Articol de Justin Gafiuc - Publicat joi, 18 ianuarie 2018 09:00
Raportul efectuat de ANAF la federația de judo, finalizat cu concluzia unei găuri de peste 550.000 de euro în vistieria FRJ din perioada 2011-2015, a ajuns și pe masa ministrului Marius Dunca. Punctul fierbinte: prejudiciul din fonduri publice, 878.669,09 lei (circa 195.300 euro), creat prin lipsa documentelor în contabilitate sau a cheltuielilor fără acte justificative, potrivit Fiscului.
Indicația ANAF: "FRJ va returna Bugetului de stat suma cheltuită în mod nejustificat". Responsabili: Adunarea Generală, Comitetul Director, președintele Cozmin Gușă. Termen: 30 de zile. Prin urmare, dacă nu va încerca să găsească formule de contestare a raportului, FRJ ar trebui să returneze aproape 200.000 de euro până la sfârșitul lui ianuarie, dat fiind faptul că documentul a fost preluat de federație în perioada dintre Crăciun și Revelion.
"Trebuie să prezinte un certificat de atestare fiscală curat"
Șeful MTS a explicat pentru GSP că "dacă FRJ nu prezintă un certificat de atestare fiscală curat, vom avea în vedere tăierea finanțării pentru 2018. Așa că decizia MTS va depinde tot de ANAF sub aspectul acestui certificat".
Și, cum datoriile invocate în raportul ANAF se referă la bugetul de stat, un alt criteriu de finanțare pe 2018 va intra și el sub lupa ministerială: federația trebuie "să depună o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nu are obligații de plată din anii 2015-2017 la Ministerul Tineretului şi Sportului sau la unitățile subordonate acestuia". Iar anul 2015 se află printre cei imputați de Fisc federației de judo!
"Au schimbat abuziv Comitetul Director și cenzorii"
"FRJ se află în culpă și pentru nerespectarea dispozițiilor statutului, care este tot criteriu obligatoriu de respectat în vederea finanțării", avertizează foști membri din conducerea federației.
Punctual, este vorba despre faptul că, la ședința de alegere a președintelui Cozmin Gușă, în februarie 2017, au fost schimbate și întregul Comitet Director și Comisia de Cenzori, deși aveau mandate valabile până la sfârșitul anului trecut. Explică Florentin Marinescu, fost membru CD: "În mod firesc, vechiul Comitet Director își termina misiunea, conform statutului, în noiembrie 2017, când se împlineau patru ani. La Adunarea Generală în care a fost ales Gușă au procedat la grămadă și cu învestirea unui nou Comitet Director și a altei Comisii de Cenzori, deși cei în funcție nu și-au dat demisia și nici nu au fost demiși! Prin urmare, din februarie 2017, actualul Comitet Director din mandatul lui Gușă funcționează ilegal".
"Stau toți în genunchi în fața lui Gușă"
Detaliază: "La acea Adunare Generală au fost în sală chiar ministrul Dunca și responsabilul MTS în relația cu judo, Daniel Nicu. Ultimul ar fi trebuit să constate că nu se respectă legea și să semnaleze pe loc abuzul. A închis însă ochii, ministerul a încercat să mușamalizeze, gândindu-se toți că în fruntea FRJ vine un superanalist, care face pe viu istoria țării și va rezolva toate problemele, vechi și noi. Că așa se întâmplă, stau toți în genunchi în fața lui Gușă, fără să se gândească la faptul că discutăm, vezi și raportul ANAF, de sume imense dispărute".
Sâmbătă e Comitet Director de criză
Versiunea e susținută și de alți foști membri CD și cenzori: Gicu Vasilan, Marian Covlea, Octavian Florea. Chiar unul dintre actualii membri CD, Ioan Cosmescu, e îngrijorat de situație: "Sincer, eu am fost și în vechiul Comitet Director, dar nu mi-am pus această problemă a lipsei demisiilor sau a demiterilor. Dacă lucrurile stau însă așa, e, într-adevăr, o problemă. Avem ședință sâmbătă, vom vedea dacă vom discuta și acest subiect".
"Nu știu detalii despre alegerile din februarie 2017. Nu eu am organizat acea Adunare Generală, la care am fost ales președinte. Răspund doar pentru perioada propriului mandat. E clar că suntem în prezența unei campanii împotriva mea"
Cozmin Gușă, președinte FRJ"Nu mi-am dat demisia și nici nu am fost demis din Comitetul Director existent în februarie 2017. Mă consider în continuare membru de drept al Comitetului, chiar dacă în ultimul an a funcționat acolo o altă structură"
Gicu Vasilan, ex-membru Comitet Director