OPINII  »  RAPID

Rapid adoptă modelul Becali

Alexandru Barbu, jurnalist GSP
Alexandru Barbu, jurnalist GSP

Articol de - Publicat joi, 08 august 2024 12:30 / Actualizat joi, 08 august 2024 12:37

Giuleștenii îi ordonă lui Neil Lennon să schimbe sistemul, clubul lui Dan Șucu s-a săturat să fie altfel.

Rapid și-a dorit o schimbare radicală în vară. Șucu nu a mai vrut să audă de „băieții buni” și l-a instalat șef în vestiar pe antrenorul cu 5 titluri la Celtic, cel care în 2012 îi califica pe scoțieni în „optimile” Champions League.

Lennon a produs și el o modificare majoră, a ales să utilizeze sistemul 3-5-2. Momentan, rezultatele sunt un dezastru. Nu neapărat din prisma liniei de clasament pe care o are Rapid - 3 puncte obținute în 4 etape -, ci mai ales privind jocul echipei. E un fiasco total, evoluțiile sunt jenante, de la greșelile imense din apărare până la inerția atacanților.

Ce face un club în această situație? Sunt două variante principale:

  • Soluția civilizată, modernă - nu disperă și îi acordă încredere lui Lennon, poate cel mai titrat antrenor străin venit vreodată să lucreze în România, până în momentul în care obiectivele stabilite de comun acord sunt într-un pericol mare să fie periclitate. Nu e cazul Rapidului, e totuși abia început de sezon;
  • Soluția Gigi Becali - „Ți-am dat mână liberă, OK, dar de-acum ori faci ca mine, ori pleci!”.

Au trecut și ei la ordine

Surprinzător sau nu, Rapid alege varianta a doua. Ieri, Viorel Moldovan, președintele clubului, a declarat atât la Digi Sport, cât și la Prima Sport - să nu fie vreun dubiu - că i-a transmis lui Lennon să schimbe sistemul.

În acest context, Radu Naum, moderatorul emisiunii „Fotbal Club” de la Digi, i-a adresat o întrebare legitimă conducătorului din Giulești: „Dar Lennon e de acord să schimbe sistemul?”. „Trebuie să fie de acord”, a replicat, pe un ton categoric, Moldovan.

Nu putem numi joc ce am făcut până acum. I-am transmis lui Lennon că trebuie să schimbe sistemul. Trebuie să fie de acord. Trebuie să facă ceva pentru a arăta altfel. Dacă nu schimbă, nu știu, vom vedea...

- Viorel Moldovan, președinte Rapid

Rapid adoptă modelul Becali
Neil Lennon, antrenorul numit de Rapid în vară

Inspirația FCSB

Dăm timpul înapoi și mergem în septembrie 2022. FCSB pierde un joc de campionat cu Farul, 1-3. Imediat după meci, Gigi Becali îl critică pe antrenorul Nicolae Dică și îi ordonă să schimbe sistemul.

„Nu se poate să câștigi cu 4-2-3-1, asta e cea mai mare greșeală. E ordin, o să îi cer să joace 4-3-3!”, suna declarația lui Becali de la acea vreme.

Cu ce e diferit discursul lui Becali față de ce a spus, ieri, Moldovan? Cu absolut nimic. Or, asta e o problemă pentru Rapid și pentru modul în care funcționează acest club.

Automat, rapidiștii calcă în picioare autoritatea lui Lennon și își desființează propria strategie creionată în vară, alegerea nord-irlandezului și politica de transferuri. Rapid a adus 4 stoperi noi în lot ca să joace 3-5-2, acum totul se dă peste cap.

Poate Moldovan are dreptate, iar modulul preferat de Lennon nu e eficient în Giulești. Însă felul în care a abordat președintele Rapidului această temă nu poate fi tolerat de un antrenor important, cu demnitate. De urmărit cum va gestiona tehnicianul britanic indicațiile venite de sus.

„Deciziile se execută și nu se comentează”

La începutul lunii mai, când îl „înțepa” public pe Daniel Niculae, principalul acționar al Rapidului avertiza: „Toate campioanele din ultimii 6-7 ani sunt cluburi autoritare, care pun accent pe disciplină, în care deciziile se execută și nu se comentează. Dacă ne dorim să le învingem, trebuie, la rândul nostru, să fim disciplinați și hotărâți!”. Probabil Rapid intră într-o nouă eră. Management cu ordine.

Citește și:
Mircea Lucescu a luat foc după România - Lituania: „Execrabil!” + Doi remarcați: „Ne-au adus victoria”
Nationala
Mircea Lucescu a luat foc după România - Lituania: „Execrabil!” + Doi remarcați: „Ne-au adus victoria”
Protestul a început din primul minut la România - Lituania » Ce s-a putut auzi în Ghencea, la revenirea „tricolorilor” în fața propriilor fani
Nationala
Protestul a început din primul minut la România - Lituania » Ce s-a putut auzi în Ghencea, la revenirea „tricolorilor” în fața propriilor fani
Ianis Hagi, detalii din vestiarul României după victoria cu Lituania: „Vreau doar să joc fotbal” » Ce le-a transmis Mircea Lucescu
Nationala
Ianis Hagi, detalii din vestiarul României după victoria cu Lituania: „Vreau doar să joc fotbal” » Ce le-a transmis Mircea Lucescu

Comentarii (92)
Scorpions
Scorpions  •  20 August 2024, 14:30
Postat de Hitech pe 09 August 2024, 10:14

De-aia ți-a crescut ție un ou în talpă, de grija altora. Veșnica pomenire când se dă la palat?!?

oua au cormoranii tai...tu, zero

Ubi_Mortus
Ubi_Mortus  •  10 August 2024, 19:40
Postat de Hitech pe 09 August 2024, 13:17

Cum dracu faci muncitorule de îmi răspunzi cu alt cont? Nu obosești muncind atât Tândală? Deci tu ai mai multe fețe și te dai de gol arătare. OK, urmărește-mă, dar ai grijă că eu mai scuip idioții. Pa, nu ne mai vedem, am prea multă silă cu unul sau doi rătăciți.

Care alt cont, dragule? Te-ai legat de unul care a comentat pe un comentariu al meu. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Trotsky
Trotsky  •  09 August 2024, 18:45

Bai, dar daca problema este ca rumanii nostri verzi nu poate ca sa pricepe si capul lor sistemu'?

Vezi toate comentariile (92)
Comentează