Articol de Roxana Fleşeru, Raed Krishan (video) - Publicat miercuri, 16 august 2023 20:38 / Actualizat miercuri, 16 august 2023 21:04
Cătălin Chirilă e pe ultima sută cu pregătirile pentru Campionatele Mondiale de la Duisburg, 23-27 august. Canoistul în vârstă de 25 de ani este deținătorul titlului în proba de canoe simplu 1.000 de metri și are ca principal obiectiv păstrarea lui.
- Campionatele Mondiale se vor vedea online pe antenaplay.ro
Sportivii români au cucerit anul trecut șapte titluri mondiale, iar unul dintre ele a venit de pe apă grație cursei magistrale făcute de Cătălin Chirilă în proba de canoe simplu 1.000 de metri la Halifax, în Canada. Un an mai târziu, canoistul se află din nou în fața provocării unei astfel de competiții, de data aceasta mai aproape de casă și având alt statut. Dacă atunci, când se afla la prima ediție de Campionate Mondiale în canoea de simplu, a fost surpriza, acum, la Duisburg, toți ochii vor fi pe el.
„Principalul obiectiv pentru mine este să-mi apăr titlul mondial. Voi lupta cu toate armele să rămân pe prima poziție, pentru că gustul succesului este foarte plăcut, foarte dulce, așa că nu am de gând să renunț foarte ușor", spune cu o voce egală și hotărâtă Cătălin.
Anul trecut am fost o surpriză pentru adversari. Noi, sportivii de mare performanță, avem oarecum acea gândire că este greu să mai apară cineva. Sincer, eu așa o gândesc. Cred că de asta am generalizat și am spus că noi, sportivii de mare performanță, pentru că mă gândesc că la nivelul seniorilor deja ne cunoaștem adversarii și schimbul de generații se produce o dată la opt ani, cam la două ediții de Jocuri Olimpice. A fost șansa mea să mă remarc, să-i iau prin surprindere.
Cătălin Chirilă
Antrenamente cu „frâna de mână trasă"
E 08:00 dimineața și în baza "Nicolae Navasart" din Izvorani e liniște. Câțiva nori dramatizează un pic peisajul verde de lângă lacul Snagov. E ultima săptămână petrecută acasă de Cătălin Chirilă înainte de competiția din Germania. „Antrenamentele de dinaintea competiției sunt mult mai relaxate, mult mai ușoare decât cele de cu, să zicem, două săptămâni în urmă. Așa e programul pe care îl face antrenorul ca să ne aducă la o formă sportivă foarte bună pentru competiție. Practic asta e tactica, să te antrenezi foarte tare o perioadă, majoritatea timpului din an, și cu o săptămână înainte de concurs să reduci.
Noi spunem că «tragem frâna de mână» și încercăm să ne antrenăm la viteze mai mici, să ne rezervăm cumva pentru a fi în acea formă la competiție. Abia așteptam această săptămână, când avem reducere de 75-50%", explică el. Antrenorul Florin Popescu, multiplu medaliat olimpic și mondial, doar ce ajunsese și el în bază. Abia după o oră și patruzeci de minute începea antrenamentul cu "frână de mână trasă", mai întâi încălzirea și apoi ieșitul pe apă.
Emoțiile care vin pentru Cătălin Chirilă
În afară de antrenament, în această perioadă Cătălin are și alte preocupări. „În ultimele zile m-am uitat cam des la curse și cred că acest lucru alimentează foarte mult emoțiile pentru competiție. Sunt sigur că asta se întâmplă mereu. Să fiu sincer, când văd acum imagini cu pista de la Duisburg, o pistă unde încă nu am concurat, mă apucă emoțiile pur și simplu.
Nu mi-e greu să recunosc acest lucru. Și când privesc la cursele de anul trecut încerc să îmi găsesc doar motivația din ele, să scap de emoții, chiar dacă involuntar ele sunt acolo", spune el fără a fi distras de cățelușa pe care a salvat-o după ce stăpânii ei au abandonat-o în baza de la Izvorani.
Cei nouă pui ai ei i-au dat trezirea lui Cătălin, cel pe care sar de câte ori îl văd și-l urmăresc când pleacă în canoe pe apă. Ar avea să le găsească un cămin fiecăruia, dar deocamdată el este cel care le oferă tot ce au nevoie.
Revenind la filmulețele pe care le urmărește în această săptămână, ce caută să retrăiască sau să reanalizeze? „Îmi privesc adversarii, îi analizez pe fiecare în parte, așa cum au vâslit, cum s-au implicat in cursă. Mă uit și la mine, identificând care au fost punctele mele forte", explică el în timp ce pe lac, în spatele său, trec câteva bărci de canotaj aflate la antrenamentul de dimineață.
Cătălin continuă: „Foarte multă lume privește doar cursele de finală, vezi cine câștigă medalii. Eu acolo deja știu cam cine ce a făcut. Este foarte important ce au făcut acei adversari până în finală. În cursele de serii, semifinale, îi studiez, caut punctele lor slabe și încerc să profit de ele la următoare competiție".
Cătălin Chirilă: „Nu sunt o mașinărie de luptă"
Proba care îi place cel mai mult este cea de 1.000 de metri, care este și în programul Jocurilor Olimpice de la Paris și în care este campion mondial. Înr-o cursă atât de lungă, are timp să se gândească la ceva? „Am trăit de-a lungul timpului mai multe curse pe această distanță. Am vâslit în moduri diferite, începând de la proba de dublu până la proba de simplu, însă în ultima perioadă conștientizez, cred că se datorează antrenamentelor grele, că mă simt foarte relaxat. Pur și simplu am timp să mă gândesc la ce am de făcut, să încerc să-mi pregătesc finișul.
Nu vine totul automatizat, nu sunt o mașinărie de luptă, se apasă pe un buton și-am ajuns la finiș fără să conștientizez foarte multe. Mi-am dat seama anul trecut, la Campionatele Mondiale, că am avut timp inclusiv să număr balizele. Eram conștient când sunt la 100 m, când sunt la 200 m. Asta se datorează antrenamentului puternic, pregătirii foarte bune", spune cu o încredere molipsitoare Cătălin Chirilă.
Iar următoarea întrebare vine cumva natural pentru că am ajuns din nou la Halifax. A sesizat vreo schimbare la el în acest an care a trecut? „Nu cred! Doar că am prins mai multă experiență ca sportiv și automat e un plus pentru mine. Pe lângă această experiență acumulată, aș putea spune că a crescut și încrederea. Eu sunt un tip care are nevoie de confirmări imediate. Inclusiv acum, înainte de competiție, am avut nevoie de confirmare. I-am cerut domnului antrenor să tragem o pistă de control. Am văzut la ce potențial, la ce valoare m-am ridicat și aș putea trage concluziile că viteza cu care merg acum este mult mai mare decât cea de anul trecut, așa că abia aștept să concurez, abia aștept să pun în valoare tot ce am făcut până acum la antrenament", spune Cătălin, iar nerăbdarea i se vede și în ochi.
La Duisburg, el va concura într-o canoe nouă, pe care a testat-o doar la antrenamente. "E același model cu cea în care sunt campion mondial. Nici n-am de gând să o schimb foarte curând, doar dacă iese din producție. Este o barcă cu un design diferit. Va fi ceva mai prezentabilă. Eu aștept să o pun pe apă la Duisburg să vedem cum va străluci. Sper să strălucească pe acea apă cât mai tare", spune el zâmbind.
Delegația României va pleca spre Duisburg pe 20 august, iar Cătălin Chirila va concura începând de miercuri până sâmbătă. El va intra în competiție și pe distanța de 500 de metri, unde este vicecampion mondial.
Programul CM este mult mai lejer decât ceea ce fac eu zilnic la antrenamente. Mă bazez să mă antrenez foarte puternic aici în țară, pentru ca în momentul în care ajung la competiție, în cursă să mi se pară floare la ureche, să fie o joacă- Cătălin Chirilă
2 medalii mondialeare în palmares Cătălin Chirilă, un aur în proba de canoe simplu 1.000 de metri și un argint pe distanța de 500 m
4 medalii europeneare în palmares Cătălin Chirilă, una de aur, una de argint și două de bronz
Cătălin Chirilă: „În cursă este singurul moment în care nu am emoții"
INTERVIU. Cătălin Chirilă a vorbit despre ce simte când se apropie o competiție atât de importantă cum este cea de la Duisburg
- Cătălin, această ediție de Campionate Mondiale are dublă miză pentru că se dau și biletele pentru Paris, pe care le vor obține primii cinci clasați, se simte mai multă presiune?
