SPORTURI  »  ALTELE  »  HALTERE

EXCLUSIV 5 lucruri neștiute despre Loredana Toma, aurul nostru la haltere: de ce nu are voie să meargă mult pe jos și enigma trăită la dopaj

Loredana Toma
Loredana Toma

Articol de , - Publicat miercuri, 07 aprilie 2021 14:09 / Actualizat miercuri, 07 aprilie 2021 17:42

Loredana Toma este unul dintre cei mai constanți sportivi ai României, ea reușind în ultimii patru ani să domine categoria la care evoluează pe plan european și să fie pe podium la Campionatele Mondiale.

Halterofila în vârstă de 25 de ani a câștigat marți, la Moscova, pentru a patra oară aurul continental în toate cele trei stiluri, după isprăvile din 2017, 2018 și 2019. Loredana Toma a avut la categoria 64 kg un total de 244 kilograme, compus din reușitele de top de la smuls, 114 kg, și de la aruncat, 130 kg. 

Parcursul sportivei născute la Ibănești, în județul Botoșani, a fost unul extrem de constant în ultimii ani, pe lângă reușitele la nivel continental ea adunând și clasări pe podium la nivel mondial: în 2017 a câștigat toate cele trei medalii de aur, în 2018 a fost pe trei la total și pe doi la smuls, iar în 2019, a luat bronzul la aceste două stiluri. 

Rămâne de văzut dacă Loredana Toma va putea concura la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ea fiind aproape calificată, dar numeroasele cazuri de dopaj din rândul sportivilor „tricolori" ar putea duce la o descalificare a României pentru ediția din Japonia. Până atunci, Loredana Toma se antrenează serios, iar rezultatele s-au văzut marți la Moscova. 

Iată cinci lucruri inedite despre ea și despre cariera sa.

1. Loredana Toma nu știa nimic despre haltere când s-a apucat de acest sport 

Loredana a povestit într-un interviu pentru Gazetă cum a ajuns să practice sportul care i-a adus atât de multe satisfacții. „Au venit antrenorii la școală pentru selecție, la Ibănești. Habar nu aveam despre ce e vorba. În primă fază, era o selecție pentru mai multe sporturi, atletism, box, haltere. M-am dus să dau probele la haltere”, a povestit ea.

Și-a motivat astfel alegerea: „Am fost câteva zile și la atletism, totuși ceva m-a atras la sală. Nu mi-a plăcut pe teren. Nu m-aș vedea să alerg afară, mai ales când e iarnă. Cred că mi s-a părut mai interesant, deși cred că poate fi monoton acest sport, în fiecare zi în sală. Totuși, mie mi se pare mai frumos decât pe teren”.

2. Îi place mai mult stilul smuls 

Loredana Toma a reușit marți un record european la stilul smuls, 114 kg, cel pe care îl preferă. „Îmi place provocarea. Autodepășirea, de fiecare dată cât mai mult, cât mai mult. Mai bine, fiindcă aici e vorba și de tehnică, nu doar de cantitate”.

5 lucruri neștiute despre Loredana Toma, aurul nostru la haltere: de ce nu are voie să meargă mult pe jos și enigma trăită la dopaj
Loredana Toma, după ce a „smuls” 114 kg la Moscova FOTO Imago Images

249 kilogrameeste recordul Loredanei Toma la total, acesta fiind stabilit la Roma în 2020, ea reușind atunci 113 la smuls și 136 la aruncat, ambele fiind cele mai bune performanțe ale carierei

3. Loredana Toma a fost suspendată pentru dopaj, iar acest lucru o face să fie extrem de atentă la ce bea și ce mânâncă 

Botoșăneanca are în cariera sa și un episod mai puțin plăcut. A fost suspendată între 2014 și 2016 pentru dopaj. „În 2014, în pregătire, înainte de Campionatele Mondiale, au venit listele și eu nu eram înscrisă, nu înțelegeam ce se întâmplă. A fost un control de afară, de la WADA. M-au găsit cu stanozolol, o substanță care iese din corp în 12 luni și eu trebuia să merg la concurs peste o lună. Era imposibil. Nu-mi explic nici până în momentul de față ce s-a întâmplat”.

