Articol de Roxana Fleşeru - Publicat joi, 23 iulie 2020 16:23 / Actualizat joi, 23 iulie 2020 16:53
Elisabeta Lipă, 55 de ani, cvintuplă campioană olimpică, este prima care și-a lăsat amprentele pe „Aleea Mâinile de Aur” de la Snagov, într-un proiect menit să lege trecutul de prezentul canotajului românesc
Cea mai bună canotoare a secolului XX a trecut azi prin emoții asemănătoare cu cele pe care le avea atunci când urca pe podium. Într-o ceremonie restrânsă, pentru că așa impune realitatea de acum, Elisabeta Lipă și-a lăsat amprentele în ciment pe „Aleea Mâinile de Aur".
„Ne-am gândit ca această bază, Complexul Naţional Sportiv Snagov, să aibă amprenta generaţiilor trecute şi să facem o punte de legătură cu generaţia actuală. Sportivii când se relaxează, seara sau ziua, când trec pe aceste alei inevitabil vor vedea şi performanţele celor dinaintea lor. Într-un fel acestea îi şi obligă să ducă mai departe rezultatele lor", a spus Lipă, care acum este președintele Federației Române de Canotaj.
„Nu puteam să reuşesc de una singură”
De ce tocmai mâinile? Pentru că ele sunt cele care suferă cele mai multe răni de-a lungul carierei canotorilor. În 24 de ani de activitate, Elisabeta Lipă a participat la șase ediții ale Jocurilor Olimpice, cucerind opt distincții, dintre care cinci au fost de aur.
„Sunt copleşită de emoţii văzând acum toate medaliile câştigate de mine la Jocurile Olimpice, nu e simplu şi nici uşor. Eu mereu am spus că un sportiv nu este încununat până nu ajunge cel puţin o dată la Jocurile Olimpice. Rezultatele mele au venit cu sacrificii şi determinare. Însă nu puteam să reuşesc de una singură, chiar şi atunci când am câştigat la simplu, pentru că rezultatele le-am obţinut în echipă", a completat Lipă.
La evenimentul de ieri au participat Mihai Covaliu, președintele COSR, Ionuț Stroe, ministrul tineretului și sportului, Raluca Turcan, vicepremier, și Hitoshi Noda, ambasadorul Japoniei. De asemenea, au fost prezenți toţi membrii lotului olimpic de canotaj, precum şi foşti mari campioni ai României, care au ținut să fie alături de Elisabeta Lipă în acest moment special.
5 medalii de aur olimpicea cucerit Elisabeta Lipă în carieră, prima în 1984 la Los Angeles și ultima în 2004 la Atena
De ce nu și la Izvorani?
Mihai Covaliu, președintele COSR, a spus că ideea de a face o alee a medaliaților ar putea fi împrumutată și de organismul pe care-l conduce și aplicată la Izvorani. „Sunt convins că vor urma alţii care să îşi lase amprenta pe această alee. Poate va fi una şi la Izvorani, pentru că ideile bune le putem împrumuta. Avem foarte mulţi campioni olimpici şi mă bucur că facem un astfel de eveniment pentru a imortaliza performanţele lor", a spus el.
„Mi-ar fi plăcut ca azi să fim în Japonia, dar timpul a lucrat în favoarea noastră şi consider că am câştigat un an în care să ne pregătim mai bine", a declarat Covaliu, referindu-se la faptul că pe 24 iulie ar fi trebuit să înceapă JO de la Tokyo, amânate pentru 2021.
Citește mai multe știri din sport:
Sponsor nou la JO » Se vor putea ține Jocurile în siguranță? Oamenii sunt reținuți
Speranțe „tricolore” » Sportivii olimpici încep, cu pași mici, să reintre în normal