- Este o oarecare presiune, este, bineînțeles, pentru mine. Sunt singurul sportiv la ora actuală din Federația Română de Kaiac-Canoe cotat cu șanse reale să mă calific. Bineînțeles, și colegii mei se luptă pentru o calificare, dar de la mine, pentru că deja sunt campionul mondial, pretențiile sunt mai mari și din partea mea, și din partea staff-ului tehnic. Această presiune se formează de la antrenament la antrenament, ea crește emoțiile odată cu apropierea competiției, și starea de nervozitate.
- Dispar vreodată aceste emoții?
- Da, aș putea spune că în cursă este singurul moment în care n-am emoții. Eu sunt un tip destul de sensibil. De multe ori am emoții chiar și înainte de antrenamentele mai dificile. Probabil din cauza faptului că sunt perfecționist. Încerc să găsesc idealul în tot ce fac și din dorința de a face perfect tot ce mă înconjoară eu am emoții.
Îmi place starea pe care mi-am creat-o. Nu știu dacă este neapărat bine, dar eu mă simt destul de confortabil în a căuta perfecțiunea. Cred că asta e cheia succesului, în cazul meu cu siguranță. Nu este poate recomandat pentru absolut toți sportivii, dar eu mă simt foarte bine și cred că reușesc să ajung la un nivel mare ca performanțe, atât în antrenament, cât și în competiție datorită acestui detaliu.
- Cum e pista de la Duisburg?
- Chiar vorbeam cu domnul antrenor și îmi povestea că vântul poate fi din față sau din spate, pentru că pe partea stângă sunt tribunele și până în tribune e pădure, iar pe partea dreaptă, până la finiș, este pădure, care protejează foarte bine pista. Vântul automat devine canalizat, fiind în linie dreaptă, tot ce poate fi mai rău este să fie vânt de spate sau de față.
- Fiind un sport care se desfășoară afară, te uiți la condițiile meteo înaintea unui concurs important?
- Nu studiez foarte amănunțit vremea chiar atunci, în acele zile, însă încerc să-mi dau seama cum este construită pista fiindcă este foarte important, tactica se poate schimba în funcție de pistă. Spre exemplu, foarte multe piste pe ultimii 200 m sunt betonate, au beton pe lateral și automat se formează valuri.
Un detaliu foarte important care influențează este lipsa unui canal adiacent, canalul pe unde merg sportivii la start, în cazul nostru, aici, la Duisburg, am înțeles că mai nou au construit unul, așa că este în avantajul nostru. Aș putea spune că am participat pe astfel de piste, chiar dacă am spus mai devreme că este un dezavantaj, mi-am făcut treaba destul de bine pentru că sunt nouă culoare, suntem nouă sportivi și concurăm cu toții în aceleași condiții.
„Sunt o mașină hibrid"
- Înaintea unei competiții, folosești tehnica vizualizării, te gândești la toate scenariile?
- Să fiu sincer, nu iau în considerare toate scenariile, mai degrabă când vizualizez, și mi s-a întâmplat de multe ori să vizualizez finișul, momentul de bucurie de după cursă, nu știu, poate este ciudat pentru un sportiv să vadă doar partea plină a paharului. Eu până acum doar prin asta am trecut și a fost de bun augur pentru mine. Am vizualizat cum va trebui să mă bucur, nu neapărat ce va trebui să fac în cursă.
- A început să-ți placă mai mult viteza, și aici mă gândesc la proba pe distanța de 500 de metri?
- Sigur, începând de la mașini până la bărci cu motor și la canoea mea. Îmi place foarte mult viteza, îmi place să dezvolt viteză cu consum foarte mic, îmi place să fie o mașină hibrid, cum se spune, și am perfecționat oarecum și proba de 500.
Mai am mici probleme la start, asta din cauza faptului că nu avem un blocstart aici, pe Snagov, nici nu ne permitem să ținem vreun blocstart, la câte șalupe sunt, și chiar dacă ne-am permite să-l achiziționăm, cu siguranță ar fi distrus. Dar eu mă ghidez după o vorbă care spune că pentru start niciun sportiv nu primește medalie, așa că am timp să recuperez în fața adversarilor și mai apoi să-i întrec până la finiș.
Cum arată o zi intensă de pregătire
Cătălin Chirilă a povestit cum arată o zi din programul său. „Ziua începe la 6:20, când mă trezesc, obișnuiesc să intru în sala de forță, să fac puțină mobilitate. Urmează micul dejun și, după aproximativ două ore, pe la 9:30, începe prima sesiune de antrenament, cea principală, care durează cam două ore plus completările pe care le avem pe bicicletă sau alergare, în funcție de tema pe care o primim de la domnul antrenor.
Apoi pauza de prânz, partea cea mai frumoasă a cantonamentului. Pe urmă, la 15:30, începe o altă sesiune în sala de forță, pentru că este nevoie de o condiție fizică foarte bună în sportul nostru, trebuie să fim extrem de puternici, ne antrenăm și acolo foarte mult, avem 1 oră de forță la intensitate foarte, foarte ridicată. Pe urmă încheiem antrenamentul de forță cu o completare pe apă vâslind. Într-un regim ușor, pentru a spăla, între ghilimele, acidul lactic pe care îl acumulăm de-a lungul antrenamentului", a explicat el
Cea mai grea zi din săptămână
Cum a reușit Cătălin Chirilă să o ia de la capăt după ce în 2022 a venit cu câte două medalii de la competițiile majore, Mondiale și Europene. „Sincer să fiu, mi-a fost greu de fiecare dată, în fiecare an îmi este greu să reîncep. Și nu gândul rezultatelor pozitive încearcă să mă oprească, ci greul prin care trec la competiție. Mereu îmi aduc aminte cât de greu îmi este după fiecare cursă, cât de greu îmi este la antrenament aici. Ziua de miercuri pentru mine este criminală. Avem repetări de câte 250 și 200 m, câte șase repetări, dacă te implici așa cum trebuie la antrenament, ca sportiv, după a doua îți dorești să pleci, nu doar în cameră, acasă, de tot", explică Chirilă.
„Mi-ar fi plăcut să nu mă mai opresc niciodată din vâslit"
Ca sportiv de performanță trebuie să-ți depășești limitele de multe ori, iar limitele durerii sunt diferite. În canoe, când se simte cea mai mare durere? „Imediat după cursă. Când te relaxezi, atunci începe durerea în adevăratul sens al cuvântului. De multe ori glumeam și spuneam că mi-ar fi plăcut să nu mă mai opresc niciodată, să vâslesc încontinuu, să am capacitatea de a vâsli permanent.
Știu cât e de greu, sunt conștient chiar atunci, în cursă, cât de greu va îmi va fi, știu ce urmează după ce arunc barca și totul se încheie. Dar e o durere plăcută. Este durerea la care îmi doresc să ajung pentru că știu că dacă ajung acolo și mă va durea așa cum cunosc eu că trebuie să doară, este bine".
Cămăși croite special
Ca orice canoist, Cătălin Chirilă trebuie să-și facă anumite haine pe comandă. Pentru că partea dreaptă a corpului este mai dezvoltată de cât stânga din cauza efortului. „Când sunt nevoit să port un costum sau o cămașă, trebuie să-l croiesc după ce am format în atâția ani. Avem probleme și cu umerii, sunt destul de lați și atunci e atipic. E un sport care te transformă ca om".
Gramul de încredere de la Tokyo
Cătălin Chirilă are deja o participare la Jocurile Olimpice, la Tokyo 2020. El a ocupat locul cinci în proba de canoe dublu 1.000 de metri alături de Victor Mihalachi și locul 11 în proba de canoe simplu pe aceeași distanță. A fost prima sa experiență la nivel înalt singur în canoe.
„Mi-am dat seama că am potențial. Nu aș putea spune că am acumulat prea multă încredere acolo, pentru că nu a fost o poziție foarte, foarte bună pentru mine să fiu pe locul trei în finala B. Nu este foarte plăcut, să fiu sincer. Mi-ar fi plăcut să fiu în finala A, poate chiar și pe ultima poziție, dar ar fi fost un plus foarte mare pentru mine. Am încercat să extrag detaliile pe care multă lume nu le-a văzut. Am tras concluzia că potențialul meu este sus și pot să pornesc pe drumul de simplist cu un gram de încredere", a spus canoistul.