Articol de Mitică Docan - Publicat marti, 26 noiembrie 2013 00:00 / Actualizat marti, 26 noiembrie 2013 11:27
Mulţi îl compară cu Mozart, Federer, Tiger Woods sau Harry Potter. Norvegianul Magnus Carlsen este o îmbinare teribilă de talent, imaginaţie şi bună-dispoziţie, însă şi un tăvălug ce s-a năpustit asupra ierarhiilor din şah
Primul lucru pe care l-a făcut în noaptea de după finala cîştigată la Chennai contra indianului Vishey Anand a fost să se arunce în piscină. Într-un costum impecabil, cu degetele aruncate în aer şi un zîmbet luminos, Magnus Carlsen a celebrat cea mai mare victorie din carieră cu exuberanţa unui star rock, şi nu cu austeritatea ce se aşteaptă de la un scandinav ce premeditează 20 de mutări în orice secundă.
Degajat, obişnuit cu camerele foto din cariera paralelă de model, norvegianul în vîrstă de 22 de ani a arătat satisfăcut, conştient că e o raritate a naturii, visător la ceea ce Garry Kasparov, cel mai mare jucător din istorie şi mentorul său, a numit "intrarea în era Carlsen".
"A beautiful mind" de la 2 ani
Născut pe 30 noiembrie 1990, într-o familie de ingineri, micuţul Magnus a arătat imediat că nu are de gînd să parcurgă toate etapele tradiţionale de creştere. La 2 ani, norvegianul rezolva puzzle-uri cu 50 de piese, la 4 ani ansambla piese Lego destinate copiilor mai mari cu 10 ani, iar la 5 ani pupilele i se dilatau în faţa unui joc pe care două dintre cele 3 surori pe care le are îl disputau în tăcere.
A fost primul contact pe care l-a avut cu şahul. După un singur an în care a învăţat pe cont propriu toate secretele tablei, surorile Ingrid şi Ellen au devenit victime sigure. Magnus s-a plictisit şi s-a orientat spre cineva cu mai multă experienţă: tatăl său.
Şcoala, înainte de toate
Henrik Albert Carlsen a ştiut mereu că Magnus nu va urma ruta stabilită a geniilor şi că nu va abandona de timpuriu şcoala. Tînărul norvegian a continuat să studieze fiecare aspect al jocului, dar a fost obligat să obţină diploma de liceu şi să-şi antreneze memoria în muzee, săli de teatru şi excursii cu familia.
Cu un joc agresiv şi metodic, Magnus a cîştigat primul său turneu la vîrsta de 10 ani, după care a bifat rangul suprem, de Mare Maestru, la doar 13 ani, o performanţă întrecută doar de ucraineanul Sergey Karjakin şi indianul Parimarjan Negi. A fost anul în care a jucat împotriva lui Garry Kasparov, care a simţit primul că are în faţă unul dintre oamenii care vor marca sportul.
"Mozart" începe să-şi dezvăluie opera
Dinamita a fost pusă la baza clasamentului mondial, iar anii care au urmat au fost explozivi. La 15 ani, Magnus a început să doboare adversari din top 50 şi a ajuns cel mai tînăr candidat din istorie la Campionatul Mondial. În 2009, Kasparov a acceptat să-l antreneze pe "Harry Potter", cum l-a catalogat după cîteva şedinţe, iar în noiembrie, ratingul ELO, cel care măsoară succesul unui jucător de şah, a depăşit definitiv graniţa de 2800 de puncte.
Două luni mai tîrziu, Magnus a mai pus o piatră la piedestal şi a devenit cel mai tînăr lider mondial din toate timpurile. Într-un sport dominat de ţările ex-sovietice şi cele asiatice, Magnus Carlsen arăta din ce în ce mai clar că poate să fie primul campion mondial care vine din Vest, după americanul Bobby Fischer.
Extaziaţi de evoluţia adolescentului elegant din Peninsula Scandinavă, reporterii Washington Post i-au ştampilat supranumele: "Mozart al şahului".
GQ, Cosmopolitan, Time
În paralel, departe de tablă, Magnus atrăgea atenţia revistelor de modă. Impecabil din punct de vedere fizic, cu o uşoară alură de Stephen Hendry, norvegianul s-a remarcat ca favoritul fotoreporterilor, iar notorietatea sa a atins cote nemaivăzute în Norvegia şi SUA. Răsplata a venit în 2013, cînd prestigioasa revistă Time l-a inclus în top 100 cei mai influenţi oameni din lume. De asemenea, Cosmopolitan l-a clasat în topul celor mai sexi bărbaţi din lume, alături de actorii Bradley Cooper şi Hugh Jackman.
Supremaţia începe în India
După 3 ani în care a ocupat aproape neîntrerupt poziţia de lider mondial şi în care a făcut o vizită şi în România pentru a cîştiga turneul Bazna Kings, Magnus Carlsen s-a prezentat în Chennai, India, pentru a înfrunta campionul mondial absolut din ultimii 6 ani, pe băştinaşul Vishy Anand. Finala trebuia să dureze 20 de zile, să se întindă pe durata a maximum 12 meciuri, iar cîştigătorul să fie cel care ajunge primul la 6,5 puncte.
A fost întrecerea de şah cu cea mai mare audienţă după al II-lea Război Mondial, iar guvernul Indiei a construit o tablă gigant pe plaja Marina pentru a putea fi urmărite mutările. Nigel Short, mare maestru britanic, a remarcat pentru Guardian că "a fost, probabil, cel mai important meci de după Fischer-Spassky, în 1972".
La prima sa finală de CM, băiatul blond îmbrăcat exemplar a fost răbdător şi şi-a atras adversarul, de 43 de ani :O, într-un meci de uzură psihică, în care greşelile au fost provocate şi pedepsite cu migală şi precizie. După 4 remize, Carlsen a realizat "că e vulnerabil şi neliniştit ca şi mine", iar cobra din el s-a ridicat în coadă şi a muşcat.
Au urmat două victorii maraton pentru norvegian, în care "Anand a cedat sub presiune, fiindcă eu l-am adus acolo", alte două remize şi o nouă victorie, iar scorul a arătat 6 la 3 pentru Carlsen. Coroana a trecut în dreptul celui de-al 16-lea campion mondial din istorie după o nouă remiză muncită.
Ultimele două partide erau inutile şi au fost anulate, iar şampaniile şi-au pierdut dopurile prin colţurile camerelor. Premierul Norvegiei, Erna Solberg, a intrat pe Skype şi l-a felicitat pe jucător, apoi au venit baia în piscina hotelului, pozele, rîsetele şi o petrecere pînă la 5 dimineaţa. Noua eră s-a deschis, Magnus s-a mutat pe tronul şahului mondial şi a început deja să redecoreze palatul. La aproape 23 de ani, al doilea cel mai tînăr campion mondial din istorie, după Kasparov, pare decis să readucă şahul în mainstream.
Carlsen a bifat 2872 de puncte ELO, întrecînd recordul istoric deţinut de Kasparov, 2851, în 1999
200 de milioane de oameni au urmărit finala Carlsen-Anand, meciul fiind transmis la TV în Norvegia şi India, dar şi pe internet