SPORTURI  »  ALTELE  »  PROIECT

SPECIAL GSP 130 de milioane de euro pentru construirea a 44 de bazine de înot! Cum arată proiectul CNI + Unde se va construi un nou bazin olimpic

Așa vor arăta noile bazine de înot construite de acum încolo de către CNI +8   FOTO
Așa vor arăta noile bazine de înot construite de acum încolo de către CNI

Articol de , - Publicat luni, 23 ianuarie 2023 07:35 / Actualizat luni, 23 ianuarie 2023 08:14

130 de milioane de euro este suma pe care Compania Națională de Investiții a alocat-o pentru construirea a 44 de bazine de înot pe întreg teritoriul României. Acestea sunt special dedicate uzului didactic, dar în afara orelor de program școlar pot fi utilizate de oricine. La Vaslui se va ridica un bazin olimpic, iar la Sibiu se va moderniza radical bazinul Olimpia.

Performanțele remarcabile ale lui David Popovici schimbă inclusiv viziunea autorităților de la noi. Începând din acest an, Compania Națională de Investiții a schimbat criteriile bazinelor de înot pe care le aprobă și finanțează cu bani de la buget, urmând ca aici să se poată organiza concursuri naționale și regionale.

Camelia Potec: „Nu putem să găsim campioni vara la ștrand"

„Numărul de cereri de bazine noi a crescut extrem de mult în ultimii ani. Sunt cam patru sute de cereri în acest moment. E un lucru ce ne bucură, dar momentan nu toate au primit finanțare. E o bucurie că interesul crește de la an la an, iar noi, ca federație, ne preocupăm să creștem sportivi. 

Dar pentru asta avem nevoie de bazine noi. Fără ajutorul autorităților nu avem nicio șansă să găsim și să creștem campioni. Că nu putem să-i găsim vara la ștrand!", spune Camelia Potec, președintele FR de Natație și Pentatlon Modern.

Au fost deja aprobate cinci proiecte pe noul concept impus, fiecare având un cost de construire de aproape 5 milione de euro! Vorbim de bazine de înot didactic și de agrement, așa cum le numește CNI, în Pitești (județul Argeș), Diosig (Bihor), Reghin (Mureș), Sâncrăieni și Cristuru Secuiesc (Harghita).

Bazinele de înot vor avea panouri fotovoltaice

Conform caietului de sarcini aprobat, terenul pe care se construiește un nou bazin trebuie să fie de formă dreptunghiulară cu o suprafață minimă de 4.884 mp, cu lățimea minimă de 66 de metri și lungimea minimă de 74 metri. Piscina propriu-zisă trebuie să asigure șase culoare de înot!

Mai mult, este obligatoriu ca orientarea terenului să fie cu latura mare către nord-est! Pentru că pe toate aceste noi construcții va fi montat un sistem de generare a energiei electrice cu panouri solare fotovoltaice, care va aduce o reducere consistentă a costurilor lunare la energie.

șa vor arăta noile bazine de înot construite de acum încolo de către CNI
Simulare aeriană cu una dintre construcțiile unde vor înota elevii
Așa arată proiectul pentru bazinul din Făgăraș
Tribunele nu sunt generoase: maximum o sută de persoane
Bazinul poate găzdui competiții naționale și regionale
+3 FOTO

Doar o sută de locuri pentru spectatori

Fiecare clădire va avea subsol, parter și etaj. La subsol sunt prevăzute camerele tehnice și vestiarele personalului de întreținere, iar accesul se va face exclusiv din exterior. La parter se regăsește bazinul propriu-zis, dar și trei vestiare complet echipate. Suplimentar vor mai exista alte două vestiare pentru antrenori, cabinet medical și un spațiu de cronometrare.

Accesul la etaj se va face doar din holul central, iar acolo se vor găsi o gradenă de 124 de spectatori, grupuri sanitare dedicate spectatorilor, o sală de forță și o sală de aerobic complet echipate pentru care sunt prevăzute două vestiare.

36de locuri de parcare va avea fiecare nou bazin construit, dintre care patru pentru persoanele cu dizabilități și două locuri pentru microbuze

Sunt în derulare alte 33 de proiecte 

În prezent, pe lângă cele cinci bazine ultramoderne, mai există pe teritoriul României încă 33 de șantiere deschise. În aceste noi bazine de înot nu se vor putea organiza concursuri naționale și regionale, pentru că sunt dotate cu doar cinci culoare, în loc de șase. Prețurile de construcție sunt de 2 milioane de euro. Construcțiile se adresează uzului didactic, cu posibila utilizare publică doar în perioada de timp din afara orarului școlilor din localitate. 

Bazinul de înot are o adâncime variabilă între 1,20 și 1,80 m și o dimensiune de 25x12,5 m. De asemenea, elevii care vor folosi acest bazin de înot vor avea acces la două vestiare, diferenţiate pe sexe, prevăzute cu dotări moderne, dușuri și grupuri sanitare, iar profesorii vor avea propriul vestiar. 

șa vor arăta noile bazine de înot construite de acum încolo de către CNI
Simulare aeriană cu una dintre construcțiile unde vor înota elevii
Așa arată proiectul pentru bazinul din Făgăraș
Tribunele nu sunt generoase: maximum o sută de persoane
+3 FOTO

Mai mult, în clădirea care adăpostește bazinul se află și un cabinet de prim ajutor. Capacitatea sălii este de 65 de persoane, construcția fiind proiectată pentru a fi utilizată simultan de două clase de elevi, împreună cu profesori și personalul de întreținere.

Unde se construiesc astfel de bazine

JudețLocalitate
AradIneu
BacăuMoinești
BihorOradea
Bistrița NăsăudLivezile
BucureștiBucurești
Caraș SeverinMoldova Nouă
ClujCâmpia Turzii
ClujGherla
CovasnaÎntorsura Buzăului
HarghitaRemetea
HarghitaSândominic
HunedoaraLupeni
IașiPașcani
IlfovChitila
IlfovOtopeni
MaramureșFărcașa
MaramureșRecea
MaramureșTârgu Lăpuș
MaramureșVișeul de Sus
MureșMiercurea Nirajului
MureșSângeorgiu de Pădure
NeamțTârgu Neamț
OltBalș
PrahovaCornu
SălajJibou
SălajZalău
Satu MareTășnad
SibiuMediaș
TeleormanTurnu Măgurele
TimișGhiroda
TimișMoșnița Nouă
TimișSânandrei
TimișTimișoara

Finanțare specială pentru cinci localități

Compania Națională de Investiții a aprobat finanțare pentru construirea a cinci bazine de înot atipice. Acestea reprezintă obiective de investiții care urmează să se ridice pe teritoriul României, au primit bani de la Guvern, dar nu respectă un proiect tip al CNI.

Așa arată proiectul pentru bazinul din Făgăraș
șa vor arăta noile bazine de înot construite de acum încolo de către CNI
Simulare aeriană cu una dintre construcțiile unde vor înota elevii
Tribunele nu sunt generoase: maximum o sută de persoane
Bazinul poate găzdui competiții naționale și regionale
+3 FOTO

Astfel s-au aprobat bani pentru bazinele acoperite de la Vatra Dornei (județul Suceava), o investiție de 8 milioane de euro, 5 milioane de euro pentru proiectul din Făgăraș, județul Brașov, 3 milioane pentru bazinul din Sângeroz-Băi (județul Bistrița Năsăud) și câte aproximativ două milioane de euro pentru investițiile din Bâcleş și Vânduleț, ambele din județul Mehedinți.

 Proiectele sunt făcute pentru construirea unui bazin semiolimpic cu 8 culoare, acoperite, cu o lungime de 25 m şi o lăţime de 21 m. Copiii se vor putea pregăti aici pentru competiţiile sportive, iar în afara orelor de antrenament, bazinul va putea fi folosit de oricine vrea să facă mişcare în apă și va plăti un abonament, prețul urmând să fie stabilit de autorități.

Vaslui va avea bazin olimpic!

În urmă cu un an, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea unui bazin olimpic de înot la Vaslui. Obiectivul va avea trei bazine de înot. Un bazin de 50x25 m pentru concursuri internaționale, un bazin de 25x12,5 m pentru antrenamente, dar și un bazin de 25x12,5 m pentru copii, precum și toate spațiile anexe necesare. În timpul competițiilor sportive, în clădire se vor putea afla simultan 1.127 de persoane. 

Conform unui comunicat de presă, se anunță că „în vederea producerii energiei din surse regenerabile, a fost prevăzut un sistem de 126 panouri solare cu câte 30 de tuburi vidate montate pe o structură metalică în parcare, pentru a nu încărca acoperişul. De asemenea, se va instala un sistem de generare a energiei electrice cu panouri solare fotovoltaice, inclusiv stocare în baterii, pentru consumul propriu al clădirii". Valoarea totală a proiectului este de 16,5 milioane de euro.

Vești bune și pentru sibieni

După luni bune în care proiectul estimat la aproximativ 10 milioane de euro a fost îngropat într-un sertar, din cauza birocrației, sibienii urmează în scurt timp să primească vești bune, iar lucrările de modernizare ale bazinului Olimpia să înceapă.

Urmează modernizarea bazinului Olimpia, din Sibiu
șa vor arăta noile bazine de înot construite de acum încolo de către CNI
Simulare aeriană cu una dintre construcțiile unde vor înota elevii
Așa arată proiectul pentru bazinul din Făgăraș
Tribunele nu sunt generoase: maximum o sută de persoane
+3 FOTO

 Conform autorităților, standardele internaționale prevăd ca bazinele olimpice să aibă o lungime de 50 metri, o lățime de 25 de metri, adâncimea minimă de doi metri, iar cele 8 plus 2 culoare de înot au prevăzute o lățime de 2,5 metri. Studiul de fezabilitate contractat de Compania Națională de Investiții pentru acest proiect a fost finalizat la sfârșitul lunii decembrie 2021, dar din acel moment nu s-a mai întâmplat nimic. "În cel mai scurt timp urmează să fie reaprobat proiectul și se poate da undă verde lucrărilor. Vechiul bazin nu mai era funcțional. Birocrația a pus pe stop acest proiect, dar veștile bune vor veni în curând", au dezvăluit surse din MTS.

Bazin de înot și pentru pompieri

În acest moment pe lista celor 45 de bazine de înot care se construiesc în România și sunt finanțate prin Compania Națională de Investiții se regăsește un bazin de înot și la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza" din București. 

Bazinul exista, dar acum se modernizează pentru ca pompierii să beneficieze de cele mai bune condiții de pregătire sportivă sau chiar de relaxare. Academia dispune de o bază materială modernă, iar pe lângă acest bazin de înot acoperit, mai există o sală polivalentă de 150 de locuri, două terenuri de fotbal cu gazon natural, un teren de minifotbal cu sintetic, o pistă de atletism de 400 de metri de zgură, un teren de tenis, dar și alte două terenuri de baschet și tenis, unul de bitum și unul de beton.

Repartiția celor 44 de bazine

  •  5 bazine se construiesc în 2023 după un proiect nou aprobat de CNI
  • 33 de bazine sunt deja în lucru, ele nu beneficiază de panouri solare și nu pot găzdui concursuri 
  • 5 bazine au o altă structură de construcție decât cea aprobată de CNI
  • 1 bazin olimpic în orașul Vaslui

Citește și: 

Își face majoratul la Melbourne » Cine e jucătoarea din România care leagă victoriile la Australian Open: „Cel mai bun cadou de ziua ei. A muncit mult să fie acolo”

Pantă 85%, noaptea » Uluitoarea Lindsey Vonn a coborât înfiorătorul munte Streif, urmărită de o dronă. Imaginile sunt amețitoare: „Am crezut că-mi pocnesc genunchii”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (25)
digitalmasacrer
digitalmasacrer  •  24 Ianuarie 2023, 15:07
Postat de dunarea_calarasi pe 23 Ianuarie 2023, 12:07

AceBro: *** unde ai fi vrut sa se faca? La Kolozsvar? De ce zona Moldovei sa nu beneficieze de infrastructura sportiva? Moldova a dat sportivi si oameni de calitate intr-o masura mai mare decat Erdely, de ce toti banii pt infrastructura trebuie sa fie directionati intr-un singur loc? Tu ai fost vreodata in Vaslui, stii ceva despre Moldova, sau narativul din mass-media ti-a format niste prejudecati greu de destructurat? Tu vezi ca din lista aia vreo patru bazine se construiesc in sate din Harghita si Covasna, acolo unde locuitorii de ocupa cu cresterea porcilor si cultivarea cartofilor? Asta ti se pare firesc?

Nu te plange ca nu au moldovenii acces la lucruri, ca trei sferturi din ei sunt mutati in Transilvania. Macani degeaba.

digitalmasacrer
digitalmasacrer  •  24 Ianuarie 2023, 15:05
Postat de gicab pe 23 Ianuarie 2023, 19:18

Și astfel fecefecesebistii vor fi cei mai sănătoși romani

Ti-as spune ca esti prost, dar tii cu Dinamo, deci se subintelege.

parpalache
parpalache  •  24 Ianuarie 2023, 11:29

Nu d-aia!Nu avem voie sa facem fabrici-trebuie sa importam pâna și alimente și textile in continuare-și atunci banii trebuie cheltuiți doar pe proiecte„eligibile”!Adica pe cele aprobate de mai marii UE(cu condiția sa fie facute doar cu firmele lor-la prețuri triple)!

Vezi toate comentariile (25)
Comentează