SPORTURI  »  ALTELE  »  GIMNASTICĂ

Ana Bărbosu, mesaj puternic: „Vrem să concurăm cu gimnastele de afară, dar cu condițiile din alte timpuri”

Ana Maria Bărbosu / Foto: Getty Images
Ana Maria Bărbosu / Foto: Getty Images

Articol de - Publicat joi, 31 octombrie 2024 10:28 / Actualizat joi, 31 octombrie 2024 13:12

La aproape trei luni de la finala de la sol din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, Ana Bărbosu și-a reamintit de acel moment, a explicat de ce ziua de 5 august e una specială și a vorbit despre condițiile precare din gimnastica românească.

Când era mică, Ana Bărbosu și-a setat ca obiectiv să ajungă la o ediție a Jocurilor Olimpice. Câțiva ani mai târziu, gimnasta din Focșani și-a îndeplinit visul și a obținut și o medalie la sol, cucerită nu doar în sală, ci și în afara ei.

De ce Ana Maria Bărbosu NU a vrut să dea nicio declarație după controversata finală de la sol: „Aveam un prim gând”
PLANURI
De ce Ana Maria Bărbosu NU a vrut să dea nicio declarație după controversata finală de la sol: „Aveam un prim gând”

5 august, o zi specială: „Puțină lume știe, dar era ziua fratelui și bunicului meu. El a avut grijă de mine”

Cu aproximativ șapte luni înaintea concursului de la Paris, Ana a vizitat orașul, folosindu-se de un power-point pentru a-și convinge părinții:

„A fost un lucru spontan. M-au întrebat părinții ce mi-aș dori de Crăciun. Le-am făcut o prezentare cu mai multe slide-uri și le-am dat idei de lucruri materiale. Pe ultimul slide am pus: vacanță la Disneyland. Am avut vacanța la Paris și a fost o pregătire pentru Jocurile Olimpice. În ziua de Crăciun am fost la Disneyland și a fost o vacanță foarte reușită”, a explicat Ana Bărbosu într-un interviu pentru TVR.

Gimnasta în vârstă de 18 ani este apropiată de părinți, care au avut un rol foarte important în dezvoltarea ei, în modul în care gândește și se exprimă. O altă persoană dragă Anei a fost bunicul ei, care a murit în 2023, cu un an înainte ca reprezentanta României să participe în finala de la sol:

„Nu cred că voi uita această zi pentru tot restul vieții. Puțină lume știe, dar 5 august a fost nu doar ziua finalei de la sol, ci și ziua fratelui și bunicului meu care, Dumnezeu să-l ierte!, a plecat anul trecut dintre noi. Cât timp am fost acasă, părinții erau ocupați cu serviciul și am avut noroc de bunici și, mai ales, de bunicul meu. El a avut grijă mereu să mă ducă de la școală la gimnastică, să îmi cumpere de mâncare, să mă aștepte seara acasă cu mâncare. A fost o zi mult mai specială decât dacă ar fi fost doar finala de la sol”, a mărturisit, cu emoție, Ana.

După finala dramatică de la sol, Ana a mers la Disneyland: „Am avut nevoie să mă desprind de tot ce s-a întâmplat”

După efectuarea exercițiului, Ana Bărbosu a trecut de la extaz la agonie. Deși inițial ocupa poziția a treia, o contestație depusă de echipa lui Jordan Chiles a schimbat clasamentul, iar sportiva care se antrenează la Deva a coborât pe poziția a patra. Au urmat multe zile cu lacrimi, cu nopți nedormite, cu interviuri acordate presei, iar Ana a fost încurajată de reacția fanilor.

„Le mulțumesc românilor că mi-au fost aproape și că au ținut să-și vocalizeze această admirație în urma evenimentului. Imediat după ce am ieșit din sala de competiție, au început să îmi curgă notificările în telefon. Au fost multe mesaje de susținere, iubire și am fost extrem de surprinsă. Când m-am întors acasă, în prima seară am mers la un magazin și cel puțin trei persoane m-au oprit să mă felicite și să mă îmbrățișeze. Acest lucru nu s-a oprit nici acum”, a declarat Ana în interviul acordat Irinei Păcurariu.

După finala de la sol, a mers la un control doping și a ajuns mai târziu în Satul Olimpic, unde a fost primită cu multe felicitări de către delegația României. Apoi, în 6 august, Ana Bărbosu și Lilia Cosman au mers la Disneyland:

„În următoarea zi, am zis că am nevoie să mă desprind de tot ce se întâmplă și am mers cu Lilia Cosman, prietena, colega de echipă, la Disneyland. Seara, când am ajuns, mi-au spus că a fost făcută contestația. A fost o decizie foarte ambițioasă a antrenorilor și, pe urmă, susținută de federație, de Comitetul Olimpic, de avocați. Eu, personal, mi-am propus să nu îmi fac așteptări, pentru că am decis, în momentul respectiv, că cel mai bun lucru pe care pot să îl fac este să fiu împăcată cu situația așa cum este și să trec mai departe, să îmi continui viața. Toată lumea știe că dacă trăim în trecut și ne facem prea multe așteptări, există posibilitatea de a fi dezamăgiți”, a dezvăluit Ana.

În cele din urmă, demersul oficialilor români a dat roade, iar medalia de bronz a Anei Bărbosu a fost recuperată. Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv (TAS) a decis că Cecile Landi, antrenoarea lui Jordan Chiles, a făcut contestația prea târziu, astfel că scorul gimnastei americane a revenit la cel de dinaintea contestației.

Ana Bărbosu, mesaj puternic: „Vrem să concurăm cu gimnastele de afară, dar cu condițiile din alte timpuri”
Ana Maria Bărbosu încă tremură pentru medalia de bronz primită în România, după decizia TAS

Ana Bărbosu cere condiții mai bune: „Vrem să concurăm cu gimnastele de afară, dar cu condițiile din alte timpuri”

Așadar, după o pauză de 12 ani, gimnastica românească a obținut o nouă medalie la Jocurile Olimpice, însă Ana a tras un semnal de alarmă despre condițiile de antrenament care nu sunt pe măsura așteptărilor.

„Sălile de club sunt rămase foarte mult în urmă cu aparatura. Acelea sunt locurile de unde noi ne dorim să avem viitoare campioane, fără saltele în sală sau cu saltele rupte, cusute de nenumărate ori pentru că materialul nu mai ține și iese buretele din saltea. E foarte greu, nu imposibil, să ținem pasul cu restul lumii când condițiile nu sunt la același nivel”, a explicat medaliata cu bronz de la Paris.

Ana a cerut ghete cu gheață, care contribuie la recuperarea gimnastelor, calupuri pentru bârnă, care să asigure siguranța sportivelor, și bârne potrivite pentru noile standarde.

„După rezultatul de la Jocurile Olimpice, sperăm să avem mai multă finanțare și să reușim să recuperăm ce nu am avut până acum. Modelul de bârnă s-a schimbat de câțiva ani, însă noi suntem tot pe modelul vechi. Gimnastica, fiind un sport foarte precis, unde fiecare mișcare trebuie să fie exactă, ți-ai dori ca și facilitățile să te ajute să fii sănătoasă, să nu te doară tălpile când aterizezi pe bârnă. Noi vrem să concurăm cu gimnastele de afară, dar cu condițiile din alte timpuri”, a concluzionat Ana Maria Bărbosu.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Campionate
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  31 Octombrie 2024, 13:47

Primele masuri de a copia ceva de afara au scandalizat intr-o masura covarsitoare oamenii de gimnastica si presa din Romania, asa ca despre ce vorbim?! Primul lucru dupa Olimpiada e sa cautam motive de discrepanta in federatia de canotaj. Suntem un popor complet autodistructiv, orice pas inainte e vizat rapid spre oprirea alcatuirii altora. Daca nu scapam de acesti oameni cat mai repede, din pacate orice incercare de a construi ceva e complet inutila. In Romania orice individ vorbeste despre orice si e luat in seama. Nu exista profesionisti, totul e manipulare. Pe care oamenii o musca din plin, pentru ca si din public, din pacate toata lumea are impresia ca se pricepe la tot. Se copiaza niste idei cliseice, facute strict in scopuri individualiste de niste indivizi, la greu. Sa luam exemplul handbalului: a zis unul caruia nu-i convenea ca finantarea publica e o mare problema, a mai zis ca jucatorii straini ne distrug natioanla. S-a preluat ideea asta la greu de toata populatia, fara nicio analiza obiectiva. Care analiza spune ca in orice alta tara, handbalul nu exista fara finantare publica si ca cele mai tari nationale ale lumii in orice sport au campionate pline de straini. Romania e singura tara in care strainii si finantarea distrug performanta, in rest peste tot acestea o dezvolta.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează