Articol de Mitică Docan - Publicat miercuri, 17 mai 2023 14:54 / Actualizat miercuri, 17 mai 2023 14:54
Românca Augusta Dragic, președintele Fundației Superbet, a acceptat un dialog cu GSP despre șah și competiția abia încheiată Superbet Chess Classic. A fost cel mai important concurs de șah găzduit de România după Revoluția și a aliniat la start nume precum campionul mondial Ding Liren sau Fabiano Caruana.
Americanul Fabiano Caruana s-a impus după 10 zile de competiție la Superbet Chess Classic, în timp ce românii Richard Rapport și Bogdan Deac au terminat pe locurile 2, respectiv 10. Am vrut să aflăm ce înseamnă pentru șahul românesc o asemenea întrecere și cât de prezentă va fi în viitorul apropiat în țara noastră. Iată răspunsurile Augustei Dragic, cea care a condus evenimentul și care spune că are un plan bine pus la punct, în etape, ca să facă din România un „centru al șahului din Europa”.
Augusta Dragic despre Superbet Chess Classic: „Competiția a costat, în total, 1 milion de euro, bani exclusiv privați”
- În primul rând, de ce șah? De ce credeți că este important ca cineva să joace șah și nu alte jocuri moderne, precum cele de pe XBOX sau computerele clasice?
- Șahul se joacă de peste o mie de ani și cu siguranță va avea o lungă istorie și în față. Spre deosebire de jocurile video moderne, șahul presupune muncă, talent, perseverență, îndemânare. Șlefuiește abilități importante în viață - gândirea critică, răbdarea, perseverența și spiritul de fair play. Este un joc care nu se bazează pe noroc. Poate fi jucat de oameni de toate vârstele și din toate mediile. Poate fi jucat offline și online, oferind versatilitate. Poate fi jucat cu prietenii și familia, împotriva unui computer sau cu jucători din întreaga lume.
- Pentru ce perioadă de timp fundația dumneavoastră garantează că România va găzdui această competiție de șah? Este un plan pe termen mediu sau lung? Cât costă organizarea unui astfel de concurs?
- Superbet Chess Classic Romania este deja unul dintre proiectele emblematice ale Fundației Superbet. Ne-am propus să găzduim pe termen lung aceasta competiție, pe care am organizat-o prima dată în 2019 în parteneriat cu Federația Română de Șah. Este cea mai mare competiție de șah din lume, ținând cont de anvergura celor zece jucători aliniați la start și care parcurg cele cinci etape ale circuitului. Un turneu internațional de șah de această anvergură oferă numeroase avantaje reputaționale și economice unei țări. Cu acest proiect, vrem ca România să fie cunoscută drept un centru al șahului în Europa și nu numai.
Și pentru că abordarea este pe termen lung, investim și în aducerea în România a unor șahiști de top, precum Richard Rapport sau Kirill Shevcenko, care alături de românii noștri, Bogdan Deac, Constantin Lupulescu, David Gavrilescu și altii, vor motiva și inspira cu siguranță noi generații de campioni. Dacă reușim să popularizăm șahul și să atragem cât mai mulți tineri spre acest joc al minții, dacă investim sustenabil în programe de educație în șah, dacă le aducem modele, idoli internaționali, reușim inclusiv să îmbunătățim viitoarea forță de muncă a țării. Am fost impresionată și anul acesta de numărul mare de copii și de adolescenți care au venit să îi vadă pe marii maeștri ai lumii.
Organizarea evenimentului de la București costă aproape 1 milion de euro, bani sută la sută privați. Invităm parteneri noi să colaboreze cu noi în susținerea etapei de la București a turneului, în promovarea lui. Este un win-win. Sunt mutări individiuale care capătă sens dacă ne uităm la tabloul mare - România își poate îmbunătăți imaginea cu astfel de evenimente, o imagine mai bună atrage investitori, iar asta contribuie la un mediu de business mai puternic.
- Aveți vreun parteneriat cu statul român, vreun plan public-privat de dezvoltare a șahului?
- Suntem de câțiva ani sponsorul principal al Federației Române de Șah. Din 2022, Fundația Superbet participă cu multă implicare la proiectul „Și eu! Sustin șahul românesc” inițiat de Federația Română de Șah. Acest proiect își propune să ajute jucătorii profesioniști de șah și tinerii interesați să învețe jocul. Din 2021, Fundația Superbet a colaborat cu Fundația Kasparov pentru a lansa proiectul „Predarea șahului pas cu pas”. Acest proiect, implementat de Centrul Step by Step, introduce șahul în școli prin manuale de specialitate și programe de formare a profesorilor la nivel național. În decurs de un an, s-au înregistrat progrese semnificative - 20 de școli au primit manuale specializate, table de sah și table inteligente și aproape 3.000 de elevi au beneficiat deja direct de această inițiativă. Am mai spus, investiția în șah promovează educația, dezvoltarea intelectuală și integrarea socială și culturală. Încurajăm mai multe organizații să susțină inițiative similare și să ni se alăture pentru a cultiva o pasiune pentru acest joc cu atât de multe beneficii la nivel individual și societal.
- România are o istorie bogată în șahul feminin, cu jucătoare precum Elisabeta Polihroniade sau Corina Peptan. Succesul remarcabil în 1988 al Corinei Peptan la vârsta de zece ani inspiră și azi tineri jucători de șah din întreaga lume.
- Colaborăm cu Centrul Step by Step pentru a ne asigura că atât fetele, cât și băieții au acces timpuriu la șah în școli. Credem că sunt mulți jucători tineri talentați în România care așteaptă să fie descoperiți. Susținem activ șahul feminin și prin alte proiecte, cum este parteneriatul cu cel mai puternic club de șah din România - CSU ASE, care la Superliga Naţională de Şah a câștigat locul întâi atât la masculin, cât şi la feminin. Dar impresionantă este performanța din iarna trecută a echipei feminine a CSU ASE, care a obținut medalia de argint la Cupa Cluburilor Europene de Şah, una dintre cele mai puternice competiții de șah din Europa.
- Care crezi că sunt cele mai bune metode de popularizare a șahului?
- Există mai multe abordări menite să popularizeze șahul. Organizarea de turnee de șah precum cel de la București este o astfel de abordare. O alta este introducerea șahului în școli ca activitate educațională care îmbunătățește gândirea critică, luarea deciziilor și abilitățile de rezolvare a problemelor în rândul elevilor. De asemenea, este important să atragem interes din partea mass-media și a platformelor de social media pentru a duce cât mai aproape de publicul larg aceste competiții, jucătorii. În paralel, ar fi crearea de resurse online precum tutoriale video, cursuri online și aplicații de șah care la fel pot facilita învățarea și jocul, făcând șahul accesibil tuturor. Sunt convinsă că un mix coerent al acestor abordări poate face din șah un joc popular și incluziv pentru oameni de toate vârstele și din toate mediile.
- Sunteți o femeie de afaceri, știți cât de greu este să gestionezi timpul în epoca modernă. Credeți că un sport care necesită concentrare și răbdare mai are șanse să devină popular?
- Este deja un sport popular - peste 800 de milioane de oameni din toată lumea joacă șah, potrivit statisticilor internaționale. Este adevărat că în zilele noastre mulți preferă divertismentul rapid și ușor accesibil, există totuși un public semnificativ numeric care apreciază provocarea mentală și profunzimea pe care le oferă un joc precum șahul. Ba chiar în ultimii ani, șahul a cunoscut un reviriment datorită platformelor online și a rețelelor sociale. Platforme precum Chess.com și lichess.org au milioane de utilizatori activi din întreaga lume, în timp ce rețelele sociale au facilitat urmărirea și interacțiunea cu cei mai buni jucători de șah.
În plus, șahul și-a găsit locul în cultura populară, cu filme precum „The Queen’s Gambit” și „Pawn Sacrifice”, precum și în emisiuni precum „The Big Bang Theory”. Aceste portrete mainstream au contribuit la ridicarea profilului jocului și la captarea interesului unor noi audiențe. În ciuda ritmului rapid al vieții moderne, va exista întotdeauna o cerere pentru activități care necesită concentrare, răbdare și gândire strategică. Șahul rămâne o provocare intelectuală plină de satisfacții și sunt convinsă că va trece testul timpului.
Ce este Superbet Chess Classic:
- Superbet Chess Classic România, prima din cele cinci etape ale circuitului Grand Chess Tour 2023 (etape care au loc în Europa și în Statele Unite ale Americii), a avut loc la București, în perioada 5-15 mai 2023.
- Turneul de șah, fondat de Garry Kasparov în urmă cu 15 ani, reunește anual cei mai buni jucători de şah din lume. În etapa din România au participat 10 Mari Maeștri (GM) ai șahului internațional, desemnați dintre cei mai buni jucători de șah din lume, precum și doi dintre cei mai valoroși șahiști ai României: Bogdan-Daniel Deac (locul 38 mondial), care a primit un wildcard pentru această competiție, și Richard Rapport (locul 12 mondial).
- Premiile etapei de la București au ajuns la 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit sunt de 1,4 milioane de dolari. În premieră, ediția din 2023 a avut și un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care a fost acordat primilor trei clasați la finalul întregii competiții.
Citește și alte știri despre Superbet Chess Classic:
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro