SPORTURI  »  ALTELE  »  HALTERE

Aur pentru România! Loredana Toma, prima la Campionatele Mondiale de Haltere » A stabilit un nou record mondial

Articol de GSP - Publicat marti, 13 decembrie 2022 09:15 / Actualizat marti, 13 decembrie 2022 14:54

Halterofila Loredana Toma (27 de ani) e dublă campioană mondială, la categoria 71 de kilograme.

În a 8-a zi a Campionatelor Mondiale de la Bogota, competiție de calificare pentru Jocurile Olimpice din 2024, Loredana Toma a obținut două medalii de aur: la smuls și la total.

Cât vă mai bateți joc!? » INCREDIBIL: Noua Polivalentă a Bucureștiului e blocată de birocrație! De 3 ani și jumătate se așteaptă o semnătură
INVESTIGAȚIE GSP
Cât vă mai bateți joc!? » INCREDIBIL: Noua Polivalentă a Bucureștiului e blocată de birocrație! De 3 ani și jumătate se așteaptă o semnătură

Loredana Toma, aur la Campionatele Mondiale

Loredana Toma a terminat pe primul loc la categoria 71 de kilograme. Loredana Toma a avut un total de 256 de kilograme.

La stilul smuls, Loredana a terminat prima, cu o încercare 119 kg, și a luat aurul. Performanța româncei reprezintă un nou record mondial la seniori.

La stilul aruncat, Loredana Toma a terminat pe locul 4, cu două încercări reușite: 133 kg și 137 kg.

La total, unde se adună kilogramele celor mai bune încercări de la probele de smuls și aruncat, Loredana Toma a ieșit pe primul loc. Astfel, a obținut o a doua medalie de aur.

România, la primele Campionate Mondiale după un an 

Întrecerea de la Bogota reprezintă prima competiție la care România participă, după un an. Sportivii „tricolori” au fost suspendați din cauza multiplelor scandaluri de dopaj în care Federația a fost implicată.

Aur pentru România! Loredana Toma, prima la Campionatele Mondiale de Haltere » A stabilit un nou record mondial

5 lucuri inedite despre Loredana Toma

Recent, Gazeta Sporturilor a făcut portretul sportivei născute la Ibănești, în județul Botoșani.

1. Loredana Toma nu știa nimic despre haltere când s-a apucat de acest sport  

Loredana a povestit într-un interviu pentru Gazetă cum a ajuns să practice sportul care i-a adus atât de multe satisfacții. 

„Au venit antrenorii la școală pentru selecție, la Ibănești. Habar nu aveam despre ce e vorba. În primă fază, era o selecție pentru mai multe sporturi, atletism, box, haltere. M-am dus să dau probele la haltere”, a povestit ea. Și-a motivat astfel alegerea: „Am fost câteva zile și la atletism, totuși ceva m-a atras la sală. Nu mi-a plăcut pe teren. Nu m-aș vedea să alerg afară, mai ales când e iarnă. Cred că mi s-a părut mai interesant, deși cred că poate fi monoton acest sport, în fiecare zi în sală. Totuși, mie mi se pare mai frumos decât pe teren”.

2. Îi place mai mult stilul smuls 

„Îmi place provocarea. Autodepășirea, de fiecare dată cât mai mult, cât mai mult. Mai bine, fiindcă aici e vorba și de tehnică, nu doar de cantitate”, spunea Loredana Toma.

3. Loredana Toma a fost suspendată pentru dopaj, iar acest lucru o face să fie extrem de atentă la ce bea și ce mănâncă 

Botoșăneanca are în cariera sa și un episod mai puțin plăcut. A fost suspendată între 2014 și 2016 pentru dopaj. „În 2014, în pregătire, înainte de Campionatele Mondiale, au venit listele și eu nu eram înscrisă, nu înțelegeam ce se întâmplă. A fost un control de afară, de la WADA. M-au găsit cu stanozolol, o substanță care iese din corp în 12 luni și eu trebuia să merg la concurs peste o lună. Era imposibil. Nu-mi explic nici până în momentul de față ce s-a întâmplat”.

Ea spunea că acest episod a făcut-o să fie mult mai atentă la unele lucruri. „Dacă am lăsat sticla de apă într-un loc și m-am dus jumătate de oră undeva, nu mai beau din ea, o arunc. La masa, dacă mâncarea e deja pe masa, nu o mai mănânc și tot așa”.

Și la competiții este precaută: „Trebuie să avem grijă maximă. Chiar și în sala de acasă, cu toate că nu intră nimeni în afara noastră, și aici avem grijă, fiecare își bea sticla, după aia o aruncă, nu «hai, că mai beau și mâine din ea»”.

4. Nu are voie să meargă prea mult pe jos

  Loredana Toma a dezvăluit pentru Gazetă unul dintre lucrurile interzise halterofililor. „Nu avem voie să mergem prea mult pe jos. Pentru că obosim și apoi nu mai răspunde organismul cum trebuie. Spre exemplu, dacă mă duc duminică la mall și uit de mine acolo vreo patru-cinci ore și iau mall-ul de la un capăt la altul, luni am toate șansele să fiu praf. În principiu, astea sunt restricțiile noastre: să nu umblăm prea mult. Să nu obosim picioarele”.

5. Vrea să rămână în sport după ce se retrage  

Halterofila s-a gândit ce ar vrea să facă și după ce se retrage din sport. „Sper să rămân în domeniu. Chiar îmi place să antrenez, deși nu știu dacă o să am răbdare cu cei mici, care sunt la început. Dar o să încerc”.

Citește și:

„Rapid este surpriza Europei” » Interviu cu șeful clubului din Giulești, după victoria de senzație cu Gyor

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (8)
tikitakabarceloona
tikitakabarceloona  •  13 Decembrie 2022, 20:35
Postat de Sharapov pe 13 Decembrie 2022, 12:54

***

Ce???

doublem
doublem  •  13 Decembrie 2022, 17:44

O surpriză. Cred prima competiție pe care o face la 71 kg și iese campioană mondială. Mutarea de la 64 kg era firească pentru că devenise probă neolimpică.

octavianus
octavianus  •  13 Decembrie 2022, 14:25

Superba performanta......RESPECT !! sanatate si sa nu te opresti aici, stiu ce se afla in spatele celor cateva minute de consurs, cate zeci, sute de tone de greutati ridicate, cata munca, cate sacrificii, halterele ca si alte sporturi nu sunt in lumina reflectoarelor si asta te face cu atat mai mult mai pretioasa ca sportiv si ca om.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează