Articol de Marius Mărgărit - Publicat sambata, 12 octombrie 2024 19:08 / Actualizat sambata, 12 octombrie 2024 20:40
După scandalul declanșat de foști medaliați olimpici, mondiali și europeni, în legătură cu plafonarea rentelor viagere la nivelul lui 2017, fără indexarea prevăzută de lege, Elisabeta Lipă le-a propus protestatarilor o întâlnire la sediul Agenției Naționale pentru Sport.
Evenimentul ar fi urmat să aibă loc luni, 14 octombrie, la ora 12:00. Numai că la câteva zile de la anunțul inițial către fostele glorii, șefa ANS a transmis prin Daniel Stoian, directorul său de cabinet, că din cauza programului încărcat, totul s-ar putea amâna pentru joi, 17 octombrie.
Fița Lovin, fostă campioană europeană la atletism: „Noi nu ne oprim!”
„Nu este nimic sigur, totul a rămas că poate ne vedem joi. Nu știu de ce, dar am senzația că Elisabeta Lipă ne evită. Probabil e prea ocupată cu politica. Dar nu-i nimic, noi nu ne vom opri, indiferent dacă ne vedem să vorbim sau nu. Și, în funcție de ce răspunsuri vom primi, la noile demersuri către ANS, acele cereri prealabile, în care solicităm să primim nu doar diferențele de bani pe ultimii 7 ani, dar și dobânzi la acele sume, rămâne cum am spus.
Suntem deciși să mergem până în instanță să le obținem dacă altfel nu se poate”, a spus Fița Lovin, fostă campioană europeană la atletism, unul dintre liderii acțiunii foștilor performeri ai României.
Rente viagere: O diferență de 127% pentru ultimii 7 ani
În acest moment, statul român dă rente viagere unui număr de 597 de foști mari campioni și medaliați la marile competiții, Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale sau Europene. Aceste bonusuri au rămas la fel ca în 2017, când salariul mediu brut era 3.327 lei (octombrie 2017).
Numai că acum acesta a crescut la 7.567 lei (martie 2024). O creștere de 127%, care nu se regăsește deloc, în ultimii 7 ani, la rentele viagere, care se calculează în funcție de acest indicator economic.
În răspunsul ANS la demersurile anterioare ale foștilor sportivi, care solicitau plata integrală a pensiilor viagere, pentru ultimii 7 ani, se preciza că „în condițiile în care pentru anul 2024, prin Legea bugetului de stat nr. 421/2023, s-au alocat pentru rentele viagere 45 de milioane de lei, în situația în care, la calculul acestora s-ar avea în vedere câștigul salarial mediu brut din 2024 ar rezulta o creștere de cheltuieli cu 127%, respectiv 57 de milioane de lei.
În contextul economic actual, în care Guvernul este nevoit să ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, propunerea de creștere a rentelor viagere nu poate fi susținută”.