Articol de Andrei Petrescu, Valentin David (video) - Publicat miercuri, 19 octombrie 2022 10:45 / Actualizat miercuri, 19 octombrie 2022 14:05
Ministerul Sportului a lansat „Strategia Națională pentru Sport”, un proiect întins pe perioada 2022-2032, al cărui obiectiv principal este „prioritizarea sportului la nivel național”. Proiectul a intrat în dezbatere publică.
Ministrul Eduard Novak a susținut azi o conferință de presă în care a prezentat „Strategia Națională pentru Sport”. Are 70 de obiective strategice, unul dintre cele mai importante fiind „prioritizarea sporturilor olimpice de tradiție”.
Sporturile individuale prioritare sunt: canotaj, judo, tenis de masă, lupte, natație și pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, kaiac-canoe, atletism, gimnastică. Sporturile de echipă prioritare sunt: fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo, hochei pe gheață, oină.
Declarațiile lui Eduard Novak la lansarea „Strategiei Naționale pentru Sport”
„Dacă în 10 ani avem construite jumătate din bazele sportive, este foarte bine, vorbind tehnic. Vorbim de tenis de masă de exemplu? În 10 ani putem să facem 10 săli. Noi acum ne apucăm să bugetăm și să venim cu niște date concrete, în acest termen de 30 de zile.
La finalul acestei dezbateri publice, o să avem niște date concrete. Acum începem să lucrăm pe buget, să avem discuții cu federațiile, să prezinte un proiect pe 10 ani. Federația de Gimnastică a prezentat deja un proiect. Lucrurile nu se vor schimba de pe o zi pe alta, va fi nevoie de timp”, a declarat Eduard Novak la conferința de presă.
Eduard Novak: „63% din populația României nu practică sport deloc”
Eduard Novak a vorbit și despre sportul comunitar și a oferit mai multe cifre legate de procentul populației care face sport în România.
Aș dori să exemplific câteva cifre alarmante. În sportul comunitar, în 2017, România înregistrează procentul de 63% din populație care nu practică deloc sport, față de 46% media UE. De asemenea, 51% declară că nu practică deloc activitate fizică, comparativ cu 35% media UE. Doar 17% din populația României practică sport în parcuri sau în spațiul liber. În România, doar 28% dintre adolescenți, între 11 și 15 ani, și doar 30% din adulți, practică un nivel minim necesar de activitate fizică și sport. Sportul de performanță românesc la competițiile internționale: Jocuri Oimpice, europene, mondiale reprezintă o scădere semnificativă în ultimii 30 de ani. De la 24 de medalii în 2000, la 4 medalii în 2020, deci o scădere de 84%.
- Eduard Novak, ministrul sportului
Citește și:
SM Oradea și-a aflat adversara din turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor la polo