OPINII  »  EDITORIAL

Exact ce și-a dorit emirul. Și Macron

Articol de - Publicat joi, 15 decembrie 2022 14:47 / Actualizat joi, 15 decembrie 2022 14:48

O finală Argentina - Franța, cu starurile lui PSG strălucind la Doha. Pariul lui Tamim Al-Thani, de sute de miliarde, și-a atins scopul, iar Macron se simte perfect. Și oamenii morți, corupția? Care oameni morți, care corupție?

Nicio diferență între Nicolas Sarkozy și Emmanuel Macron. Micuți și foarte apropiați de Qatar. Interesele Franței mai presus de orice. Drepturile omului încalcate, oameni morți, corupție la cel mai înalt nivel? Nimic nu contează!

Rafale și Airbus

În 2010, spre sfârșitul toamnei, Sarkozy punea la cale un acord de proporții la Élysée cu prințul-devenit-emir Tamim Al-Thani. Printre altele, îi vindea Qatarului avioane de luptă Rafale (statul arab deține acum 36 de asemenea aparate), Sepp Blatter susține că prețul a fost de 14,6 miliarde de dolari, și aeronave Airbus - 80 model A320 și 8 A380 - în valoare de 6,4 miliarde.

Plus clubul PSG, drepturile TV ale Ligue 1 prin beIN Sports și alte afaceri de dimensiuni mai mici. În schimb, Hexagonul asigura câștigarea dreptului de a organiza acest Mondial de fotbal, din 2022, grație marionetei Michel Platini, care a influențat votul Comitetului Executiv FIFA.

PR la statul FIFA

12 ani mai târziu, Macron vine în loja stadionului-cort Al-Bayt, la semifinala Franța - Maroc, sare din fotoliul cu catifea și fir de aur și bate aerul cu pumnul la goluri, e fericit și spune că totul e perfect la Doha: „Sportul ar trebui să unească oamenii. Uneori, țări care nu comunică politic discută prin sport. M-am întâlnit și cu emirul Qatarului. Trebuie să recunoașteți, Qatarul organizează această competiție excelent”.

Macron pare PR la FIFA, nu președintele Franței. E frate în platitudini mincinoase cu Infantino, tot un președinte și el, al statului FIFA.

În același fotoliu a stat și MbS

„Sportul unește...”, „Sportul apare acolo unde politica eșuează...”. Unește, apare, dar nu la nivelul lor, în stratosferă. Acolo, doar banii, afacerile contează.

Poate să fie invitat la fotbal și Mohammed bin Salman, odiosul MbS, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, înainte să se întoarcă în țara lui să mai dicteze niște decapitări. 

Apropo, Bin Salman s-a lăfăit la deschiderea Mondialului cam în același fotoliu de catifea și fir de aur în care a stat și Macron. Tot la Al-Bayt era! Sportul unește, într-adevăr!

Exact ce și-a dorit emirul. Și Macron
Emmanul Macron, în oficială la meciul Franța - Maroc FOTO: Imago

Totul e minunat în splendida oază

Da, s-a simțit bine Macron la Doha, „organizarea e excelentă”. Nimic despre 6.500 de muncitori migranți morți, despre drepturile omului încălcate în Qatar (nu, nu vorbesc de turiști în perioada Mondialului). Niciun cuvânt, nimic. Totul e perfect în splendida oază.

Și chiar a ieșit perfect pentru Tamim Al-Thani. Nu-și putea dori emirul altă finală decât Argentina - Franța. Două mari naționale, ale căror vedete, Messi și Mbappé, joacă exact la PSG, clubul Qatarului. Ce coincidență! Totul e chiar minunat în Golful Persic.

Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Comentarii (17)
parpalache
parpalache  •  17 Decembrie 2022, 08:16
Postat de dobrin pe 16 Decembrie 2022, 01:31

Pai daca nu era Franta, n-aveam noi nici unire mica nici independenta, nici unire mare. Pierderi teritoriale am avut numai cand Franta a fost ocupata de Germania. Cat ne iubesc englezii si americanii am vazut la Ialta (ca sa nu mai vorbesc ca englezii nu ne-ar fi dat nici Transilvania dupa primul razboi mondial daca nu insistau francezii).

Mai ușor cu Franța!Inca Napoleon I a oferit ambele Principate...Rusiei in 1807 la pacea de la Tilsit-pentru a o convinge sa se alieze impotriva Angliei!Din acest„cadou”Rusia tot a reușit sa inhațe Basarabia!Cât despre Unirea Mica!Marile Puteri(in care era și Franța evident),nu au recxunoscut Inirea!Au admis numai o unire nominala-adica fiecare era autonoma,dar aveau un singur domnitor(Cuza)!Și numai pe 7 ani!Iar la 1866 Napoleon al III-lea a oferit Principatele...Austriei-in schimbul Veneției!Fapt ce a determinat pe Cuza impreuna cu Bratianu și ceilalți sa insceneze„revoluția”de la 1866 prin care l-au demis pe Cuza și l-au chemat pe Carol de Hohenzolern-atragand votul Prusiei!Iar la Unirea Mare-franța nu a vrut sa recunoasca Unirea,pâna ce România nu a semnat ca preia datoria de razboi a Austro-Ungariei(aferenta teritoriilor unite)!Adica...15 miliarde de franci aur-echivalentul a vreo 6500 de tone de aur(in 1976 inca mai plateam)!Morala?!Nu exista filantropie!Exista numai interese!

traian_v
traian_v  •  16 Decembrie 2022, 17:34
Postat de Draconian pe 15 Decembrie 2022, 20:29

Care este rostul acestui articol ? e un fel de atac irational contra presedintelui Macron, omu s-a dus si el sa-si sustina echipa la Mondiale, orice presedinte ar fi facut-o, crezi ca daca noi ne bateam pentru finala nu venea si presedintele Iohannis sa-si incurajeze Nationala ..?!... slava Domnului ca il avem pe Macron presedinte al Frantei, mare prieten al Romaniei.

Nu-i nimic, ca il avem pe Burlanu acolo, uite-l cocotat in randul 3 in spatele lui Macron.

itu52
itu52  •  16 Decembrie 2022, 13:28

Lasă-l d_le pe emirul, vezi cum le dregem cu mirul. Cam așa tratăm problema imigranților atât de necesari, mai nou, construcțiilor din România. Acum 40 de ani țările arabe și Egiptul erau paradisul constructorilor români, acum „importăm” anual 100.000 de imigranți asiatici și africani ca să acoperim găurile sectorului intern. Pentru prelungirea permiselor de lucru le oferim somnul la hotelul „Coada” de pe lângă înstituțiile abilitate. Condiții excelente, plăpumi înflorate pentru sezonul rece, evident căpătate, și perina „gardul”, gratis. Noroc că vin din zone calde și pot supraviețui din amintiri. Nu știu dacă avem statistici, dar le putem lua pe ale noastre care, oficial, ne pun în fruntea mortalității mondiale. Cam vezi firicele de praf în ochii altora prin bârna propria-ți vederi.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează