SPORTURI  »  ALTELE  »  TENIS DE MASĂ

INTERVIU EXCLUSIV Cum a început tenisul de masă eroul Ovidiu Ionescu: ”Am învățat să joc pe biroul tatei!”

Articol de - Publicat luni, 24 septembrie 2018 10:57

Ovidiu Ionescu vorbește despre cariera sa de jucător profesionist și de săptămâna magică pe care a avut-o la Alicante, la Europene.

La 29 de ani, Ovidiu Ionescu a realizat săptămâna trecută rezultatul carierei, cucerind medalia de argint la Europenele de seniori de la Alicante (Spania).

"Tricolorul" mai avea în palmares două medalii de bronz la campionatele continentale, dar cucerite alături de Berni Szocs în proba de dublu mixt, în 2012 și 2016. Acum a venit primul rezultat cu adevărat notabil la simplu, iar buzoianul este extrem de fericit.

Parcursul lui a fost unul senzațional, în drumul său spre finală eliminându-i pe favoritul 6, danezul Groth, pe fostul număr 1 mondial, belarusul Samsonov, acum favorit 9, dar și pe al 8-lea cap de serie, suedezul Karlsson. Nu a avut ce face însă în finală, în fața incredibilului neam de 37 de ani, Timo Boll, al 4-lea jucător al lumii și primul al Europei!

- Ovidiu, ai trăit o săptămâna fenomenală în Spania. E cea mai intensă din carieră?
- Probabil că da! Încă nu realizez ce s-a întâmplat pentru că au fost atât de multe emoții într-un timp atât de scurt, încât nu cred că am avut timp să le procesez. Probabil că în această săptămână o să realizez ce s-a întâmplat cu adevărat la acest Campionat European.

"Tatei îi țăcăne și acum urechile!"

- Cum ai început tenisul de masă?
- Acum 23 de ani a început visul meu! Și unde altundeva decât acasă, pe masa din sufragerie și pe biroul tatălui! Jucam cu fratele meu, toată ziua. Nu pot să zic că atunci mi-am imaginat că o să ajung aici, dar cu trecerea anilor, când lucrurile au devenit serioase, bineînțeles că mi-am dorit. Am muncit pentru acest lucru, această medalie mă face foarte, foarte fericit și mândru că sunt român. Am reușit să aduc o medalie pentru țara noastră.

- Cu tenisul de masă ai pornit la drum sau ai mai făcut și alte sporturi?
- Am început cu tenis de câmp, dar am renunțat repede. Apoi am ajuns la șah pentru că juca fratele meu. Dar nu eram eu copilul ăla care să stau pe scaun cu orele. Și când tata m-a văzut că nu am stare, nu puteam o clipă să stau locului, m-a dus la tenis de masă. Greșeala lui, că l-am disperat cu țăcănitul mingii pe masa din sufragerie.

- Lui îi datorezi ascensiunea ta, în primul rând?
- Sigur. Sunt mulți oameni, de la primul meu antrenor pe care l-am avut la Buzău, domnul Mircea Dinu, apoi fratele meu, cu care făceam partide în curtea blocului, familia. Când pornești la drum ca sportiv de performanță îți pui în gând că odată o să ajungi pe un podium european, mondial sau, de ce nu, la Jocurile Olimpice. Uite că visul s-a realizat.

- A fost cineva din familie cu tine, la Europene?
- Tata nu se mai poate uita la meciurile meiel, e tensiunea prea mare. Dar fratele meu îl sună întotdeauna și-i dă veștile. Din tonalitatea vocii știe dacă am câștigat sau am pierdut. Mai vine în Germania la mine, se uită acolo live la partide, se integrează în atmosfera din sală și-i place.

Mentalul decide partidele

- Ai revenit la acest European din situații disperate, ai întors meciul cu Samsonov? Cum reușești?
- Pregătirea mentală e foarte importantă. Nu pot spune câte gânduri mi-au trecut prin cap la meciul cu Samsonoc, la 3-3 la seturi și 7-2 pentru mine în decisiv. Îmi ziceam, "Mă băiatule, tu realizezi că mai ai 4 puncte și ai medalia la gât"? Lucrez cu un psiholog pe partea mentală și cred că mă ajută foarte mult. Sunt foarte multe trăiri într-un joc, câteodată te mai ajută și rutina, faptul că ai mai trecut prin astfel de momente.

- Un sport individual, dar la voi spiritul de echipă e foarte puternic!
- Așa e. Când jucăm la echipa națională sau la dublu, atunci simți că responsabilitatea e și mai mare, te capacitezi altfel. Îmi face plăcere să vin la echipa națională, asta și pentru că atmosfera e una excelentă, președintele și soția sa au făcut și ei tenis, știu ce înseamnă sport. Plus că avem toate condițiile. De asta vreau să mulțumesc tutror, de la federație, stafful tehnic, cel medical. Fără ei nu aș fi putut ajunge aici. 

"Mulți îmi spun că acum mi se va schimba viața! Dar eu vreau să rămân același, să muncesc în continuare și să obțin și alte medalii pentru România" Ovidiu Ionescu

"Am dormit cu medalia. Nu m-am despărțit de ea. Așa e în prima noapte. E ceva pentru care am muncit mult și de care sunt foarte mândru" Ovidiu Ionescu

"Am ajuns la maturitatea necesară pentru a face față și unor situații mai dificile în timpul jocurilor. Mi-am arătat mie că am puterea să lupt împotriva unor jucători de top" Ovidiu Ionescu

Joacă în Germania

De câțiva ani, Ovidiu Ionescu joacă în Bundesliga, cel mai tare campionat de tenis de masă din lume. Este legitimat la Post SV Muhlhausen, o localitate micuță de lângă Thuringen, în estul Germaniei. "Am crescut enorm de când joc acolo. Meci de meci întâlnești jucători de top cu care îți poți măsura forțele. De exemplu cu Timo Boll, m-am întâlnit acum câteva săptămâni.

M-a bătut și atunci, dar acum parcă a fost mai bine", a declarat Ovidiu. Din Spania, Ovidiu a plecat diect în Germania, pentru că vineri are meci în Liga Campionilor cu echipa sa, iar apoi duminică joacă în campionat. "La clubul meu joacă și austriacul Daniel Habesohn. El a luat aurul la dublu. Eu am luat argint la simplu, o să fie foarte fericiți cei din club", a încheiat Ovidiu. 

A repetat emoția vieții

Ovidiu Ionescu a comparat finala de la Europene, meciul cu Timo Boll, cu momentul în care a cerut-o în căsătorie pe iubita sa, Marina. "S-a întâmplat acum doi ani, la Singapore. Am fost foarte emoționat atunci, la fel ca și la Alicante. Acestea, aș putea spune, au fost cele mai mari emoții trăite de mine", a subliniat Ovidiu. Marina este cea mai înfocată suporteră a lui.

"Alături de familia mea, ea îmi oferă energia de care am nevoie mai ales în situațiile dificile", a adăugat tenismenul. 

Drumul până la argint

4-1 cu Ewont Oostwouder (Olanda) 11-6, 11-6, 11-6, 3-11, 11-9
4-1 cu Emmanuel Lebesson (Franța) 11-9, 11-9, 12-10, 7-11, 11-7
4-2 cu Jonathan Groth (Danemarca) 20-18, 11-7, 5-11, 12-14, 11-8, 11-5
4-3 cu Vladimir Samsonov (Belarus) 11-7, 8-11, 10-12, 15-13, 13-11, 6-11, 11-9
4-2 cu Kristian Karlsson (Swe) 12-10, 11-6, 3-11, 11-9, 11-9
1-4 cu Timo Boll (Germania) 11-6, 7-11, 9-11, 6-11, 5-11

59 este locul pe care Ovidiul Ionescu îl ocupă în ierarhia mondială ITTF

7 titluri europene la simplu are în carieră Timo Boll, învingătorul românului la Alicante. Primul l-a cucerit acum 16 ani, la Zagreb

 

 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (5)
merace
merace  •  25 Septembrie 2018, 22:36

GSP, titlul european la tenis de masa pe echipe la fete, cum de nu ai auzit?! http://loon.ro/aur-pentru-romania-la-europeanul-de-tenis-de-masa-dar-romanii-nu-distribuie-asta/

merace
merace  •  25 Septembrie 2018, 22:34

Nimic despre fete? Au luat titlul european pe echipe!

adicn
adicn  •  24 Septembrie 2018, 16:08

Bravo, bravo!!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează