Articol de Roxana Fleşeru - Publicat miercuri, 13 februarie 2013 00:00 / Actualizat marti, 12 februarie 2013 20:13
Medalia de bronz de la etapa de la Madrid le-a adus sabrerilor şi prima poziţie în ierarhia mondială, cu patru puncte deasupra Rusiei şi cu 40 deasupra Chinei.
Povestea sabrerilor de la Londra a fost una frumoasă, cu emoţie şi argint. Rareş Dumitrescu, Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu şi Alexandru Siriteanu au reuşit să aducă o medalie la care nu foarte mulţi visau. Au fost curajoşi, calmi şi spectaculoşi. De atunci au trecut şase luni.
Rareş, Florin şi Alexandru au decis să lase sabia deoparte, să caute alte provocări, să acopere anumite goluri din viaţa lor. După o viaţă de antrenamente şi sacrificii s-au gîndit la ei. Din echipa olimpică a rămas în sală doar Tiberiu Dolniceanu, mezinul.
La 24 de ani, el a devenit liderul unei echipe care la finalul săptămînii a participat pentru prima oară într-o nouă componenţă la un concurs internaţional, cel de la Madrid.
Tibi i-a avut pe planşă alături de el pe Iulian Teodosiu (18 ani), pe Ciprian Gălăţanu (23 de ani) şi pe Alin Badea (24 de ani). Împreună au ajuns pînă la bronz şi, graţie celor 40 de puncte obţinute pentru această performanţă, s-au cocoţat pe primul loc în ierarhia mondială.
Clasamentul în scrimă nu se face pe un an calendaristic, ci pe doi ani şi contează să-ţi aperi punctele cîştigate cu un an înainte.
Echipa României are 332 de puncte datorită concursurilor din 2012 de la JO de la Londra (locul 2), Chicago (1), CE de la Legnano (2), Atena (3), Moscova (5) şi Padova (7). În 2013, echipa a adunat cele 40 de puncte de la întrecerea de la Madrid.
Următorul concurs pentru sabreri, atît la individual, cît şi pe echipe, are loc în acest week-end, la Padova.
Top 5 mondial
1. România 332 p
2. Rusia 328 p
3. China 292 p
4. Germania 288 p
5. Coreea de Sud 287 p
În urcare
Echipa feminină de spadă a fost mai tot timpul anului 2012 pe prima poziţie a clasamentului mondial. Rezultatul obţinut la Londra, locul şase, şi neparticiparea la etapa de Cupă Mondială de la Doha din cauza lipsei banilor le-au dus pînă pe locul al patrulea.
Din echipa campioană mondială în 2010 şi 2011 a rămas doar Ana Maria Brînză, restul alegînd să facă o pauză. Aşa că Ana alături de Maria Udrea, Amalia Tătăran şi Simona Deac a pornit la un nou drum.
Primul concurs le-a adus şi lor bronzul, dar şi o urcare în clasament, de pe patru pe trei, cu un total de 286 de puncte, în spatele Chinei (388 p) şi Rusiei (340 p).