Articol de Radu Cosașu - Publicat vineri, 17 iunie 2022 10:57 / Actualizat vineri, 17 iunie 2022 16:22
Când Mugosa face 2-0, Iordănescu tatăl se ia cu mâinile de cap
Știți ceva în legătură cu legea lui Platini? S-a abrogat? S-a renunțat la ea? Ar fi păcat... E una din cele mai subtile și valabile legi ale fotbalului mondial: într-un meci al unor echipe de o anumită valoare decid detaliile.
De ani de zile ea lucrează în cele mai competente comentarii, nu există specialist sau simplu microbist să nu o invoce ca pe o formulă incontestabilă: detaliile hotărăsc la un anumit nivel, nu oriunde.
Etapa neagră
Se apelează la această idee de câte ori ne încurcăm la o analiză a unui scor, a unei surprize, a unui mister fotbalistic. Căci mai există mistere în acest joc în vârstă de peste 100 de ani... Eu nu mă descurc fără ele.
Luați clasamentul FIFA și al grupei noastre B din Liga Națiunilor după ultima etapă - neagră! Pe ultimul loc în Ligă, echipa României. Pe primele locuri - cine? - Bosnia și Muntenegru.
Obsesia unui clasament
Exact invers decât în FIFA, unde România - încă pe locul 48 - era despărțită cu multe puncte de Finlanda (locul 57), de Muntenegru (59) și Bosnia (70). Urmează ca după eșecurile acestei săptămâni, România să cadă pe locul 54 FIFA, alunecând spre 56, cel mai prost loc din ultimii 20 de ani.
Sunt un obsedat al acestui clasament FIFA inventat în 1992, acum 30 de ani, când ajunseserăm între primele 3 ale lumii! Incredibilă cădere...
Fudulie mixată cu ignoranță
Și misterioasă. De ce misterioasă? Unde-i detaliul? Detaliul e de găsit în fudulia noastră după 1-0 cu Finlanda - meci ceva mai bun după eșecul cu Bosnia, noi, fudulii, fiind convinși că Finlanda - conform clasamentului FIFA - e superioară Bosniei și Muntenegrului. Nu e. Categoric nu e. Fudulia mixată cu ignoranță. Dulci detalii!
La care se adaugă chiar meciul cu Muntenegru - momentul când Mugosa face 2-0 cu un șut care-l silește pe Iordănescu tatăl, în tribună lângă Lucescu (cei mai buni antrenori din istoria fotbalului românesc), să se ia cu mâinile de cap.
Eu continuu să bat capul că cel mai bun meci al României din ultimul deceniu a fost acela de la Paris, din 2016, când, cu Iordănescu pe bancă, am pierdut în ultimele minute, cu 1-2, printr-un gol al lui Payet.
Detaliul Pușcaș
Cu acest necunoscut Mugosa și cele 3 goluri ale sale ajungem la detaliul Pușcaș. Primul a luat 10 în caseta tehnică a Gazetei, ceea ce nu e un amănunt de fiecare zi. Mulțumită informației binevenite a lui Costin Ștucan, am aflat că Mugosa joacă la o echipă din Coreea de Sud după ce a trecut pe la Tiraspol.
Nu se poate ignora că, firește, ca tot muntenegreanul, s-a format la școala fotbalului sârb, detaliu care se ignoră, eu fiind un fan al fostei Iugoslavii. Se vede clar din jocul său că a mâncat mai mult decât o pâine pe acolo.
Spre Giulești?
La Pușcaș pretind o indulgență: după ce a ratat un penalty, a avut moralul și inspirația unei centrări precise la Bancu și acesta a fost singurul nostru gol în 3 meciuri. De asemenea, dezinvoltura cu care a plecat și a marcat dintr-un ofsaid fără falie de lumină îmi cere să plec urechea la zvonurile care-l aduc în vară în Giulești. Poate că Mutu va extrage din el un om de nota 8, ca aceea a lui Radunovici, o surpriză în ale fair-playului.
Genii și genii
În fine, mai există un detaliu - și nu oarecare - între noi și muntenegreni. Președintele federației lor de fotbal e, nici mai mult, nici mai puțin, acel Savicevici supranumit în Italia, de toți microbiștii ei, Il Genio.
La noi... La noi, președintele Federației face o unanimitate în a fi văzut ca un geniu în alegeri. El a fost ales în unanimitate! E un detaliu care - cum zice și legea Platini - se dovedește decisiv.