Articol de Oana Duşmănescu - Publicat miercuri, 28 decembrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 27 decembrie 2011 21:56
Jordan Romero este cel mai tînăr om care a urcat pe cel mai înalt munte de pe fiecare continent al lumii.
În ajunul Crăciunului, Jordan, un adolescent originar din California, suna acasă, la mama lui. Voia să-i spună unde este. Se afla pe Muntele Vinson din Antarctica, la aproximativ 1.200 de kilometri distanţă de Polul Sud. Leigh Ann a mai primit în ultimii 5 ani şase astfel de apeluri. Îşi anunţa mama că a cucerit diverşi munţi ai lumii.
Cînd avea 10 ani Jordan cucerea Kilimanjaro. În 2007 a urcat Kosciuszko din Australia, Elbrus din Rusia şi Aconcagua din Argentina. În 2008 s-a căţărat pe vîrful nord-american McKinley. În 2009 ajungea şi pe Carstensz Pyramid din Indonesia.
La 13 ani devenise deja cel mai tînăr alpinist care a cucerit Everestul. Iar acum, la 15 ani, este cea mai tînără persoană care a urcat pe cel mai înalt munte de pe fiecare continent.
Echipa Jordan
Toate acestea se întîmplă, probabil, şi pentru că Jordan Romero are două mame. Pe lîngă cea de acasă, care îi aşteaptă telefoanele victorioase, Jordan are şi o mamă vitregă. Alături de aceasta, Karen Lundgren, şi de tatăl lui, Paul Romero, puştiul urcă munte după munte. "Echipa Jordan", aşa se numesc cei trei. Echipa Jordan au început ascensiunea Muntelui Vinson în toiul unei furtuni de zăpadă. Au ajuns în vîrf pe un soare antarctic strălucitor. "Sînt cel mai mîndru tată din lume", spunea Paul Romero, cel care şi-a secondat fiul pe toate cele şapte culmi ale lumii.
E bine să ai un tată ca Paul. Este medic de urgenţă pe ambulanţă aeriană şi şi-a îndreptat fiul către alpinism după ce acesta a desenat cei şapte munţi pe cînd avea doar 9 ani, într-un proiect şcolar. "Atunci mi-a spus: «Hei, tată, eu vreau să urc toate culmile acestea»", îşi aminteşte Romero senior. Jordan îl moşteneşte pe părintele său la capitolul spirit de aventură şi competitivitate. Paul practica la modul aproape adictiv cursele prin sălbăticie şi expediţiile montane. Tatăl a văzut în ambiţia fiului propria sa ambiţie. Au început să se antreneze cot la cot.
Jordan a început să care în spate rucsacuri foarte grele şi să doarmă în corturi cu aer puţin, pentru a se obişnui cu viaţa la înălţime. "Ne trezeam la răsăritul soarelui, făceam napolitane, beam cafea şi ceai şi apoi începeam antrenamentul pînă tîrziu în noapte. Am redefinit conceptul de momente de calitate petrecute cu familia", povesteşte Romero.
Critici vehemente
Paul nu a scăpat nici de critici. Mulţi l-au acuzat că îl forţează prea tare pe Jordan. Că acesta e prea tînăr să facă faţă pregătirilor dure. Că puştiul nu este conştient că este supus la abuzuri şi că tatăl său face toate acestea pentru bani şi faimă. Că nu e copt, că mintea lui nu pricepe pericolele pe care le poate întîmpina şi că acest lucru este împotriva spiritului alpinismului. Toate aceste degete aţintite către metodele părintelui erau susţinute şi de faptul că o fată de 16 ani, Abby Sunderland, a plecat singură cu iahtul în jurul lumii şi a trebuit să fie salvată dintr-o furtună. Paul Romero şi-a apărat mereu modul în care şi-a crescut fiul. "Măcar copilul meu nu se va îngrăşa niciodata", a replicat tatăl lui Jordan, ripostînd astfel la modul în care unii părinţii aleg să-şi hrănească odraslele şi să le ţină departe de sport.
Amintiri de pe Everest
"I-am spus că nu vreau să aud descurajări azi", îşi aminteşte Paul Romero despre urcarea pe Everest. Atunci Jordan, Paul şi karen au fost prinşi într-o avalanşă care le-a omorît un coleg de expediţie. Pe ei i-a tîrît în josul muntelui, într-o crevasă. "I-am spus în glumă lui Jordan să nu-i povestească asta mamei lui pînă nu împlineşte 18 ani", spune Karen Lundgren.
Cei 7 munţi urcaţi de Jordan Romero
aprilie 2006: Kilimanjaro Tanzania, Africa 5.892 m
iulie 2007: Elbrus Rusia, Europa 5.642 m
decembrie 2007: Aconcagua Argentina, America de Sud 6.962 m
iunie 2008: McKinley SUA, America de Nord 6.194
septembrie 2009: Carstensz Pyramid Indonezia, Australia/Oceania 4.884
mai 2010: Everest Nepal, China, Asia 8.848 m
decembrie 2011: Vinson Antarctica 4.892 m