Ea spune că acest episod a făcut-o să fie mult mai atentă la unele lucruri. „Dacă am lăsat sticla de apă într-un loc și m-am dus jumătate de oră undeva, nu mai beau din ea, o arunc. La masa, dacă mâncarea e deja pe masa, nu o mai mănânc și tot așa”.

Și la competiții este precaută: „Trebuie să avem grijă maximă. Chiar și în sala de acasă, cu toate că nu intră nimeni în afara noastră, și aici avem grijă, fiecare își bea sticla, după aia o aruncă, nu «hai, că mai beau și mâine din ea»”.

4. Nu are voie să meargă prea mult pe jos 

Loredana Toma a dezvăluit pentru Gazetă unul dintre lucrurile interzise halterofililor. „Nu avem voie să mergem prea mult pe jos. Pentru că obosim și apoi nu mai răspunde organismul cum trebuie. Spre exemplu, dacă mă duc duminică la mall și uit de mine acolo vreo patru-cinci ore și iau mall-ul de la un capăt la altul, luni am toate șansele să fiu praf. În principiu, astea sunt restricțiile noastre: să nu umblăm prea mult. Să nu obosim picioarele”.

5. Vrea să rămână în sport după ce se retrage 

Halterofila s-a gândit ce ar vrea să facă și după ce se retrage din sport. „Sper să rămân în domeniu. Chiar îmi place să antrenez, deși nu știu dacă o să am răbdare cu cei mici, care sunt la început. Dar o să încerc”.

A doua zi după un concurs sunt ca și cum aș fi în ghips. Apoi, ușor-ușor îmi revin.
 - Loredana Toma

18 medalii europeneare în palmares Loredana Toma, dintre care 12 sunt de aur

O adversară în minus 

Retragerea Coreei de Nord de la Jocurile Olimpice, anunțată marți, dar despre care Comitetul Olimpic Internațional spune că nu a primit nicio înștiințare oficială, influențează direct categoria la care ar putea participa Loredana Toma la JO. 

În 2019, la Campionatele Mondiale, pe locul al doilea la total, singurul pentru care se obține medalie olimpică, a fost Rim-Um Sim din Coreea de Nord, la fel a fost și la CM din 2018. În 2017, când Loredana s-a impus la toate stilurile, cele mai mari puteri au fost interzise din cauza multiplelor cazuri de dopaj adunate.

7 medalii mondialea cucerit Loredana Toma în carieră, trei fiind de aur

Citește mai multe știri din sport:

Sorana Cîrstea împlinește azi 31 de ani » 10 repere ale carierei: de la sfertul la Roland Garros și până la recordul din Fed Cup

Patru absențe importante la SCM Rm. Vâlcea, înaintea derby-ului cu Rapid

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (13)
370096043480909
Gopo Goldberg  •  07 Aprilie 2021, 23:24

nnn

radumatei
radumatei  •  07 Aprilie 2021, 19:55

La haltere e ca la ciclism, sunt două categorii de sportivi, cei care se dopează și cei care nu sunt prinși. E bine că fata și-a învățat lecția și acum se păzește. Prima dată n-a fost atentă și hatz, i s-a furișat stanozololul în sticluța cu apă.

106467374887804
Adrian Adi  •  07 Aprilie 2021, 18:47
Postat de titiduru22 pe 07 Aprilie 2021, 18:02

Pai ce credibilitate mai poti avea cand au fost descoperite atatea cazuri de dopaj in halterele romanesti ???

Nu e vorba ca se dopeaza, e vorba ca au fost prinsi,trebuie sa fii pierdut rau in spatiu sa te mai prinda cineva dopat in 2021.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează