OPINII  »  EDITORIAL

Ultimul capitol al duelului Messi - Ronaldo

Articol de - Publicat luni, 12 decembrie 2022 11:05 / Actualizat luni, 12 decembrie 2022 11:21

Cine își putea imagina în urmă cu un an că vom avea parte de un Mondial care îl va găsi pe Cristiano în genunchi, iar pe Messi în cel mai dulce moment al său la echipa națională? 

Finalul lui 2021 ne oferea un Ronaldo care juca dumnezeiește, o califica de unul singur pe United în primăvara Ligii Campionilor, în timp ce argentinianul se străduia să înscrie abia al doilea său gol în Ligue 1, pentru PSG. Trendul era clar: Messi nu mai poate, Cristiano e etern. Și iată-ne totuși în decembrie 2022 suspinând la amurgul zeului lusitan și așteptând de la argentinian să își ducă naționala spre al treilea titlu mondial.

Gary Neville făcea înaintea Cupei Mondiale o analiză excepțională a tipologiilor fotbaliștilor care evoluează constant pentru club și națională. El zicea că există jucători care ard mai mult pentru echipa de club și se includea pe el sau pe Carragher în categorie. „Noi purtam un tricou al lui United ori Liverpool pe sub cel al Angliei”.

Cealaltă categorie pe care o identifica era a celor care au mereu țara în suflet și care indiferent de clubul la care ar evolua, sunt mereu îmbrăcați în echipamentul propriei naționale. 

Ani de zile Messi a fost omul Barcelonei. Acolo se simțea cel mai bine, era idolatrizat, respectat, plătit regește. În consecință, atunci când purta tricoul blau-grana era cel mai mare fotbalist din istorie, iar când venea la lot, părea stingher, chiar dezinteresat. Cifre avea, nu și trofee, iar Mondialul mexican al lui Maradona îl bântuia în permanență. Știa însă că indiferent de câte dezamăgiri ar aduna la națională, se putea oricând întoarce acasă, iar casa lui nu era Buenos Aires, ci Barcelona. 

Messi avea mereu tricoul catalanilor pe sub cel albicelest. Toate s-au schimbat în momentul dezrădăcinării, al plecării forțate la PSG. Parisul îi oferea un salariu faraonic, nu însă și o casă sau motivație, iar Messi a fost obligat să le găsească acolo unde jucase mai degrabă rolul unui străin distant, sub steagul Argentinei. Așa s-au născut acel discurs de lider dinaintea finalei de Copa America, victoria de pe Maracana contra Braziliei și implicit primul trofeu major al său la națională, plus acest Mondial neașteptat de bun. Aș spune, chiar excepțional. 

Ultimul capitol al duelului Messi - Ronaldo
Cristiano Ronaldo și Messi (foto: Guliver/Getty Images)

Cristiano cred că a purtat mereu pe dedesubt un tricou cu propriul său chip, indiferent că a jucat pentru Portugalia, Real, Juve sau United. Poate că era firesc, el plecând de tânăr din Madeira, fiind obligat să lase în urmă o copilărie plină de neajunsuri și căutându-și mereu casa. Sir Alex Ferguson i-a devenit pentru o perioadă tată, Manchester i-a fost cămin, dar munca asiduă, plus neobosita vânare a recordurilor l-au transformat pe Ronaldo într-un personaj aflat mereu în căutarea gloriei personale.

Așa a ajuns să fie același fotbalist sclipitor, indiferent de schimbarea constantă a mediului, implicit să devină jucătorul cu cea mai mare adaptabilitate din istorie. Dar și un singuratic. Ajunge să urmăriți documentarul care îi poartă numele, pentru a vedea ce viață izolată duce, cum în afara familiei și a parșivului de Jorge Mendes, se mai înconjoară de câțiva indivizi dubioși care nu fac altceva decât să îi cânte în strună. Clasicii atârnători.  

Și ajungem la acest Mondial și la Fernando Santos, selecționerul portughez care părea mai degrabă secundul lui Cristiano în finala Europeanului din 2016. Poate țineți minte secvențele cu CR7 stând într-un picior și dând indicații mai ceva decât cel plătit să facă acest lucru. Santos a profitat aproape un deceniu de pe urma talentului, ambiției și stofei de lider a șeptarului său. Chiar anul trecut, la Euro, Ronaldo a fost cel care și-a luat naționala în spate și a calificat-o dintr-o grupă teribilă, cu Franța, Germania și Ungaria. 

Ei bine, Santos a fost pus într-o postură imposibilă la startul CM 2022. Căpitanul său de 37 de ani nu mai juca titular la United de luni bune, oferise un interviu devastator cu doar câteva zile înainte de startul competiției, care dusese la dizolvarea contractului cu formația engleză iar el, Santos, avea obligația de a-i decide soarta. Mai poate Ronaldo? Va mai avea sclipirile de altă dată? Sunt convins că aceste întrebări l-au bântuit și pe selecționerul luistanilor, nu doar pe noi, iar el a avut în plus dilema titularizării lui Cristiano, una care părea logică din punct de vedere al statutului, însă problematică dacă luam în considerare forma sportivă.  

Santos avea, din punctul meu de vedere, două opțiuni. Ori tăia în carne vie, riscând să creeze o atmosferă tensionată în lot și să își pună întreaga planetă în cap, lăsându-l pe Ronaldo încă de la început pe banca de rezerve, ori mergea cu el până în pânzele albe și proceda cum a făcut-o, de exemplu, Del Bosque în 2014, când a preferat să moară împreună cu eroii alături de care cucerise CM 2010 și Euro 2012. Portughezul a fost însă parșiv, și-a trădat liderul, crezând că astfel se va salva pe sine, i-a oferit acestuia un final de carieră la națională urât și nemeritat, iar la final a dat-o de gard și cu obiectivul.  

Suntem martorii ultimului Mondial al lui Messi și Cristiano, cei mai mari jucători din istorie. Luați-le cifrele, uitați-vă că au excelat cincisprezece ani și întrebați-vă cine a mai produs un asemenea volum de fotbal sclipitor în istoria fotbalului? Precum în basmele populare, finalul celor doi spune ceva despre felul în care și-au dus existența . Unul talentat și altruist, care își încheie drumul înconjurat de niște coechipieri care îl divinizează și care par capabili să facă orice pentru a-i oferi unicul titlu care îi lipsește, celălalt, un atlet desăvârșit, cu o forță de muncă nepământeană, dotat însă cu un ego supradimensionat, care pleacă singur, plângând, spre vestiar, trădat de antrenor și părăsit de colegi. 

Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența

Comentarii (18)
Liogol7
Liogol7  •  14 Decembrie 2022, 09:00
Postat de Georgegeorge2022 pe 12 Decembrie 2022, 17:03

Dar recentele derapaje ale lui Messi (pe durata unui interviu) fata de Weghorst si Van Gaal nu pot fi taxate? Sau faptul ca a fost intotdeauna menajat de catre arbitri (nu a primit un cartonas galben pentru un hent in meciul cu Tarile de Jos) si de catre adversari (nu a avut accidentari importante pe perioada carierei) poate fi ignorat?

Tu cum ai reacționa dacă Weghorst te-ar înjura tot meciul, și după aceea ți-ar cere tricoul? El a zis ca nu, și după aceea Weghorst ii zice f**k off. În acel moment urmează reacția înregistrată. Ai dreptate in legătură cu Van Gaal; deja ii dăduse răspunsul pe teren, nu avea rost acea reacție.

Georgegeorge2022
Georgegeorge2022  •  13 Decembrie 2022, 16:22
Postat de itu52 pe 12 Decembrie 2022, 20:03

Ronaldo a țintit prea sus și a fost pedepsit de Cronos. Nu i-a luat Rolex-urile ci tridentul pe care pământeanul a îndrăznit să-l „împrumute” de la Poseidon. Nu i-a plăcut cum îl țintuia în colțul terenului luând poziția trufiei. Cu mușchii cambrați și privind sfidător peste adversari și coechipieri se înfrupta din ovațiile mulțimii. Cronos l-a înghenunchiat la ultimul mondial, i-a bătut ultima secundă a gloriei. Degeaba i-a lăsat viteza, detenta și bicicleta, i-a luat obiectul trufiei pe care l-a înapoiat fiului ce-l căuta, probabil în apele Golfului. Mai mult Detenta i-a împrumutat-o, pentru o secundă marocanului ce a răpus Portugalia. Expresia lui Ronaldo din aceea clipită a arătat uluială și parcă a zis: „e unul care” sare ”mai bine decât mine?” Nu a mers mai departe cu versurile, trufia i-a pus în gură „nu cred”. Este în deruta vriei perdante(tot un fel de detentă, dar cu sensul schimbat). Dă-i, doamne, puterea revenirii și lapădă-l de năravurile păcătoase!

As avea de comentat doar ca Ronaldo este ambasador al manufacturii Jacob & Co, dar poate avea si orice ceas doreste, inclusiv Rolex! Partea care m-a intrigat este ca a facut reclama si a purtat modele extraordinare, dara care avea si ceva pietre pretioase!

kokolino23
kokolino23  •  13 Decembrie 2022, 02:01

Messi s'a mulțumit să stea la Barca înconjurat de jucători care fac totul pentru el. La PSG nu prea mai îi iese joaca și asta spune multe. Fotbalul este totuși un joc de echipă și tot geniul lui nu ajută mereu. Ronaldo a demonstrat la MU și a avut ambiția de a juca pentru Real. A demonstrat cu vârf și îndesat și la Juve cu toate că a ratat CL de acolo. Până la urmă, vorbim de realizările lor de pe teren, nu de caracter sau comportament, capitol la care nu excelează nici unul din ei. Votul meu merge către Ronaldo, a demonstrat că munca și seriozitatea poate depăși talentul lui Messi.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează