Articol de Remus Răureanu - Publicat vineri, 18 august 2023 12:14 / Actualizat vineri, 18 august 2023 14:57
Klaksvik e o localitate din Insulele Feroe, are cinci mii de locuitori și ne arată cât de puțin ne mai pricepem la fotbal.
Avem două echipe în play-off-ul Conference League și, cu puțin noroc, poate că o să ne bucurăm măcar de calificarea uneia în grupe.
Ca să argumentăm că nu avem un campionat foarte slab ne vom agăța de o astfel de performanță pe care a bifat-o în vara aceasta până și Klaksvik, o formație feroeză alcătuită din fotbaliști-electricieni.
Oamenii schimbă prize full-time și se califică în grupele Conference în timpul lor liber, în care egalează valoarea profesioniștilor români.
E posibil ca parcursul feroezilor să fie unul întâmplător, o excepție de neluat în calcul într-o demonstrație, dar excepționali sunt mereu doar alții.
Moldovenii, maghiarii, sârbii, croații, bulgarii au avut cluburi în grupele Champions League în anii recenți, numai noi, nu.
Jucătorii de la FCSB nu modifică sisteme electrice în timpul liber. "Se reped toți să-și facă tatuaje, imediat cum le spune careva că au talent", a remarcat Becali.
Tatuaje nu au și ceilalți? Tatuajele nu l-au împiedicat pe Neymar să fie genial în fotbalul real înainte să se transforme într-un rentier în Arabia Saudită, tatuat e și Messi.
Trebuie să fie altceva ce românii nu au, nu mai au! Și nu are cum să fie vorba despre bani. Drepturile TV au o valoare mai mare decât există în țările din jur.
Becali, Rotaru, Varga, Mititelu au investit zeci de milioane de euro în cluburile lor. Cu toate defectele pe care le au, ei au alimentat activitatea aceasta cu niște sume imense.
Banii publici curg prin toate diviziile. Concordia Chiajna a tot ratat promovarea deși a tocat an de an câte două milioane de euro!
Dacă ai o mașină scumpă și te întrece până și un hârb, nu e clar că nu te pricepi să conduci? Oricâți bani ar mai primi cluburile românești, ele vor rămâne împotmolite în mlaștina aceasta câtă vreme oamenii vor fi aceiași nepricepuți.
Sunt mulți ani în care conducători și antrenori au consumat sume enorme fără să fi produs jucători români buni și fără să fi atras străini cu care să fi obținut rezultate mari.
Federația a avut o singură idee: să impună folosirea în campionat a unor tineri talentați care nu există. Regula "under" e o metodă de a se preface că ar construi viitorul, nimeni nu știe cum ar trebui să procedeze ca să creeze fotbaliști buni.
Am discutat într-una dintre zilele trecute cu un agent foarte bine conectat în zona arabă, în care a realizat câteva transferuri inclusiv în vara aceasta.
"Păcat că nu mai avem fotbaliști în România! Cluburile mari din Arabia Saudită caută doar supervedete mondiale, dar un club mic de acolo ar putea plăti chiar și douăzeci de milioane de euro pentru un atacant! Și nu am ce să propun!".
Arabii l-au luat pe Milinkovic-Savic și mai sunt zeci de sârbi și de croați pentru care ei ar plăti zeci de milioane de euro. Români buni nu există!
În timpul Campionatului Mondial l-am întâlnit în Qatar pe Ovidiu Stângă. El calcula cât de jos am putea ajunge: "Următorul pas ar fi să ne batem de la egal la egal cu amatori care muncesc în restul timpului, noi să venim cu profesioniștii noștri și să ne chinuim cu ei".
Previziunea fostului mijlocaș al Craiovei a sunat ca o exagerare, numai că feroezii de la Klaksvik au transformat scenariul în realitate. Bugetele și mizele care ni se par mari aici ne duc până la a lupta pentru a-i egala pe electricienii feroezi.
Superliga sună ca și cum Caragiale ne-ar fi ales la mișto numele campionatului.