Articol de Diana Vasilescu - Publicat sambata, 08 iulie 2023 00:55 / Actualizat sambata, 08 iulie 2023 23:59
România organizează pentru prima oară Campionatele Mondiale de Junioare de gimnastică ritmică. Cluj-Napoca e orașul care găzduiește competiția la care sunt prezente 355 de sportive din 60 de țări.
Patru campioane mondiale de junioare vor fi încoronate la individual la obiectele cerc, minge, măciuci și panglică, în timp ce ansamblurile, alcătuite din cinci sportive, vor concura la două exerciții, unul cu 5 mingi și altul cu 5 corzi. De asemenea, vor fi acordate medalii pe echipe bazate pe rezultatele de la Individual, cât și de la ansamblu.
România intră în concurs cu două sportive la individual: Amalia Lică și Lisa Garac, iar la ansamblu cu Arianna Alexandru, Andra Crainic, Carina Crainic, Andreea Năstasă, Alexandra Patrașcu și Eva Vencu.
Un fapt inedit este că avem două perechi de gemene. Fostul fotbalist, devenit antrenor, Bogdan Pătrașcu, secundul lui Adrian Mutu, e tatăl uneia dintre perechile de gemene.
Țările care vor intra în clasamentul pe echipe sunt doar cele care au înscris pe lângă sportive la individual și la ansamblul. În concurs vor intra 37 de ansambluri.
Ansamblul a fost creat acum 8 luni de zile din dorința Irinei Deleanu, președinta Federației Române de Gimnastică Ritmică. Ea și-a propus să reînvie tradiția ansamblului românesc pe scena mondială. Este unul dintre puținele domenii în care românii au lipsit în mod neobișnuit de mai bine de două decenii.
În timp ce ansamblul de junioare a participat la primele Campionate Mondiale în 2019, ultima oară când un ansamblu românesc a evoluat la un Campionat Mondial de senioare a fost în 1999.
Campionatele Mondiale de Junioare de gimnastică ritmică la Cluj-Napoca
„România va participa cu o echipă completă şi vom accesa toate clasamentele posibile, adică cel pe naţiuni, cele din finalele pe obiecte, precum şi cel pe ansamblu. Pentru că vom participa la ansamblu, dar şi cu două gimnaste la individual, Amalia Lică şi Lisa Garac.
Noi o să ne luptăm pentru o medalie pe naţiuni… sunt 6 ţări cu care ne luptăm pentru poziţia a treia în clasamentul pe naţiuni, dar avem şanse. Iar la individual, ţinând cont că Amalia Lică a venit de la ultimul concurs cu 4 medalii de aur în finalele pe obiecte, suntem îndreptăţiţi să sperăm măcar la o medalie”, a spus Irina Deleanu.
„Legat de costurile cu organizarea, am depăşit 1,7 milioane de euro. E o competiţie cu nişte costuri foarte ridicate, de la chiria sălii până la ultimul detaliu. Dar am făcut eforturi, în ultimele 6 luni n-am dormit, am avut întâlniri cu diverşi sponsori care ne sprijină. Asta pe lângă ajutorul de la minister şi de la autorităţile locale”, a mai spus Deleanu pentru agerpres.ro.
Președinta Federației de Gimnastică Ritmică a mai menţionat că în cazul în care competiţia va decurge bine, îşi doreşte ca România să primească organizarea Campionatelor Mondiale de senioare din 2025: „E foarte important pentru noi să ne punem pe harta lumii în gimnastica ritmică organizând competiţii de acest nivel. Apoi, dacă vom ieşi bine cu această competiţie de junioare, plănuim să organizăm şi o ediţie a Campionatelor Mondiale de senioare în 2025. E cam repede, dar e cam singurul an rămas nealocat la Federaţia Internaţională, pentru 2026 şi 2027 vor fi în Germania şi Azerbaidjan.
La CM de junioare de la Cluj-Napoca nu vor participa Rusia şi Belarus, două ţări suspendate în urma conflictului armat din Ucraina. Rusia şi Belarus nu vor participa la Cluj, sunt sportive care vă spun sincer nouă ne lipsesc ca valoare din competiţiile internaţionale. E un avantaj pentru noi în calificările pentru Jocurile Olimpice, pentru că sunt două şcoli foarte bune care domină topurile mondiale”, a precizat Deleanu
Doua calificări » Amalia Lica si Lisa Garac merg mai departe în finalele pe obiecte
După prima zi de concurs, România a prins două finale: Amalia Lică locul 1 la cerc cu un punctaj de 32.150 (cel mai mare) și Lisa Garac locul 4 la minge cu 30.150. La ansamblu, momentan, România e pe locul 3 cu 28.400, după prima rotație la exercițiul cu mingi.