SPORTURI  »  ALTELE  »  ÎNOT

VIDEO Camelia Potec, președinta FRNPM, a tras concluziile după Campionatele Naționale: „Ne-am fi dorit un timp de Jocurile Olimpice” » Ce pregătește pentru CE

Camelia Potec  FOTO Raed Krishan
Camelia Potec FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat marti, 23 aprilie 2024 15:30 / Actualizat marti, 23 aprilie 2024 15:31

Camelia Potec a urmărit cu atenție întrecerea de la Otopeni și a indicat ce a mers bine și ce nu. Președinta FRNPM a evaluat și evoluția celor doi înotători calificați la Paris.

Campionatele Naționale de la Otopeni s-au încheiat duminică, iar președinta FRNPM a vorbit despre ce s-a întâmplat în cele cinci zile de concurs, dar și despre ce urmează.

VIDEO. Concluziile Cameliei Potec, după Campionatele Naționale de natație

„Ca la orice campionat, avem lucruri bune, lucruri din care, bineînțeles, învățăm, dar și rezultate care ne surprind. Ne-am fi dorit să avem un timp bun pentru Jocurile Olimpice. La 200 spate feminin se pare că nu a fost momentul, dar asta nu înseamnă că s-a terminat perioada de calificare. Mai există niște competiții până la Jocurile Olimpice și sper să mai avem cel puțin doi sportivi calificați", a spus Camelia Potec.

Denis Popescu, la 100 m spate, a fost cel mai aproape de calificare, 53,97, el coborând sub baremul B (54,01) pentru JO de la Paris, baremul A în această probă fiind 53,74. Aissia Prisecariu la 200 m spate a realizat timpul de 2:11,89, în timp ce baremul A este 2:10,39, iar baremul B 2:11,04.

Camelia Potec: „David a arătat bine. Vlad mai puțin în formă”

Cum i s-a părut evoluția celor doi sportivi care sunt deja calificați la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici și Vlad Stancu?

„David a arătat foarte bine și în apă, și pe uscat, este motivat. Este David la care ne așteptam conform planului, conform pregătirii, conform a ceea ce a spus că așteaptă de la acest campionat", a răspuns Potec.

David Popovici s-a impus în patru probe, 50, 100, 200 și 400 de metri, stabilind cei mai buni timpi ai săi în acest an.

Vlad Stancu și David Popovici în proba de 400 metri liber FOTO Roxana Fleșeru
Vlad Stancu și David Popovici  în proba de 400 metri liber FOTO Roxana Fleșeru
Vlad Stancu și David Popovici în proba de 400 metri liberFOTO Roxana Fleșeru
Startul în proba de 400 m liber FOTO Roxana Fleșeru
Startul în proba de 400 m liber FOTO Roxana Fleșeru
+16 FOTO

„Vlad a fost mai puțin în formă. Rămâne să vedem și noi, în discuțiile pe care o să le avem cu doamna antrenoare Iulia Becheru, ce urmează pentru el, pentru că nu este calificat la Europenele de seniori, iar dacă nu-și face baremul nu va merge", a subliniat ea. Vlad s-a impus la 800 și 1.500 m liber, dar timpii au fost departe de ce reușea el în trecut.

„Importantă este sănătatea fizică și psihică”

E presiunea prea mare pe umerii lui David Popovici?

„El, așa cum am spus, are potențial. Ne dorim cu toții o medalie pentru România, pentru înotul românesc și, în primul rând, pentru David. Pentru că acesta este progresul. Dacă la ultima ediție a fost pe locul patru, automat să te gândești să urci la următoarea ediție după 3 ani de muncă. Importantă este sănătatea, atât fizică, cât și din punctul de vedere al psihicului", a spus președinta Federației.

Apoi a continuat: „Cu ce rămâne după această experiență de la Paris, cu siguranță că David va înota și până în 2028. Așa că important este să câștige experiență, să încerce să ajungă cât mai sus, iar această presiune mie mi se pare normală, chiar dacă lui i se pare puțin anormal. Mie mi se pare normală, pentru că este sportivul care a fost cel mai rapid din lume la 100m și este sportivul care este dublu campion mondial, dublu campion european, atât la juniori, cât și la seniori, și e normal ca lumea să aștepte să mai câștige măcar o medalie de aur sau măcar o medalie la competiția majoră din acest an".

