SPORTURI  »  ALTELE  »  DECLARAȚIE

ÎPS Teodosie le mai dă o variantă celor care merg la sală: „Noi avem un exercițiu și mai binefăcător, care pune toți mușchii în mișcare”

Articol de - Publicat luni, 07 octombrie 2024, 10:45 / Actualizat luni, 07 octombrie 2024 11:08

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a început să dea sfaturi și despre sport. Conform înaltei fețe bisericești, mersul la sală este foarte benefic, dar mai există un anumit tip de „sport”, duhovnicesc, mult mai binefăcător: metania.

ÎPS Teodosie consideră că „metaniile reprezintă cele mai binefăcătoare exerciții fizice”.

ÎPS Teodosie: „Nu există exerciţiu fizic mai binefăcător şi mai complet precum metania, dacă e făcută corect”

„Este bine, pentru sănătate, să mergem la sala de sport? Cineva spunea că noi, credincioşii, nu trebuie să mergem la sală, căci acolo, fiind spaţiu închis, sunt multe energii negative” a fost întrebarea adresată de un enoriaș Arhiepiscopului Tomisului, care a replicat: „Nu de aceea nu este bine, că sunt energii negative. Peste tot sunt demoni, în jurul nostru. Zicem energii negative.

Sigur, este bine să meargă sportivii la sala de sport, că şi-au ales această cale şi e binecuvântată. Dar noi avem sportul nostru religios, metania. Nu există exerciţiu fizic mai binefăcător şi mai complet pentru ca să pună în mişcare toţi muşchii trupului precum metania, dacă e făcută corect”, potrivit ct100.ro.

Potrivit doxologia.ro, „metania este o formă de închinare, de regulă în fața sfinților reprezentați în icoane. Se pot face metanii mici și metanii mari. În primul caz, credinciosul se apleacă spre pământ până când îl atinge cu mâna dreaptă, apoi se ridică, făcându-și simultan semnul Crucii. În al doilea caz, el îngenunchează, atinge pământul cu fruntea sprijinindu-se cu brațele, apoi se ridică, făcându-și în același timp semnul Crucii.

Metania mare, specifică postului, este un gest de profundă smerenie. În timp ce se săvârșește o metanie, se spun cuvintele: «Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul». Căderea în genunchi simbolizează căderea în păcat, iar ridicarea, însoțită de semnul Crucii, simbolizează ridicarea din păcat, posibilă numai cu ajutorul lui Dumnezeu.”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali l-a desființat pe jucătorul FCSB-ului: „E dolofănel! L-am luat de șunci pe sub tricou, voi nu-l vedeți?”
Superliga
Gigi Becali l-a desființat pe jucătorul FCSB-ului: „E dolofănel! L-am luat de șunci pe sub tricou, voi nu-l vedeți?”
Declarație-ȘOC în Grecia! Răzvan Lucescu e gata să demisioneze de la PAOK: „Nu am nicio problemă să-mi fac bagajele pentru București”
Campionate
Declarație-ȘOC în Grecia! Răzvan Lucescu e gata să demisioneze de la PAOK: „Nu am nicio problemă să-mi fac bagajele pentru București”
Ianis Hagi, descris într-un singur cuvânt de scoțieni după ce a fost înger și demon pentru Rangers
Stranieri
Ianis Hagi, descris într-un singur cuvânt de scoțieni după ce a fost înger și demon pentru Rangers

EXCLUSIV „Pe băiatul meu îl cheamă Vladimir, după Vladimir Putin!” » O campioană a României, interviu fără rezerve: „Jocurile Olimpice NU au fost un succes!”

EXCLUSIV „Securistul era arbitru de Divizia C, voia să mă racoleze” » Interviu cu actorul Mihai Călin despre teatru, viața aspră din comunism și Revoluția din '89: „I-am dat două palme Claudiei, știam că glonțul face pneumonie”


Comentarii (2)
paiazze
paiazze  •  07 Octombrie 2024, 11:50

Daca tot bagati in seama toti ***, de ce nu si pe asta?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ccristian0
ccristian0  •  07 Octombrie 2024, 11:42

Parca vad echipele noastre din Superliga facand cate doua zile pe saptamana la antrenamente doar metanii si cruci! Atunci vor fi echipele noastre pregatite de "Şampions Lig"!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează