Articol de Remus Dinu - Publicat duminica, 29 decembrie 2024 23:59 / Actualizat luni, 30 decembrie 2024 10:36
Jimmy Carter, al 39-lea președinte al Statelor Unite, a încetat din viață duminică, 29 decembrie, la vârsta de 100 de ani. A fost cel mai longeviv președinte american, primul care trăiește un secol. În funcție între 1977 și 1981, Jimmy Carter e cel care a inițiat boicotul Statelor Unite de la Jocurile Olimpice din 1980, desfășurate la Moscova.
Jimmy Carter a murit în locuința sa din Plains, Georgia, după mai bine de un an în care s-a aflat în îngrijire paliativă, informează Libertatea. Fostul președinte se confrunta cu probleme de sănătate multiple, iar în 2015 fusese diagnosticat cu cancer.
Jimmy Carter, determinant în boicotarea Jocurilor Olimpice de vară din 1980, desfășurate la Moscova
Jimmy Carter a avut un rol esențial în decizia SUA de a nu participa la ediția moscovită a Jocurilor Olimpice din 1980. Prin acest boicot, Statele Unite au protestat împotriva invaziei Afganistanului de către armata sovietică, desfășurate cu un an înainte. Carter a considerat acest act o încălcare flagrantă a dreptului internațional și o amenințare la adresa securității globale.
Decizia preşedintelui Jimmy Carter a fost urmată de 65 de ţări, printre care China, Republica Federală Germania, Iran, Israel, Argentina, Canada, Japonia şi Coreea de Sud.
Presa vremii relata despre o întâlnire pe care Lord Killanin, președintele CIO de atunci, a intermediat-o pe 24 mai 1980 între Jimmy Carter și Leonid Brejnev, șeful statului sovietic, însă încercarea de reconciliere nu a avut sorți de izbândă, iar SUA și-a menținut decizia.
Boicotând Jocurile Olimpice, Jimmy Carter voia ca Uniunea Sovietică „să plătească un preț concret pentru agresiune”
În discursul său din 23 ianuarie 1980, Carter își afirma dorința ca boicotul SUA să determine Uniunea Sovietică „să plătească un preț concret pentru agresiune”.
Totuși, mișcarea lui Carter n-a fost privită cu aceiași ochi de toată lumea, unii istorici considerând, potrivit unui opere apărute la editura Oxford Academic, că decizia președintelui nu a făcut decât să știrbească din spiritul mișcării olimpice. De asemenea, Carter a fost criticat de diverse voci pe motiv că decizia sa a afectat sportivi care n-aveau nimic de-a face cu disensiunile politice din acea perioadă.
Moscova a răspuns similar, la Los Angeles
Ca răspuns la boicotul american al Olimpiadei din 1980 de la Moscova, 14 ţări est-europene şi altele din blocul comunist inclusiv URSS, Cuba şi Germania de Est au boicotat, patru ani mai târziu, ediția de la Los Angeles a Jocurilor.
Au fost atunci trei excepţii, trei țări comuniste care au ignorat boicotul : România, China şi Iugoslavia. În timpul ceremoniei de deschidere de pe stadionul „Memorial Coliseum” din Los Angeles, sportivii români au fost primiţi cu aplauze la defilarea pe naţiuni, ca reacţie la decizia de a sfida boicotul.
Jimmy Carter a primit premiul Nobel pentru pace
După încheierea mandatului de la Casa Albă, Jimmy Carter a fondat, în 1982, Centrul Carter, într-o încercare de a-și pune în scenă viziunea asupra diplomației mondiale. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002, răsplată a încercărilor sale de a promova justiția socială și economică.
Membru al Partidului Democrat, Carter a fost al 76-lea guvernator al Georgiei între 1971 și 1975 și senator în statul Georgia între 1963 și 1967.
Marți, 1 octombrie 2024, în ziua în care a împlinit 100 de ani, Jimmy Carter spunea că nădăjduiește să trăiască suficient de mult încât să apuce s-o voteze pe Kamala Harris la alegerile prezidențiale desfășurate o lună mai târziu și încheiate cu victoria lui Donald Trump.