Nu contează trecutul

Camelia Potec a vorbit și despre concurența pe care o are David Popovici în proba de 100 de metri, campioni olimpici, mondiali și deținătorul recordului mondial.

„Contează mai puțin acest lucru. E clar că recordul lui David a fost depășit. Acum avem alt sportiv sau cel mai bun sportiv din lume la momentul acesta nu mai este David, dar la Jocuri este complet diferit. La Jocuri poți veni din postura de campion mondial, de recordman mondial și să nu urci pe podium. Se poate întâmpla orice, acolo contează mai puțin recordul mondial, contează mai puțin că ai fost campion mondial în februarie".

„Acolo contează medalia și toată lumea se luptă pentru un loc pe podium sau pentru a câștiga o medalie. Medalia olimpică este mai importantă decât timpul, decât recordul, decât, știu și eu, că ești favorit sau nu. E clar că poate câștiga oricine, acum contează cine este mai bine psihic. Proba de 100 este o probă foarte rapidă, nu prea ai timp și loc să-ți urmărești adversarii.

E o chestie de tactică, e o chestie de formă de moment, e o chestie de ambiție, de un psihic foarte, foarte puternic, așa că se poate întâmpla orice. Important e ca el să fie în finală atât la 100, cât și la 200, iar acolo se poate întâmpla orice. Și eu sunt una dintre persoanele care pot confirma acest lucru", a spus Potec, făcând referire la propria experiență de la Atena, când s-a impus la 100 m liber.

Potec a mai subliniat: „Important e ca David să ajungă cu bine acolo, să fie în formă și să reușească să se detașeze un pic de toată această presiune, de toate aceste momente, de toate aceste lucruri din afară și să se concentreze pe ce are de făcut, pe ce o să se întâmple acolo. Rămâne să vedem cu toții. Noi suntem o echipă, cu toții suntem aici, să-l sprijinim dacă are nevoie. Nu știu, facem orice și îl ajutăm și inclusiv după aceste Jocuri Olimpice, pentru că, la urma urmei, eu am încredere că David o să fie în delegație și în 2028".

Camelia Potec: „David a ales un cămin de trei stele”

Cum privește Camelia Potec doleanțele lui David legate de Jocurile Olimpice?

Mie mi s-au părut normale, în primul rând să stea mai aproape de bazin. Eu am fost alături de echipa lui David la Paris să vedem locurile de cazare. Pot să spun că am văzut și hotel de cinci stele chiar în fața bazinului, la care prețul putea să fie undeva la peste 1.000 și ceva de euro pe noapte! Dar David a ales un fel de cămin de trei stele, la o distanță acceptabilă, nu peste drum de bazin, pentru că și acolo era un pic de agitație în zonă. Nimic normal din punctul meu de vedere
- Camelia Potec

Își dorește o ștafetă la CE de la Belgrad

Camelia Potec a spus că își dorește ca la Campionatele Europene de la Belgrad, din 17-23 iunie, România să înscrie și o ștafetă în proba de 4x100 m liber.

„Trebuie să vedem exact numărul total al sportivilor, trebuie să vedem bugetul, dar ne dorim o ștafetă, avem sportivi care au înotat foarte bine aici, chiar cinci. Tot ce înseamnă loturi pentru Campionatele Europene de seniori și juniori îi vom anunța în această săptămână", a spus președinta FRNPM.

Citește și alte știri din sportul românesc:

Ultima șansă pentru Jocurile Olimpice! » 6 sportivi „tricolori” speră să evite o contraperformanță care datează din 1928
SCRIMĂ
Ultima șansă pentru Jocurile Olimpice! » 6 sportivi „tricolori” speră să evite o contraperformanță care datează din 1928
Dinamo luptă pentru Final 4 » Azi e primul meci cu Skjern pentru semifinalele EHF European League!
EHF European League
Dinamo luptă pentru Final 4 » Azi e primul meci cu Skjern pentru semifinalele EHF European League!
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (3)
monika.
monika.  •  24 Aprilie 2024, 17:40
Postat de MaxiP pe 24 Aprilie 2024, 16:03

Nu cred ca sunt chiar asa diferent avand in vedere lipsa completa de concurenta pe care a avut-o si considerand ca orice sportiv cu pretentii nu isi arata potentialul maxim la astfel de competitii. Tinand cont de aceste lucruri, timpii lui David sunt extrem de optimisti, timpi de top 5 la un Campionat Mondial dupa ultimele rezultate obtinuti intr-o competitie fara nicio concurenta. Pentru ca nu putem compara timpul de la Nationale cu cei de la Mondiale, e clar ca ne asteptam sa scoata mult mai bine la o competitie majora. Legat de Diana Mocanu, nu cred ca plina glorie a facut-o sa se retraga, din ce stiu eu nu-i mai dadea o satisfactie extraordinara ceea ce facea. Adica ce sa spunem, mai bine venea David la final de 2022 si se retragea din activitate ca a demonstrat ce era de demonstrat si a facut istorie pentru inotul masculin national? Aici fiecare face ce simte, nu e cu nimic mai admirabila Diana Mocanu care a facut istorie la JO in 2000 si apoi s-a retras, fata de Camelia Potec care a facut istorie in 2004 la JO si a continuat sa concureze inca multi ani, chiar si cu o participare fara pretentii, de bun ramas, in 2012. Mi se pare admirabil si cand un sportiv de talie, obisnuit cu gloria, sa participe din placere asumandu-si niste rezultate necaracteristice carierei sale, asumarea infrangerilor nu sunt o rusine. Sunt o dovada de dedicatie.

Diana este admirabila ca sportiva, 2 medalii de aur la JO, etc ( rezultate unice in natatia rom.), dar si ca persoana, plina de modestie. Nu cred ca a fost inteleasa/ajutata, cand a avut nevoie, antrenamente f. grele, alte competitii, lipsa de respect…David a avut rezultate fantastice , dar ulterior s-a intamplat ceva. Pt orice inotator, diferente de 1-2 sec fata de timpii sai cei mai buni, nu sunt chiar incurajatoare. Cred ca avea dreptul la cea mai buna echipa posibila, bazinul cat mai aproape de scoala, casa… (O reteta castigatoare la un moment nu este garantat permanenta.) Ii dorim succes!

MaxiP
MaxiP  •  24 Aprilie 2024, 16:03
Postat de monika. pe 23 Aprilie 2024, 23:36

Prea multe povesti. Oricine se uita la timpi, vede ca sunt diferente, comparativ cu cei din 2022. Ne putem astepta la minuni? Poate. Dar, cat de importanta este echipa… Cand Diana Mocanu a ajuns dubla campioana olimpica, nu a inteles-o/ sustinut-o nimeni, dimpotriva, a fost trimisa la alte concursuri… S-a retras insa repede, in plina glorie, admirabila persoana!

Nu cred ca sunt chiar asa diferent avand in vedere lipsa completa de concurenta pe care a avut-o si considerand ca orice sportiv cu pretentii nu isi arata potentialul maxim la astfel de competitii. Tinand cont de aceste lucruri, timpii lui David sunt extrem de optimisti, timpi de top 5 la un Campionat Mondial dupa ultimele rezultate obtinuti intr-o competitie fara nicio concurenta. Pentru ca nu putem compara timpul de la Nationale cu cei de la Mondiale, e clar ca ne asteptam sa scoata mult mai bine la o competitie majora. Legat de Diana Mocanu, nu cred ca plina glorie a facut-o sa se retraga, din ce stiu eu nu-i mai dadea o satisfactie extraordinara ceea ce facea. Adica ce sa spunem, mai bine venea David la final de 2022 si se retragea din activitate ca a demonstrat ce era de demonstrat si a facut istorie pentru inotul masculin national? Aici fiecare face ce simte, nu e cu nimic mai admirabila Diana Mocanu care a facut istorie la JO in 2000 si apoi s-a retras, fata de Camelia Potec care a facut istorie in 2004 la JO si a continuat sa concureze inca multi ani, chiar si cu o participare fara pretentii, de bun ramas, in 2012. Mi se pare admirabil si cand un sportiv de talie, obisnuit cu gloria, sa participe din placere asumandu-si niste rezultate necaracteristice carierei sale, asumarea infrangerilor nu sunt o rusine. Sunt o dovada de dedicatie.

monika.
monika.  •  23 Aprilie 2024, 23:36

Prea multe povesti. Oricine se uita la timpi, vede ca sunt diferente, comparativ cu cei din 2022. Ne putem astepta la minuni? Poate. Dar, cat de importanta este echipa… Cand Diana Mocanu a ajuns dubla campioana olimpica, nu a inteles-o/ sustinut-o nimeni, dimpotriva, a fost trimisa la alte concursuri… S-a retras insa repede, in plina glorie, admirabila persoana!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează