SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE OLIMPICE

Cea mai bună schioare a României nu a fost inclusă pe lista pentru JO de iarnă: „Îmi vine să renunț”

Schioarea din România clasată cel mai bine în ierarhia mondială, Ania Caill, și managerul ei sportiv, fostul schior Ioan Valeriu Achiriloaie, au povestit cum Federația n-a inclus-o în lista preliminară pentru JO. Foto: Vlad Chirea
Schioarea din România clasată cel mai bine în ierarhia mondială, Ania Caill, și managerul ei sportiv, fostul schior Ioan Valeriu Achiriloaie, au povestit cum Federația n-a inclus-o în lista preliminară pentru JO. Foto: Vlad Chirea

Articol de - Publicat joi, 14 octombrie 2021 11:16 / Actualizat joi, 14 octombrie 2021 16:38

Într-o conferință de presă ținută ieri la hotelul Hilton din București, schioarea din România clasată cel mai bine în ierarhia mondială, Ania Caill, și managerul ei sportiv, fostul schior Ioan Valeriu Achiriloaie, au povestit cum Federația Română de Schi n-a inclus-o în lista preliminară pentru Jocurile Olimpice de la Beijing, 2022 ♦ Achiriloaie a fost și audiat de Comisia de Disciplină a federației pentru că a contestat lipsa ei printr-o scrisoare deschisă ♦ Caill adaugă că se gândește să se retragă dacă ratează ciclul olimpic.

„Sincer, dacă nu se schimbă ceva, mă gândesc să renunț”. E declarația unei sportive de 25 de ani, 26 la sfârșitul lunii, care se vede, din nou, în situația de a fi ocolită de pe listele preliminare pentru o competiție importantă.

Ania Caill, sportivă crescută în Franța, se apropie de apogeul carierei unui schior. Cea mai bună perioadă, recunoscută de oficialii schiului românesc, este pe la 28-29 de ani. Ea, însă, se confruntă cu noi probleme după ce Federația Română de Schi n-a inclus-o, nici de această dată, în lotul preliminar pentru Jocurile Olimpice.

Șef FR Schi, despre schioarea blocată la JO 2022: „Lotul se face transparent și obiectiv, nu la cererea sportivului”
JOCURILE OLIMPICE
Șef FR Schi, despre schioarea blocată la JO 2022: „Lotul se face transparent și obiectiv, nu la cererea sportivului”

Cum a aflat de asta? Managerul ei sportiv, Ioan Valeriu Achiriloaie, și el fost schior de Jocuri Olimpice, n-a primit documentul pe care l-au primit restul sportivilor.

Apoi, a trimis o scrisoare deschisă către COSR, către Federație, în care argumenta că situația este una anormală. Federația nu a răspuns. Mai mult, chiar ieri, comisia de disciplină l-a audiat și l-ar putea sancționa - a rămas în pronunțare - pentru scrisoare.

În spatele conflictului mai sunt două momente în care Ania Caill a fost inclusă în ultima clipă pe lista pentru competiții importante. Ea a fost ocolită, inițial, și de pe listele pentru JO Pyeongchang 2018 și CM 2021 de la Cortina D’Ampezzo, însă a fost primită în ultima clipă.

Acum, neavând vreun motiv oficial pentru care n-a fost inclusă, ea și managerul sportiv Ioan Valeriu Achiriloaie au primit două motive „pe surse”:

  • „E prea în vârstă, trebuie să lăsăm sportivi mai tineri”;
  • A terminat pe locul 30 la Cortina D’Ampezzo.

Locul 30, accidentată, la 4,77s de aur

„N-ar trebui să fie un motiv”, menționează Ioan Achiriloaie, care tocmai a luat examenul de antrenor în Germania și punctează că mai are de îndeplinit o formalitate pentru a fi antrenor și în acte, nu doar manager sportiv ca până acum.

Unu, „nivelul competiției a fost unul incredibil. Iar ea a terminat la 4,77 secunde față de liderul Corinne Sutter (Elveția)”, spune Achiriloaie.

Doi, sportiva a participat accidentată. „A avut fisură de disc. Am ajuns la o clinică din zonă și ni s-a spus că are acea fisură de disc, dar, cu toate acestea, a participat”, adaugă el.

Achiriloaie a completat: „M-am întâlnit cu cineva la federație, azi. Mi-a recunoscut că nu e alta mai bună, dar problema lor e că a ieșit pe 30 la Cupa Mondială. Din 30. N-a găsit și ea o filipineză pe care s-o bată? Ei nu înțeleg că aici nu e o probă tehnică, e o probă de viteză. Ca să înțeleagă și cine e mai mult cu fotbalul, aici e Champions League-ul”.

Noi suntem acum la nivel de optimi Champions League. Însă, cu un rezultat mai bun, putem ajunge în sferturile de finală
Ioan Valeriu Achiriloaie, manager sportiv, antrenorul Aniei Caill

„Coborârea e ca Formula 1”

Ania Caill s-a declarat deznădăjduită. „Vreau să mă lase să concurez. Nu cerem bani de la Federație, doar să concurez. Mulți îmi spun că am fost naivă că am ales România. Dar nu e așa. A fost și dorința mea, a familiei mele. Dorința bunicii mele, care a murit în pandemie”, a completat schioarea.

Am fost mereu mai mult româncă decât franțuzoaică. N-am vrut să renunț la România, m-am zbătut pentru asta
Ania Caill

Caill spune că în fiecare toamnă, când în mod normal ar trebui să fie pe ultima sută cu pregătirea, ultimul sprint, ea pierde câteva procente din pregătire „pentru că stau. Fiindcă acum e chiar perioada unde se lucrează la ultimele mici detalii. Sezonul începe într-o lună și jumătate”.

„Coborârea este mult mai periculoasă decât probele tehnice. Aș putea să o compar cu o cursă de Formula 1”, adaugă ea. „E periculoasă, au murit oameni în proba asta”, întărește și Achiriloaie.

40-50.000 euroo costă un sezon pe Ania Caill

Caill se antrenează, în Austria, și cu lotul național de băieți al SUA. „Mai uit de problemele din România”, afirmă ea.

Cea mai bună schioare a României nu a fost inclusă pe lista pentru JO de iarnă: „Îmi vine să renunț”
Ania Caill. Foto: Vlad Chirea

Obiectivul la JO ar fi locul 15

Achiriloaie povestește că lotul național al României are, organizat, „din ce știu eu, 0 zile de schi până acum. Ei au făcut doar pregătire fizică la Poiana Brașov”.

Caill e pe locul 97 în Cupa FIS la coborâre și pe 114 în proba de Super-G. Adaugă că ar avea în obiectiv un loc 15 la JO în oricare dintre probe.

Următoarea clasată din România se învârte în jurul locului 1.000.

„Nu mi se pare corect să mă refer mereu la rezultatele mele în comparație cu cele ale tinerelor care vin din urmă, dar pur și simplu nu am de ales”, argumentează sportiva.

Mai mult, prin clasarea ei, România ar putea câștiga, la schi alpin, un loc suplimentar pentru Jocurile Olimpice.

Așadar, Caill ar putea aduce un loc în plus pentru România, iar ea să nu participe.

„Nu mai am forța psihică”

 Problemele o împing într-o direcție în care, în loc să se gândească la următoarele două ediții de Jocuri Olimpice, ea se gândește să se retragă.

„Nu mai am forța psihică, iau în calcul să mă retrag dacă nu se schimbă ceva. Nu aș mai fi capabilă să reiau un nou ciclu olimpic dacă n-aș fi prezentă la JO Beijing”.

Caill însă speră. „Nu vreau să ajung în instanțe. Vreau să se rezolve până acolo. Dacă ajung în instanțe, cariera mea e terminată”.

La conferința de presă de aseară au fost invitați și reprezentanții Federației, însă aceștia nu și-au făcut apariția. 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (4)
830178800385042
Laurentiu-Alexandru Naidin  •  14 Octombrie 2021, 15:24

Ce se întâmplă la Federația de schi este inadmisibil, urmăresc sporturile de iarnă din 1998 și deși la un moment dat lucrurile păreau că evoluează într-o direcție bună în special la biathlon, de câțiva ani buni singurele știri ce apar despre schi sunt scandaluri, cazul Cali, cazul Pâtea și multe altele. Faptul că ea nu este inclusă pe lista preliminară pentru Jocurile Olimpice este o bătaie de joc la adresa ei, dar și a noastră a suporterilor. Nu sunt de acord cu ea, într-o singură privință, a ales să reprezinte România tocmai pentru a avea șanse să participe la Olimpiadă. Să nu uităm că România a pierdut-o acum câțiva ani pe Edit Miklos, care a obținut la Sochi un loc 7 la coborâre pentru Ungaria, un loc la care România nici măcar nu poate visa.

6269187749821661
Adrian Ionel  •  14 Octombrie 2021, 15:23
Postat de dora pe 14 Octombrie 2021, 13:30

Asa si, da poate au dreptate, dar oficialii federali ce spun, de ce nu i-ati contactat ?

Tu ai citit articolul?

dora
dora  •  14 Octombrie 2021, 13:30

Asa si, da poate au dreptate, dar oficialii federali ce spun, de ce nu i-ati contactat ?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează