Articol de Radu Naum - Publicat joi, 09 februarie 2023 12:20 / Actualizat joi, 09 februarie 2023 12:39
Perdeaua groasă de pe scandări
De când a fost suspendat meciul Sepsi-Craiova pe motiv de scandări xenofobe discuţiile au curs fluviu. Scenariul se poate repeta. Galeria anti-Mititelu asta îşi propune, declarat. Mititelu spune că sunt doar câţiva de acolo care îi vor răul. Restul s-ar lua după ei.
Ştim, e din seria celebrelor exonerări tâmpite ale lui Ceauşescu – "El era băiat bun, ea era o scârbă" sau "Cei din jurul lui îl îndemnau la rele". Prostii. Când scandezi porcării, ce contează că te-ai luat după un zevzec? A, dar nu despre asta e vorba, sper că v-aţi prins. Trunchiul mare al dezbaterilor a migrat repede către ce îi doare mai tare pe stimabili: că s-a oprit jucăria. Şi asta e, de fapt, măgăria.
Boală cronică
"Exces de zel", "Curat regulamentar, dar putea să facă mai mult", "Ce a păzit observatorul?", "Sepsi trebuia să dispună evacuarea galeriei", "Galeriile au treaba lor, meciurile să meargă mai departe". Tonul creşte prin studiouri şi coaforuri legat de plasarea responsabilităţii. Chivulete, arbitru deloc simpatic, a încasat-o primul. "Te-ai trezit tu, bă, să opreşti meciul!". Mulţi oameni din fotbal îl acuză că a vrut să facă pe eroul. A rezultat un paradox comic.
Deşi toţi sunt de acord, de voie, de nevoie, că a procedat strict regulamentar, mai toţi insistă că putea face mai mult. Sau mai puţin. De o vreme tot adresez această întrebare: dacă arbitrul a procedat regulamentar, nu cumva orice ar fi făcut altfel devenea neregulamentar? Răspunsul, de multe ori, e fie o tăcere enervată, fie o repetare în buclă a ideilor precedente, semn că argumentul trece pe lângă urechi. Dar fondul rămâne. Avem o problemă cronică în ce priveşte respectarea regulamentelor. Ele sunt, în mintea unora, precum scandările galeriilor. Nu le văd, nu le aud, nu le vorbesc.
Un necaz îl scapă pe altul
Vina a migrat spre observator, spre clubul Sepsi şi, mai nou, spre Federaţie. Asta e ultima. Cică Federaţia ar fi pus la cale tărăşenia pentru a da un exemplu. Inclusiv, susţine Adrian Mititelu, Peluza Sud ar fi ştiut că va ieşi balamuc în cazul scandărilor antimaghiare.
Fireşte, Chivulete era informat, observatorul şi clubul gazdă de asemenea, astfel încât nimeni să nu deturneze scopul întregii operaţiuni, oprirea definitivă a partidei. Ionuţ Lupescu spune că mobilul era acoperirea scandalului despre cum Federaţia, prin şcoala ei, a omis ani de zile să le ceară cursanţilor să prezinte carnetele de antrenor, cum scrie la lege, înainte de a-i înscrie la cursurile pentru licenţele UEFA. Ce vă ziceam că legea ne stă ca o piatră în pantof? Iată deci teoria conspiraţiei. Vi se pare imposibil să fi fost aşa?
Flegma ca decoraţie
Dar uite cum a numi o conspiraţie ajută la a acoperi o alta. Căci de aproape două săptămâni lumea fotbalului se străduieşte să ocolească adevăratul subiect de discuţie: xenofobia crasă, rasismul funciar, golănia fără frontiere de judeţ etalate etapă de etapă, campionat după campionat, decenii la rând. Mizeria asta groasă care se scurge prin venele fotbalului nostru, gropile de gunoi care devin în prea multe rânduri stadioanele noastre.
Tot acest primitivism vândut ca patriotism stă pe emblema fotbalului nostru alături de Steaua ’86, Generaţia de Aur, "sfertul" românesc al Cupei UEFA 2006, deceniul opt de graţie al cluburilor şi toate spicele şi sondele, cerul şi marea. Toate sunt pătate de această tradiţie care întreţine embrionii conflictelor etnice, a neliniştii sociale şi inculturii ca proiect de ţară.
Și pentru fani, și pentru bani
Şi când e oprit un meci oricine altcineva e de vină. Important e doar să mergem mai departe, târând după noi aceste zdrenţe comportamentale. Din fericire, unii încep să priceapă că ăsta e un drum închis. Şi pentru fani, şi pentru bani. Dar reacţia fotbalului nostru după evenimentul de la Sf. Gheorghe, spaima de schimbare ne arată cât de departe suntem, cât de mult timp a funcţionat sacrosancta "Merge şi aşa". Iaca, nu mai merge! Poftiţi de urlaţi.