OPINII  »  EDITORIAL

Ultima luntre

Articol de - Publicat marti, 07 septembrie 2021 14:54 / Actualizat marti, 07 septembrie 2021 15:07

Ivan Patzaichin a dus cu el o lume care n-a cunoscut favorurile. Și a întrupat istoria românilor de rând

Plecat cu ultima luntre, Ivan Patzaichin a lăsat în urmă o durere colectivă copleșitoare, ca la stingerea unei lumi sau ca la pierderea tinereții. Acum, înainte de primele târcoale ale uitării, trebuie spus că Patzaichin a fost un mare sportiv, dar nici o clipă unul dintre ceilalți mari sportivi români sau de alte neamuri.

Istoria repetitivă

Măreția de palmares a lui Patzaichin e șocantă, dar imediat calculabilă. Problema lui Patzaichin și a noastră vine din afara sportului, deși tot ea a dus la performanțe sportive extraordinare. Ivan Patzaichin a repetat și a desăvârșit istoria personală a nenumărați români necunoscuți. Patzaichin n-a fost niciodată un vorbitor plin de explicații, însă discreția lui înverșunată a repetat muțenia revelatoare a unei oglinzi. Cine nu s-a văzut și cine nu și-a retrăit viața privindu-l pe Patzaichin?

Ultima luntre
Ivan Patzaichin

Sisif acvatic

Să pornim cu anonimatul. Patzaichin s-a născut în Deltă, cel mai ascuns și mai neomenos tărâm al României. Orginile umile îl pregăteau pentru muncă și numai muncă. Dealtfel, destinul i s-a împlinit. Unul din cei mai mari sportivi ai lumii, Patzaichin - Sisif acvatic - n-a făcut altceva decât să muncească și să tragă poveri de la un capăt la altul al vieții. La început, printre pescari și, mai târziu, într-un sport mai apropiat de tortură decât de recital.

Tăietor de lemne într-o pădure necunoscută

Apoi, modestia. Patzaichin a fost regele unui sport nepopular, aproape lipsit de spectatori și atenție publică. Patzaichin nu a fost îndrumat spre canoe, ci s-a născut cu ea. Asta i-a fost meseria pentru că așa o cereau locul și timpul. O meserie epuizantă, nu un sport midlle-class, bine susținut cu bani și glorie. 

Adevărat, faima și recunoașterea au venit, dar nu pot înșela: Patzaichin a fost un muncitor colosal și îndepărtat, ca un tăietor de lemne într-o pădure necunoscută. Tăcerile și lipsa haloului au fost partea cea mai bogată a omului în care s-au recunoscut cu ușurință alte milioane de oameni neatinși de faimă.

Un om altfel decât ceilalți. Oare?

Invizibil sau vizibil numai la insistențele reporterilor, Patzaichin a repetat cazna din viețile a nenumărați oameni consumați de propria muncă și uitați din naștere. 

Patzaichin a fost un caz unic și fascinant de super-erou anonim. Trebuie spus, fără rețineri, că Patzaichin a ridicat pe podium povestea a milioane de oameni: nașterea în familii simple, truda și modestia nevorbitoare. În fond, cineva care e campion olimpic de la 19 la 35 de ani, cineva care câștigă titlul suprem cu barca găurită sau vîslește cu o scândură nu e un om ca toți ceilalți. Oare?

Miracolul de a putea vorbi

Patzaichin a făcut lucruri uluitoare fără să devină altcineva, fără să renunțe la lucrurile așezate în el de la început. Cine l-a cunoscut, a înțeles, din primele clipe, că e în prezența unui uriaș care transmite că e în prezența unui om mai important decît el. 

Fără să joace un rol anume, Patzaichin a privit fiecare întâlnire cu un ziarist ca pe miracolul ce i-a dat șansa de a vorbi celui mai mare scriitor al lumii. Citea atent și îndelung tot ce se scria despre sport, dar aflai asta abia din întâmplare și târziu. Nimic, absolut nimic, n-a putut vreodată să facă din Patzaichin un orgoliu sau să îi pună pe față masca celebrității. 

Însumând, Ivan Patzaichin a dus cu el o lume care n-a cunoscut favorurile, a răzbit greu și a cerut doar să-și vadă de ale ei. Patzaichin a întrupat istoria românilor de rând și asta face din pierderea lui o durere de nealinat.

Citește și:
România – Japonia 1-1, în turneul final al BJK Cup » Tensiune la Malaga: meciul de dublu decide TOTUL!
Tenis
România – Japonia 1-1, în turneul final al BJK Cup » Tensiune la Malaga: meciul de dublu decide TOTUL!
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo
Nationala
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo
Gigi Becali a dat lovitura în mercato: „Nu îndrăzneam să visez la el, dar a fost ieftin”
Superliga
Gigi Becali a dat lovitura în mercato: „Nu îndrăzneam să visez la el, dar a fost ieftin”

Comentarii (6)
sandrafan2012
sandrafan2012  •  08 Septembrie 2021, 16:15

Eu zic ca facem prea mare caz de Patzaichin. As fi vrut sa il trag la raspundere pe marele "Maestru": Montreal 76? Te-ai acoperit de rusine, sincer pentru un atata de mare "campion" a luat medalii numai la olimpiadele boicotate si cu putin noroc la Munchen 72 deci sa o mai lasam balta cu aceste laude exagerate. De fapt, e tipic popoarelor de la coada Europei sa se laude cu orice farama de "semi-performanta".

birdibel
birdibel  •  07 Septembrie 2021, 18:52

Felicitari, un omagiu copleșitor...

reteleanu
reteleanu  •  07 Septembrie 2021, 17:48

trebuie recunoscuta puterea de patrundere a articolului. ivan patzaichin = charles bronson al sportului. asa cum spune si autorul, s-a nascut in meseria care i-a adus gloria, asa cum milioane de copii de tarani sau de muncitori s-au nascut muncind alaturi de parinti, invatand de mici ocupatii de adulti. si-a cunoscut sotia cand mesterea pe sub masina lui (parca suna iarasi cunoscut pentru oamenii obisnuiti, cu dacia in fata blcului, nu?) si nicidecum abordand-o dupa ce-a vazut-o pe la televizor. nu si-a permis luxul de-a avea vicii spectaculoase, caderi, reveniri, confesiuni, nu, nimic. charles bronson. nemuritor pentru ca omniprezent in zecile de milioane de celule romanesti asemeni lui.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează