SPORTURI  »  ALTELE  »  RENTE

EXCLUSIV Fostul campion de box Dorel Simion se alătură protestului general în legătură cu plafonarea rentelor viagere: „Nu vă mai bateți joc de cei care au făcut istorie!”

Dorel Simion îi antrenează pe Florin Ioniță, campion european de tineret, boxer de 2,04 metri înălțime, și Arun Tudoroiu, vicecampion european de tineret
Dorel Simion îi antrenează pe Florin Ioniță, campion european de tineret, boxer de 2,04 metri înălțime, și Arun Tudoroiu, vicecampion european de tineret

Articol de - Publicat miercuri, 02 octombrie 2024, 13:43 / Actualizat miercuri, 02 octombrie 2024 14:11

Tornada campionilor olimpici, mondiali sau europeni care cer actualizarea rentelor viagere, blocate de statul român la nivelul anului 2017, cuprinde tot mai multe foste glorii ale sportului românesc. A fost iscată de un interviu EXCLUSIV al Doinei Melinte în Gazeta Sporturilor.

În acest moment, conform informațiilor GSP.ro, sunt în jur de 50 de mari performeri care s-au alăturat acestei mișcări, iar numărul acestora e în creștere.

După mărturiile șocante ale fostelor atlete Doina Melinte și Maricica Puică în Gazeta Sporturilor, pugilistul Dorel Simion (47 de ani), campion mondial și european, deținător al unei medalii de bronz la JO Sydney 2000, se alătură și el acestui demers.

Acum este antrenor în cadrul Centrului Național Olimpic de pregătire de tineret, unde pregătește cele mai mari speranțe ale boxului românesc pentru următoarea ediție a marelui turnir mondial, care va avea loc în Los Angeles.

Dorel Simion: „Noi nu am spus «nu» când era vorba să reprezentăm România! Așa că nu vă mai bateți joc!”

Dorel este sincer și recunoaște că nu cunoaște în amănunt legislația cu privire la rentele viagere. A aflat despre demersul fostelor glorii cu vreo 3-4 luni în urmă, după un mesaj primit pe telefon. O invitație de a se alătura acestui protest general din partea fostei atlete Fița Lovin.

„După cum văd eu lucrurile, normal ar fi ca lucrurile să fie corecte. De ce să se plafoneze rentele la nivel de 2017?! Ar trebui să primim cât merităm, așa că mă alătur acestui demers. Am luat mii de pumni în cap, am făcut cantonamente lungi și grele, am făcut slăbiri.

Păi, câtă lume știe ce înseamnă asta?! Nu ne plângem, dar lumea trebuie să înțeleagă prin ce am trecut și că merităm acele pensii. Fiindcă sportul de mare performanță e durere, nu doar plăcere. Și lasă sechele. Iar unii foști mari sportivi chiar trăiesc din acești bani", a spus fostul pugilist pentru GSP.

Iar apoi a continuat: „Dacă vrei să ajungi campion mondial, olimpic sau european, dacă vrei să ajungi acolo, sus, în vârf, nu se poate fără muncă la maximum, fără renunțări, fără sacrificii. Mă uitam cu drag la David Popovici. Păi, cum să-i bați pe toți ăia dacă nu muncești zi de zi până la epuizare?! Am făcut box vreo 23 de ani, știu ce spun. Avem 5 campioni mondiali la box în toată istoria, printre care și eu, și fratele meu, Marian.

Chiar am făcut istorie și merităm să fim tratați cu mai mult respect! Păi, acum aud zvonuri că un medic, de la nu știu ce lot, și-ar fi luat prime după Olimpiada de la Paris de 250.000 de euro în total. Cum vine asta?! Înțeleg că sunt alți bani, alte vremuri, dar cum să nu fie fonduri pentru foștii campioni?? Că așa ni se spune, că nu se poate, că nu sunt finanțe.

Noi nu am spus «nu» când era vorba să reprezentăm România! Așa că nu vă mai bateți joc de cei care au reprezentat cu cinste și onoare țara asta în trecut!", a spus fostul pugilist.

