SPORTURI  »  ALTELE  »  ÎNOT

Andrei Ungur, medaliat cu bronz la Campionatele Europene în bazin scurt: „Cam greu se poate face performanță cu salariul minim”

Andrei Ungur în acțiune FOTO Raed Krishan
Andrei Ungur în acțiune FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat luni, 22 aprilie 2024 20:35 / Actualizat luni, 22 aprilie 2024 20:37

Andrei Ungur (25 de ani), medaliat cu bronz la Campionatele Europene în bazin scurt de la Otopeni în proba de 100 m spate, trece prin momente dificile și nu se vede continuând înotul dincolo de anul 2024.

Andrei Ungur a participat, săptămâna trecută, la Campionatele Naționale de la Otopeni și a urcat pe podium la 50 m fluture masculin și la 50 m spate. „Chiar dacă nu e bazin scurt, cum îmi place mie, e bazinul nostru de acasă", a spus Andrei după cursa de la 50 m spate.

Revenit în România după ce a studiat în SUA și a înotat în campionatul universitar, Andrei Ungur, legitimat la Clubul Sportiv Universitatea Cluj-Napoca, spune că nu se simte respectat.

Contractul meu de muncă nu s-a îmbunătățit încât să-mi convină și încât să simt că îmi e mai bine. Cred că merit mai mult decât mi se oferă. Asta poate fi și din cauză că am stat 5 ani în SUA și am fost obișnuit cu o viață bună, să primesc ce merit ca sportiv, după care am venit înapoi și mi s-a zis: Atât de se poate, astea sunt finanțele!", a dezvăluit el.

Andrei Ungur, medaliat cu bronz la Campionatele Europene în bazin scurt: „Cam greu se poate face performanță cu salariul minim”
Andrei Ungur pe podium la Campionatele Naționale de săptămâna trecută FOTO Roxana Fleșeru

Apoi a dezvăluit: „Cam greu se poate face performanță cu salariul minim, pe lângă performanță mai încerc să-mi construiesc o casă și nu prea am bani, o construiesc cu mâinile mele, trebuie să am și un job part-time".

De cât ar avea nevoie pentru a nu mai avea griji? „2.000 de euro pe lună. Momentan nu am poate nici jumătate adunat cu tot cu club, federație. 2.000 de euro nu cred că asta e o sumă exagerat de mare. Înțeleg că suntem în România, la noi bugetele nu sunt foarte mari, dar locul trei la Campionatele Europene nu e oricine. Doar eu și David", a subliniat Ungur.

3.300 de lei bruteste salariul minim pe economie în România, un angajat luând 2.079 de lei.

Se gândește să se mute din țară

Înotătorul spune că aceste probleme financiare îi dau destule bătăi de cap. „Am luat o pauză destul de lungă după Europene și încă nu pot spune că mi-am revenit în forță, să pot începe să gândesc la Mondiale și să mă duc cu gândirea potrivită la antrenament, să spun că nu contează ce mi se oferă și ce finanțe am și care-i treaba cu România asta, eu îmi fac treaba de sportiv și îmi văd de ale mele".

Scandal-monstru! 23 de înotători ar fi recurs la substanțe interzise, înainte de JO de la Tokyo. WADA, acuzată de mușamalizare
DOPAJ
Scandal-monstru! 23 de înotători ar fi recurs la substanțe interzise, înainte de JO de la Tokyo. WADA, acuzată de mușamalizare

Nu se vede continuând înotul după Campionatele Mondiale în bazin scurt de la finalul lui 2024. „Dacă rămân la fel condițiile, ori mă mut din țară, ori mă las de înot. Nu se mai poate așa!".

El vede, simte și diferențele dintre România și SUA: „Cred că cea mai mare diferență este una culturală prin simplul fapt că în State toți sportivii sunt apreciați. Acolo înțelege lumea că dacă ești și student, și sportiv, ai de lucru triplu față de un student normal și atunci altfel se uită lumea la sportiv și altfel sunt tratați și din punct de vedere financiar, și din punctul de vedere al respectului și cam din toate punctele de vedere", a spus Andrei. Probele de înot în bazin scurt sunt considerate neolimpice.

Ce spune Camelia Potec despre situația lui Andrei Ungur

Camelia Potec, președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, a vorbit despre ce se întâmplă în cazul înotătorului. „Salariul și pregătirea sunt două lucruri diferite, salariul este oferit de club, pregătirea, dacă este în lot, de noi.

Este adevărat că ne-am fi dorit să plătim și noi salarii, dar acest lucru se poate doar dacă ești în lotul olimpic, ceea ce nu este cazul lui. Din câte știu, pe partea de pregătire și tot ce a avut nevoie i s-a oferit. Pe partea de salariu la club nici măcar nu știu, chiar dacă unele contracte sunt și la federație sunt confidențiale, sunt închise și noi nu stăm să urmărim contractele sportivilor.

O să discut cu antrenorul federal. Dacă are nevoie de bani pe partea aceasta, dacă e vorba de salariu, tot ce putem face e să-l îndreptăm spre niște sponsori", a subliniat ea.

Apoi a continuat: „Ajutorul cluburilor este foarte important în această ecuație, de aceea ne și ajutăm pentru că un club sau o federație nu poate plăti ambele lucruri, deja salariile au ajuns la un nivel ridicat, nevoile sportivilor noștri odată ce ajung la vârsta majoratului sunt diferite și atunci cumva lucrurile sunt împărțite.

Acum depinde de valoarea sportivului, de obiectivele pe care și le stabilește. Sunt salarii la unele cluburi foarte-foarte mari. Nu știu situația, la noi nu a venit să ne spună aceste lucruri, e prima oară când aflu".

2 medaliia bifat România la CE în bazin scurt din 2023 de al Otopeni, ambele de bronz, cucerite de David Popovici (100 m liber) și Andrei Ungur (100 m spate)

Citește și:

David Popovici după ce și-a încheiat evoluția la Campionatele Naționale: „Sunt mulțumit!”
David Popovici după ce și-a încheiat evoluția la Campionatele Naționale: „Sunt mulțumit!”
David Popovici: „Nu mi-a plăcut că recordul mi-a fost doborât, dar apoi m-am bucurat. Am simțit că mi s-a luat o greutate de pe umeri. Acum am din nou pentru ce să lupt”
ÎNOT
David Popovici: „Nu mi-a plăcut că recordul mi-a fost doborât, dar apoi m-am bucurat. Am simțit că mi s-a luat o greutate de pe umeri. Acum am din nou pentru ce să lupt”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (7)
VanBasten2000
VanBasten2000  •  23 Aprilie 2024, 09:03

Pleaca si nu te uita in urma! Romania nu e o tara in care sa traiesti din sport.

MaxiP
MaxiP  •  23 Aprilie 2024, 01:23
Postat de Ubi_Mortus pe 22 Aprilie 2024, 23:37

Sportul profesionist finantat de stat este cea mai mare idiotenie si risipa acoperita ca 'investitie'.

Dar se practica peste tot. Sigur, sunt o groaza de carcotasi care ori din prostie ori din rea vointa vor sa ne explice cam ce spui tu, ca vai de mine, sportul se finanteaza din surse private. Da' cum crezi ca tarile mari fac performanta in sport, investesc privatii in scrima si caiac-canoe? Bai, in vest pana si tenisul (care la noi e de neconceput sa fie finantat) e enorm finantat de stat. Ca de-aia a scos Italia lider mondial acum, nu e produsul niciunui privat. Nu mai manipulati, privatul investeste in 3 sporturi in care face profit, atat. In rest se obtin maxim parteneriate stat-privat, ca mai da toata lumea si povestea cu marea echipa Gyor finantata din surse private. Pe naiba, primaria alora aloca jumate din cat aloca CSM Bucuresti handbalului. Dar nu e capitala, proportional cheltuie mai mult.

MaxiP
MaxiP  •  23 Aprilie 2024, 01:19
Postat de reddog2100 pe 22 Aprilie 2024, 21:17

Esti cam subtirel la performante cu inotul tau.Esti platit de un club,in baza unui contract negociat,iar banii clubului sant cam tot din bani publici,motiv pentru care risipa de bani pentru cersetori, ne intereseaza si pe noi.Si daca totusi nu iti convine,poti pleca inapoi de unde ai venit si ia ti 2-3 parttime-uri ca sa supravietuesti,ca doar nimeni afara nu ti da de pomana pe ochi frumosi.PLANGACIOSULE!

Asa ziceti de toti, oricum Romania se va goli incet. Daca cere medicul, cersetor, daca cere inginerul, cersetor, daca cere sportivul, cersetor. Bai da' pentru ce sunt ma banii aia publici ai tuturor? Sa-i manevreze fiecare care are acces la ei cum vrea? Pentru alegeri (cand sunt ele apar din neant)? Ca investitii nu, venituri nu. Dar pentru ce? Ca si investitiile locale care s-au facut sunt din bani europeni, practic Romania nu plateste nimic. Vom pleca toti, calmeaza-te, nu se mai poate aici. De la cersetori toti vor fi tradatori. Apoi se va face misto ca vine diaspora cu arogante. Subtirel ca perfmante... medaliat european. Bai, e greu sa fii primul pe judet in orice sport, cine a facut la viata lui sport stie. Si tu il faci subtirel ca performante pe un medaliat european? Da, in comparatie cu Phelps poate, dar cred ca ala e multimilionar in dolari. Nu a cerut atat. A, inca ceva, cei ca Phelps fac performanta fiindca isi permit pregatirea, se antreneaza linistiti, ai nostri isi cauta job pe langa. Ca poate nu era asa "subtirel in performante" daca era finantat. Si probabil era complet inexistent in performante daca nu se pregatea in SUA.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează