Articol de Luminița Paul, Andrei Furnigă (video) - Publicat miercuri, 20 decembrie 2023 19:37 / Actualizat miercuri, 20 decembrie 2023 20:42
În anul olimpic 2024, cu 61 de sportivi calificați deocamdată la Paris și alții angrenați în calificări, bugetul sportului românesc este „foarte, foarte mic”, spune președinta ANS, Elisabeta Lipă
Anul viitor este unul foarte important pentru sportul românesc, concentrat pe cea mai mare competiție polisportivă a Planetei, Jocurile Olimpice.
Deocamdată, 61 de sportivi români sunt calificați pentru ediția de la Paris, 44 de la canotaj, 17 din alte discipline, însă mai sunt destule întreceri, turnee la care se distribuie bilete.
Cum stă însă sportul în ce privește partea financiară în 2024? Cum se conturează bugetul?
1,2 miliarde solicitate, 571 milioane primite
„Am cerut un miliard două sute de milioane, am primit 571 de milioane, de lei, bineînțeles, ar fi fost frumos să primim în euro, împreună cu bugetul Comitetului Olimpic și Sportiv Român”, a declarat președinta ANS, Elisabeta Lipă, la Gala CSA Steaua de marți.
„Este un buget foarte, foarte mic. Dacă mă raportez la subordonate, unde vorbim de sportivii pe care avem obligația să-i susținem, să-i creștem, pentru că ei ne vor reprezenta în 2028-2032, vă spun așa: pentru subordonatele noastre, și nu sunt puține, am cerut 650 de milioane și am primit 252 de milioane”, a adăugat ea.
„Dar, dar, există și un dar. Am avut o discuție cu premierul României și m-a asigurat că atunci când vom avea nevoie, cu siguranță că va ajuta agenția, ca agenția mai departe să ajute federațiile”, a explicat cvintupla campioană olimpică, îndulcind un pic astfel pastila amară.
Un aspect care încurcă într-o anume măsură lucrurile îl reprezintă anul fiscal atipic. „Pregătirea începe după un Campionat Mondial care se termină ori în septembrie, ori în octombrie, și din ianuarie aștepți buget, aștepți să vezi ce faci”, spune Lipă.
Ea accentuează faptul că federațiile angrenate în calificări pentru Jocurile Olimpice și cele care au rezolvat deja această ecuație vor fi în prim-plan.
Să scăpăm de locul 46 în clasamentul pe medalii
„După ce se votează bugetul, cele mai importante federații care sunt în pregătire, cu sportivii care sunt în buza calificărilor, care au nevoie de finanțare, acele federații vor fi finanțate. Practic nu le va lipsi absolut nimic.
Voi face echipă și cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român și atunci vom găsi soluțiile cele mai bune ca să ne prezentăm cât mai onorabil la aceste Jocuri Olimpice”.
Precedentele două ediții ale JO au dus la un minim istoric în evoluția României, atât în ce privește numărul de medalii, cât și poziția ocupată în clasamentul națiunilor.
46a fost locul ocupat de România în ierarhia pe medalii la Tokyo și 47 la Rio de Janeiro
De fiecare dată, la Rio de Janeiro 2016 și Tokyo 2020, s-au cucerit patru medalii în total, bilanț pe care nu-l mai întâlniserăm din 1952, de la Helsinki.
Elisabeta Lipă: „Nu e normal să nu avem o echipă de jocuri”
„Eu nu mai vreau să aud de acest loc. Din nefericire, astăzi, când vorbim, avem 61 de sportivi calificați.
Nu avem nicio echipă de jocuri, ceea ce este trist pentru noi, cei care iubim sportul. Nu este normal să primești buget, să organizezi evenimente, să ai sportivi și să nu faci tot ceea ce este posibil omenește ca măcar să se califice această echipă”, a indicat Lipă.
Da, calificările sunt foarte greu de obținut peste tot, nu numai în sporturile de echipă, dar nu este normal să nu avem handbal, nu este normal să nu avem polo.
– Elisabeta Lipă, președinte ANS
„Delegația nu va fi una foarte numeroasă, dar eu îmi doresc să compensăm prin valoare și pentru asta trebuie să strângem rândurile și să finanțăm acolo unde sportivii demonstrează că sunt foarte aproape de podium”, a încheiat ea.