și, parțial, în tribune. Unde fanii au continuat să se amenințe și să-și plătească polițe. Ba și să arunce, mai ales cei ai CSU, cu fumigene și cu petarde cât să-l oblige pe "centralul" Adrian Cojocaru (corect, prompt) să întrerupă disputa câteva minute.
Pe teren s-a jucat însă curat, fair. Dovadă că arbitrul a scos din buzunar doar două cartonașe galbene, pentru Asamoah și Screciu. Adevărat, a dat și unul roșu, lui Compagno în urma unui gest prostesc comis de italian. Care i-a tras o palmă în cap compatriotului său Pigliacelli, culmea, într-o fază banală, oarecare! Atunci, în minutul 72, practic s-a decis învingătoarea. În 10, cei de la FCU 1948 au părut împăcați cu soarta. Au predat armele, luând curând și golul 2, opera fâșnețului Baiaram.
Cred că era logic să domnească pacea pe gazon. În ideea că fotbaliștii străini, unii abia sosiți în Bănie, percep greu spre deloc ce-i cu orgoliile noastre locale, de unde așa rivalitate, atâta dușmănie! Ca atare, nici nu prea pică în capcană, nu se ambalează.
De notat că Reghe a folosit 5 străini, iar Mutu un număr dublu, 8 dintre ei încă din startul partidei. Cam mulți și, din păcate, unii modești. Necompetitivi.
Surprinzător, formația lui Mititelu n-a beneficiat de suportul membrilor Peluzei Sud 1997, care i-au stat alături, statornici, în eșaloanele inferioare. Aripa dură a boicotat meciul în semn de protest față de restricțiile privind accesul spectatorilor pe stadion în perioada de pandemie. Atitudine de înțeles până la un punct, deoarece e interzis să interzici. Discriminatoriu.
În paralel însă, menirea galeriei e să încurajeze echipa favorită. S-o ajute când are nevoie, când îi arde buza. Iar FCU 1948 chiar avea nevoie de susținere contra Universității. Cum nici Adrian Mititelu jr, nici Marcel Pușcaș n-au hotărât limitarea intrării la meci, ci autoritățile sanitare, impresia e că Peluza Sud s-a supărat ca văcarul pe sat. Degeaba.