Fostul campion de box Dorel Simion se alătură protestului general în legătură cu plafonarea rentelor viagere: „Nu vă mai bateți joc de cei care au făcut istorie!”
Dorel Simion (dreapta), alături de elevul lui, Florin Ioniță

„În 2009, Dinamo ne-a dat afară, ne-a trimis la secții de poliție”

Dorel Simion a povestit cum Dinamo, clubul pentru care a adus titluri și glorie, a renunțat la el, dar și la alți mulți foști campioni, în 2009: „Terminasem cariera în 2007 și am rămas antrenor la Dinamo. În 2009 s-a făcut o reorganizare. Pe mulți ne-a dat afară din club și ne-a trimis în profesională, cum i se spunea. Adică să lucrăm la secții de poliție.

Fratele meu, Marian, s-a acomodat, e și acum acolo, e comisar. Lucram la judiciar, dar nu aveam pregătirea și calitățile necesare.

Așa că după vreo doi ani, am renunțat. M-a ajutat fostul președinte Rudel Obreja, am fost antrenor la lot câțiva ani. Asta îmi place, asta știu, de aceea nu puteam renunța la box. Iar Dinamo ne-a uitat. Aveam o poză acolo, la președintele clubului, când era Marcel Popescu. Când m-am dus pe acolo după câțiva ani, să rezolv ceva cu niște documente, poza mea dispăruse. Cine știe pe unde o fi?!".

„Un casier la Carrefour sau la Lidl ia vreo 4.000 de lei, un boxer are 1.800 indemnizație"

Referindu-se la situația actuală a boxului românesc, Dorel Simion spune că „o ducem destul de greu, sunt probleme fiindcă nu mai avem suficiente programe, strategii, la nivelul sportului de masă. Vorbeam zilele astea cu cineva. Am aflat că un casier de la Carrefour sau de la Lidl câștigă în jur de 3.000-4.000 de lei pe lună.

Păi, la noi, la box, la nivel de seniori, indemnizația maximă pe care federația o poate acorda unui sportiv e de 1.800 de lei! Cum să faci box de performanță cu 1.800 de lei?! Dacă nu ești angajat la club, dacă nu ai alți sponsori, cu atât te alegi. Păi, așa pierdem sportivi! Că e mai simplu și mai comod casier. Înveți să tastezi la calculator, stai pe scaun și câștigi dublu decât la box!”.

Acum, Simion pregătește doi sportivi de mare viitor, pe Florin Ioniță, un pugilist de 2,04m, campion european de tineret la categoria +92 kg, și pe Arun Tudoroiu, vicecampion continental de tinere, la 67kg.

„Cei doi sunt foarte serioși și talentați. Sperăm să ajungă sus, să ne reprezinte cu succes peste patru ani, la Olimpiada de la Los Angeles", a mai spus Dorel Simion.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Simona încă are focul în priviri! Calvarul s-a încheiat: PRIMA VICTORIE pentru Halep după 778 de zile!
Tenis
Simona încă are focul în priviri! Calvarul s-a încheiat: PRIMA VICTORIE pentru Halep după 778 de zile!
Ionuț Luțu, apariție rară » Cocoșat de bagajele lui Becali: imagini inedite surprinse de GSP la Salonic, înainte de PAOK - FCSB
Europa League
Ionuț Luțu, apariție rară » Cocoșat de bagajele lui Becali: imagini inedite surprinse de GSP la Salonic, înainte de PAOK - FCSB
Pedeapsa primită de Dinamo pentru scaunul aruncat spre arbitru la meciul cu FC Botoșani
Superliga
Pedeapsa primită de Dinamo pentru scaunul aruncat spre arbitru la meciul cu FC Botoșani

La câți bani a renunțat Ianis Hagi pentru a fi reprimit în lotul lui Rangers

CSA Steaua sau FCSB?! » Candidatul Mircea Geoană, reacție explozivă în studioul GSP: „Eu asta aș prefera”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează